Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Στον South Stream και η Σλοβενία. Κίνδυνοι για την Ελλάδα να απωλέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα


Συμφωνία με τη Ρωσία για τη συμμετοχή της στον αγωγό South Stream υπέγραψε η Σλοβενία.Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο και ο Σλοβένος ομόλογός του, Ματέι Λαχόβνικ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπορούτ Παχόρ.

Ο South Stream, τον οποίον αναπτύσσουν η ρωσική Gazprom και η ιταλική Eni, θα μεταφέρει κάθε χρόνο στην Ευρώπη έως 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Θεωρείται ανταγωνιστικός του αγωγού Nabucco, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία.Ελευθεροτυπία

Στον South Stream και η Σλοβενία - Κίνδυνοι για την Ελλάδα να απωλέσει το στρατηγικό πλεονέκτημα

Μία εξέλιξη που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να να αποβεί αρνητική στην ελληνική διαπραγματευτική θέση (ειδικά μετά τους πάσης φύσεως εγχώριους "λεοντάρισμούς" κατά των αγωγών) σε ότι αφορά τον South Stream, αλλά και όλο το πλέγμα των ελληνορωσικών σχέσεων, συνέβη πριν από λίγες ώρες:

Η Σλοβενία υπέγραψε με τη Ρωσία συμφωνία για να συμμετάσχει στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, στη συνάντηση που είχαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στο Νόβο Ογκάρεβο, στην περιοχή της Μόσχας.

Με δεδομένη την συμμετοχή της Σερβίας, αν στον South Stream συμμετάσχει τελικά και η Ρουμανία - όλα δείχνουν ότι η ρουμανική συμμετοχή θα γίνει δεκτή από την Ρωσία - τότε η Βουλγαρία και η Ελλάδα, θα μορούσαν να χάσουν το στρατηγικό πλεονέκτημα, αφού ο αγωγός από τον Εύξεινο Πόντο, διαμέσου Ρουμανίας και Σλοβενίας θα έφτανε με πολύ οικονομικότερο τρόπο (χερσαίος αντί θαλάσσιος αγωγός) στην αγορά της Ιταλίας απ'ότι μέσω Ελλάδας, Ιονίου και Αδριατικής Θάλασσας. Η Κροατία έχει ζητήσει επίσης να συμπεριληφθεί στο σχέδιο της πορείας του αγωγού.

Οπωσδήποτε η Ελλάδα και η αρχική χάραξη του αγωγού δεν "θα πεταχθεί στα σκουπίδια", αφού έστω και αν το βόρειο τμήμα του αγωγού είναι οικονομικότερο, η Ρωσία θα ήθελε και μία δεύτερη οδό για το South Stream. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις θα αποκατασταθούν και θα αναβαθμιστούν...

Το αστείο στην υπόθεση είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν από το οποίο "κρέμεται" ο Nabucco, εκφράζει αμφιβολίες για την υλοποίηση του έργου (!) σε σημείο που να υπογράφει συμφωνία με την Βουλγαρία για απ' ευθείας πώληση μέσω Εύξεινου Πόντου φυσικού αερίου στην Βουλγαρία, ανεξάρτητα από τον Νabucco! Mία κίνηση που οφείλεται στη κόντρο με την Άγκυρα την οποία δεν την φανταζόταν ούτε ο πιο φανατικός οπαδός του South Stream!

Το επίσημο έγγραφο μεταξύ Σελοβενίας και Ρωσίας υπεγράφη από τον ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο και τον Σλοβένο ομόλογό του, Ματέι Λαχόβνικ, παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ.

Το σχέδιο του South Stream, που θα αναλάβουν η ρωσική εταιρεία Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ, προβλέπει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία και η Αυστρία πρόκειται να συμμετάσχουν στο σχέδιο, του οποίου η έναρξη έχει προγραμματιστεί επισήμως για το 2013, με χωρητικότητα που θα μπορούσε να φθάσει τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης