Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο Έλληνας μαχητής του μέλλοντος

Tα τελευταία χρόνια τόσο οι Ελληνικές όσο και οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να παρακολούθησουν τις διεθνείς εξελίξεις στο ζήτημα του ατομικού εξοπλισμού των στρατιωτών, οι οποίες είναι ραγδαίες τόσο λόγω της αποκόμισης πολύτιμων εμπειριών από το σύγχρονο πεδίο της μάχης όσο και της τεχνολογικής εξέλιξης. Ο μαχητής του μέλλοντος θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα που θα πρέπει να πλαισιωθεί από μια σειρά αισθητήρων και μέσων για να διεξαγάγει καλύτερα την αποστολή του. Πολλές χώρες αναπτύσσουν ειδικές συλλογές εξοπλισμού στρατιωτών που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, τη διασυνδεσιμότητα με συστήματα μάχης και την επιβιωσιμότητα, με το βάρος του συνολικού φόρτου μάχης να αποτελεί τον κυριότερο ανελαστικό παράγοντα. Αρκετές έχουν ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσουν πιο προηγμένες συλλογές εξοπλισμού, με πρωτοπόρους τις ΗΠΑ (Future Force Warrior/FFW), τη Γερμανία (Infanterist der Zukunft/IdZ) και τη Γαλλία (Fantassin à équipement et liaisons integrées/FÉLIN).
Η εισαγωγή ανάλογων υποσυστημάτων έχει πραγματοποιηθεί ήδη στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων που επανδρώνονται αποκλειστικά από στελέχη (Ζ΄ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ) καθώς το υψηλό κόστος των υλικών είναι απαγορευτικό για το καθολικό εξοπλισμό των Καταδρομών, Αλεξιπτωτιστών και Πεζοναυτών.
Πιο αναλυτικά, οι μελλοντικές εφαρμογές θα αφορούν:
- Στο τομέα του ιματισμού, ελαφρύτερη "ψηφιακή" παραλλαγή για μείωση του χρόνου εντοπισμού που θα παρέχει επιπλέον αντιπυρική προστασία ενώ μέσω κατάλληλων οπών θα επιτρέπουν στο σώμα του μαχητή να "αναπνέει" ελεύθερα, εξάρτηση μάχης νέου τύπου με ενσωματωμένη αλεξίσφαιρη προστασία, ακόμα πιο ελαφρά κράνη kevlar που θα επιτρέπουν την ενσωμάτωση διόπτρων και αντιβαλλιστικών γυαλιών μάχης, προστατευτικός εξοπλισμός των άκρων.
- Στο κρίσιμο τομέα του οπλισμού θα γίνεται χρήση νέου τύπου τυφεκίου ενώ όλοι θα φέρουν ατομικό πιστόλι με παρελκόμενα όπως ολογραφικά σκοπευτικά, καταδείκτες λέιζερ, σιγαστήρες και θερμικές διόπτρες. Επιπλέον οπλισμός (πολυβόλα, λειόκανα, ελεύθερου σκοπευτή) και εκρηκτικές ύλες ανάλογα με την ειδικότητα του κάθε μαχητή.
- Στο ζήτημα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού σίγουρα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την αποστολή, ωστόσο ατομικοί σταθμοί ασυρμάτων με ενδοεπικοινωνία, υπολογιστές χειρός, κρυπτοσυσκευές, συσκευές εντοπισμού θέσης (GPS) πρέπει να θεωρούνται βασικός εξοπλισμός του μαχητή.

Αναδημοσίευση από  strategy-geopolitics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης