Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Στηβ Λάλας: Ένας στρατιώτης που σιώπησε ακόμη και όταν η πατρίδα τον πρόδωσε


Σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίου περιοδικού, η αποκάλυψη της ταυτότητα του Στηβ (Σταύρου) Λάλας συνδέεται με απόρρητο σήμα που αποκάλυπτε προβοκάτσια των ΗΠΑ για δημιουργία έντασης μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας μετά από αιματηρή ενέργεια.
Απώτερος σκοπός η αποσταθεροποίηση στη περιοχή και η επαναδιαμόρφωσή της με βάση τους μακροπρόθεσμους αμερικανικούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια ενέργεια είχε γίνει στα ελληνοαλβανικά σύνορα τον Απρίλιο 1994 όταν μέλη της νεοεμφανιζόμενης οργάνωσης ΜΑΒΗ διείσδυσαν και επιτέθηκαν σε αλβανικό στρατόπεδο, σκοτώντας έναν αξιωματικό και έναν οπλίτη, αποσπώντας παράλληλα 15 τυφέκια Kalashnikov.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μόνο μετά τον αποχαρακτηρισμό σχετικών εγγράφων σε 30 χρόνια θα έχει διευκρινισθεί αν το περιεχόμενο του απόρρητου τηλεγραφήματος ήταν πραγματικό ή σκόπιμα παραπλανητικό λόγω της σοβαρότητάς του, για να εξαναγκασθεί ο Λάλας να επικοινωνήσει με ανθρώπους της ΕΥΠ.
Ο Ελληνοαμερικανός Σταύρος Λάλας πολέμησε με το βαθμό του λοχία στο Βιετνάμ, τη Καμπότζη και το Λάος, ακολούθως αποσπάσθηκε στη CIA και το 1977, ενώ εργαζόταν στην αμερικανική υπηρεσία επικοινωνιών στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, στρατολογήθηκε από την -τότε- ΚΥΠ, δίνοντας πληροφορίες για τη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Αργότερα μετατάχθηκε στο State Department, με την ιδιότητα του χειριστή των κέντρων επικοινωνιών στις πρεσβείες Βελιγραδίου (1983-85) και Κωνσταντινούπολης (1985-89), απ’ όπου συνέχισε να διοχετεύει απόρρητες πληροφορίες στην ΕΥΠ, αφού από τα χέρια του περνούσαν όλα τα σημαντικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Tο Δεκέμβριο του 1990 μετατέθηκε στη Μονάδα Επικοινωνίας και Προγραμμάτων της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. Συνέχισε να παραδίδει απόρρητα σήματα και πληροφορίες στην ΕΥΠ. Ο επιπόλαιος χειρισμός και η κοινοποίηση των πληροφοριών που έδινε, οδήγησαν στην αποκάλυψη της δράσης του, το Φεβρουάριο του 1993. Τον Απρίλιο του 1993 κλήθηκε να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους και όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ουάσιγκτον, συνελήφθη αμέσως. Καταδικάστηκε με την κατηγορία της "συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας" σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών.
Σε αντίθεση με τη περίπτωση του Ισραηλινού κατασκόπου Pollard (για τον οποίο η ισραηλινή κυβέρνηση και το εβραϊκό λόμπι συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωσή του σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο), o Λάλας έμεινε παντελώς αβοήθητος. Μία από τις -υποτίθεται- "πατριωτικές" φυσιογνωμίες της ελληνοαμερικανικής Ομογένειας πέταξε κυριολεκτικά έξω από το γραφείο του κάποιον που τόλμησε να του προτείνει να βοηθήσει οικονομικά την, απελπιστικά ακριβή, νομική υπεράσπιση του Λάλας. Μετά από σχεδόν 13 χρόνια στις αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και δυόμιση χρόνια υπό καθεστώς επιτήρησης, ο Στίβεν Λάλας επαναπατρίστηκε στις 25 Νοεμβρίου 2007.

Αναδημοσίευση από Ας μιλήσουμε επιτέλους

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης