Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Προς δημιουργία Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
*Καταργεί τα «καρφάδικα», στο στρατό ο Μπένι ...
*Νέα «στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών» δημιουργείται στο Πεντάγωνο.
*Ανεξάρτητη από την ΕΥΠ, που μέχρι σήμερα ενημερώνει τις Ένοπλες Δυνάμεις ...μέσω εφημερίδων και ίντερνετ.

ΤΟΥ ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Χακί» πράκτορες πληροφοριών, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Τόσο ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος,όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Πάνος Μπεγλίτης, έχουν πειστεί ότι η δημιουργία «Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών», πρέπει να αποτελέσει θέμα άμεσης προτεραιότητας, λόγω της αδυναμίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), να καλύψει –διαχρονικά- τις ανάγκες πληροφόρησης των ενόπλων δυνάμεων. Η πρώτη «φουρνιά» 150 υπαξιωματικών οι οποίοι μιλάνε άψογα κάποια από τις γλώσσες της Βαλκανικής, είναι έτοιμη να αναλάβει καθήκοντα,μόλις υπάρξει νόμος που θα καλύψει την δράση της νέας υπηρεσίας πληροφοριών.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τη «μαύρη τρύπα» στην ροή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος και διαπίστωσε και ο ίδιος το πρόβλημα,παρακολουθώντας σε καθημερινή βάση τα δελτία πληροφοριών της ΕΥΠ. Η ενημέρωση που παρείχαν σε επίπεδο στρατιωτικών-στρατηγικών πληροφοριών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, επιεικώς...απλοϊκή. Ο κύριος όγκος των πληροφοριών για τις εξελίξεις σε χώρες που ενδιαφέρουν την Ελλάδα,προερχόταν από τις λεγόμενες «ανοιχτές πηγές», δηλαδή εφημερίδες, περιοδικά και ίντερνετ!
Σε μία πρώτη συζήτηση που είχε ο υπουργός Άμυνας με τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, αλλά και άλλους ανώτερους αξιωματικούς, το πρώτο που ζήτησε ήταν να διευκρινιστεί το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορεί να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία πληροφοριών. Σύντομα διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ανύπαρκτο –και έδωσε εντολή για τη σύνταξη σχεδίου νόμου- αφού το μόνο που υπήρχε ήταν ένα σχέδιο νόμου που θα κάλυπτε τη Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών η οποία δημιουργήθηκε το 2003, με επικεφαλής τον σημερινό Α/ΓΕΣ στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο. Ο στρατηγός Φράγκος έχει εξειδικευτεί στο τομέα τον πληροφοριών εδώ και χρόνια, έχει υπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Άγκυρα και γι΄ αυτό το πρατσούκλι που τον ακολουθεί είναι αυτό του... «στρατηγού-σκιά». Δεν ήταν τυχαίο ότι το κινητό του τηλέφωνο ήταν ένα απ΄ αυτά που παρακολουθούνταν στην υπόθεση των υποκλοπών «vodafone».
Η Δ.Δ.Σ.Π. υπαγόταν στον Α/ΓΕΕΘΑ και είχε τέσσερις διευθύνσεις επιφορτισμένες με τη συλλογή πληροφοριών από «ανθρώπινη προέλευση» (HUMINT), η επεξεργασία και αξιολόγησή τους και η εκπόνηση σεναρίων «ψυχολογικών επιχειρήσεων».
Η προσπάθεια λειτουργίας της Δ.Δ.Σ.Π. δεν κράτησε πολύ. Με την επάνδρωσή της να μην ξεπερνά ποτέ το 60%, χωρίς τη κατάλληλη εκπαίδευση, τον υπόγειο πόλεμο που δέχτηκε από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και από την ΕΥΠ, ήταν λογικό η προσπάθεια να μην έχει συνέχεια.
Από το 2005 μέχρι και σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είχαν καμμία ουσιαστική ενημέρωση και είναι χαρακτηριστικό αυτό που υποστηρίζει ταξίαρχος των τεθωρακισμένων, ο οποίος έχει υπηρετήσει σε νευραλγική θέση του Πενταγώνου: «Ας είναι καλά οι ...νταλικιέρηδες που μας ενημερώνουν για κάποιες μετακινήσεις στρατευμάτων που βλέπουν σε γειτονικές χώρες»!

Καταργούνται τα «καρφάδικα»
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, έχει δεχτεί εισηγήσεις ακόμη και για τη δημιουργία ξεχωριστού Σώματος Πληροφοριών,στο οποίο θα υπηρετούν μονίμως εκπαιδευμένοι στον τομέα των πληροφοριών αξιωματικοί. Αν και ο υπουργός Άμυνας είδε θετικά αυτές τις εισηγήσεις, δίνει ιδιαίτερη σημασία στις αντιρρήσεις που προέρχονται κυρίως από το ΓΕΣ. Οι επιτελείς εναντιώνονται σ΄ αυτή τη προοπτική φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μία «κάστα» αξιωματικών που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευσή τους και την τεχνολογική τους υποστήριξη κυνηγώντας «εσωτερικούς εχθρούς». Αν δεν υπήρχε το παράδειγμα της γειτονικής στο Πεντάγωνο ΕΥΠ, να επιβεβαιώνει κατά καιρούς αυτούς τους φόβους, οι ανησυχίες των στρατιωτικών θα μπορούσαν να αποδοθούν σε σύνδρομα του παρελθόντος.
Οι στρατιωτικοί προτείνουν να επιλέγονται αξιωματικοί και υπαξιωματικοί οι οποίοι θα εκπαιδεύονται στον τομέα των πληροφοριών και θα αξιοποιούνται αναλόγως μέσα από τις μονάδες στις οποίες θα τοποθετούνται. Ήδη υπάρχει μία «μαγιά» 150 υπαξιωματικών οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από τα σχολεία εκμάθησης Βαλκανικών Γλωσσών, που λειτουργούν εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ. Σ΄όλη τη χώρα λειτουργούν 10 τέτοια σχολεία κάθε χρόνο στα οποία έλληνες στρατιωτικοί μαθαίνουν όποια γλώσσα γειτονικής χώρας επιθυμούν. Αυτοί, προτείνουν οι επιτελείς του ΓΕΣ, μπορούν να στελεχώσουν σε πρώτη φάση την «Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών», με αποκλειστική αποστολή τη συλλογή πληροφοριών στρατιωτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό.
Οι στρατιωτικοί δεν θέλουν να έχουν καμμία εμπλοκή με την ΕΥΠ, καθώς όλες οι προσπάθειες συνεργασίας τους με την υπηρεσία της Κατεχάκη δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.
Το βέβαιο είναι ότι με την ενεργοποίηση της νέας υπηρεσίας θα καταργηθούν αυτομάτως και τα λεγόμενα Α2 ή «δεύτερα γραφεία» αν προτιμάτε, που δεν είναι άλλα από τα γνωστά σ΄όλο τον ανδρικό πληθυσμό που έχει υπηρετήσει, «καρφάδικα»! Στην μακρόχρονη ιστορία τους, τα «καρφάδικα» ελάχιστα έως καθόλου έχουν ασχοληθεί με τις στρατιωτικές πληροφορίες. Το δυνατό τους σημείο ήταν αρκετά χρόνια πριν, τι εφημερίδα διάβαζε ο κάθε αξιωματικός και τι ψήφιζε ο ίδιος και η οικογένειά του. Αν και αυτές οι εμμονές δεν έχουν ξεπεραστεί ολοκληρωτικά,τώρα τα «καρφάδικα»,δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα προσωπικά-αισθηματικά των ένστολων! Σ΄ όλες τις περιπτώσεις πάντως έχουν τον μόνιμο ανταγωνισμό των λαγωνικών της ΕΥΠ, τα οποία ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ξεχωριστής υπηρεσίας πληροφοριών για το στρατό.

Αναδημοσίευση από:  http://infognomonpolitics.blogspot.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης