Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Η Άγκυρα σε "αναμμένα κάρβουνα" για το δημοψήφισμα στην Βουλγαρία που αφορά την Τουρκική γλώσσα


Όταν μιλάνε οι πολίτες, τρέμουν οι φασίστες

To Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας παρακολουθεί "εκ του σύνεγγυς και με μεγάλη προσοχή" τις εξελίξεις σχετικά με το δημοψήφισμα που πρόκειται να γίνει στη Βουλγαρία για την μετάδοση δελτίου ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα στην εθνική Βουλγαρική τηλεόραση, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση του την Τετάρτη.
Η ανακοίνωση ήρθε δύο ημέρες αφότου ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Boyko Borisov δήλωσε οτι είναι υπέρ της κίνησης των εταίρων του, από το υπερεθνικιστικό κόμμα Εθνική Ένωση Attack, ή Ataka, να διεξάγει δημοψήφισμα για τις καθημερινές εκπομπές ειδήσεων στην τουρκική γλώσσα στην BNT, 1 κανάλι.
Η ανακοίνωση ανέφερε: «Αναμένουμε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση για να δείξει τις απαραίτητες προσπάθειες για την επίλυση του ζητήματος μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο της πολυφωνίας των δημοκρατικών αρχών, και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών."
Το Κόμμα Η Ataka έχει αναλάβει σειρά δράσεων για την απαγόρευση του 10λεπτου δελτίου ειδήσεων στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση(BNT).Ο ηγέτης του κόμματος Ataka Volen Siderov είχε συνάντηση με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boyko Borisov την Τρίτη και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υποστηρίξει το κόμμα του για το βουλγαρικό κοινοβούλιο να λάβει μια απόφαση δημοψήφισμα. Μετά τη συνάντηση, Borisov είπε ότι είδε την θέση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα αυτό θερμά, προσθέτοντας ότι το καλύτερο θα είναι να αποφασίσει ο λαός.
Τα δελτία ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα στο παρελθόν έχει επικριθεί από άλλους Βούλγαρους πολίτες, όπως είναι ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας Rosen Markov. Στις 10 Νοέμβρη, ο Markov είχε προσπαθήσει να αυτοπυρποληθεί ο ίδιος μπροστά από το BNT για να διαμαρτυρηθεί για την το δελτίο ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα , παλαιότερα δε είχε επιχειρήσει να κάνει και χαρακίρι για το ιδιο θέμα.
Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, τον Αύγουστο του 2009, ο Markov είχε συγκεντρώσει περίπου 20.000 υπογραφές στη βουλγαρική πόλη της Βάρνας από άτομα που αντιτίθενται στην μεταδόσεις.
Το δεκάλεπτο δελτίο ειδήσεων στην Τουρκική γλώσσα εισήχθη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ivan Kostov στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Η εκπομπή είναι μια πράξη αβροφροσύνης προς την τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία, αλλά έχει προκαλέσει επικρίσεις στην πάροδο των ετών από Βούλγαρους εθνικιστές,
Το πολιτικό κόμμα Ataka είναι σύμμαχος του κόμματος του Borisov Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας, ή Gerb. Στο βουλγαρικό κοινοβούλιο επι συνόλου 240εδρών, το πολιτικό κόμμα Gerb έχει 116 βουλευτές, ενώ το πολιτικό κόμμα Ataka έχει 21.
hurriyetdailynews.com

Αναδημοσίευση απὀ : Ας μιλήσουμε επιτέλους

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης