Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

Λίμνη Παμβώτιδα: σχέδιο προστασίας από το ΥΠΕΚΑ

Τη μετατροπή της λίμνης Παμβώτιδας σε προστατευόμενη περιοχή προβλέπει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, το οποίο δόθηκε από του υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».
Μεταξύ των άλλων, στο εν λόγω σχέδιο είναι η δημιουργία μεγάλων αδόμητων ζωνών και η προστασία του γειτονικού αισθητικού δάσους.
Δεν προβλέπει όμως δεν προβλέπει ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για τον υγρότοπο Κατσικά, ενώ επιτρέπει το κυνήγι σε μεγάλο μέρος της έκτασης.
Το εν λόγω σχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει την υπουργική απόφαση για την Παμβώτιδα, που ακυρώθηκε το 2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
lake-pamvotida-protection-measuresΤο σχέδιο προεδρικού διατάγματος έρχεται να κλείσει το κενό που δημιουργήθηκε στο νομικό καθεστώς προστασίας της περιοχής μετά την προσπάθεια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ να την καθορίσει με υπουργική απόφαση (λιγότερο «ισχυρή» νομικά από ένα προεδρικό διάταγμα) και τη συνεπακόλουθη απόρριψή της από το ΣτΕ (απόφαση 3595/2007).
Με το διάταγμα η περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες: στη χερσαία και υδάτινη περιοχή της λίμνης, στην περιοχή του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων, πηγών Κρύας-Τούμπας, τάφρου Λαμψίστας, σπηλαίου Περάματος, στην περιοχή βορειοανατολικά του οικισμού Περάματος και στην περιφερειακή ζώνη.

Αναδημοσίευση από econews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης