Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Ξανά στο τραπέζι οι συμφωνίες για Μπουργκάς και South Stream


ΘΕΜΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ των όρων συμμετοχής της Ελλάδας σε δύο σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες, για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης και South Stream αντίστοιχα, έθεσε χθες με δηλώσεις του ο αρμόδιος για τα ενεργειακά υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.

Σε ημερίδα που έγινε στο υπουργείο Εξωτερικών και την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, ο κ. Μανιάτης με τις θέσεις που εξέφρασε δεν έκρυψε τον προβληματισμό της κυβέρνησης για μια σειρά από θέματα, όπως κατά πόσο συμφέρουν την Ελλάδα οι συμφωνίες με τη Ρωσία για τους αγωγούς Saouth Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Και έθεσε σαφώς θέμα επανεξέτασης των δύο συμφωνιών, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, ενώ έβαλε ευθέως κατά της κυβέρνησης Καραμανλή μιλώντας για επικοινωνιακό χειρισμό των εν λόγω ζητημάτων.

«Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα απλώς ακολούθησε πρωτοβουλίες άλλων και εντάχθηκε σε projects χωρίς πυξίδα, χωρίς σκληρή διαπραγμάτευση των όρων συμμετοχής της. Έκτοτε παρακολουθούσε απλά και μόνο τις εξελίξεις, αντί τουλάχιστον να τις συν-καθορίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης. Για να συμπληρώσει ότι «αυτό άλλωστε διαπιστώθηκε και από την εκκωφαντική σιωπή της Αθήνας, τόσο στις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις της Βουλγαρίας αναφορικά με τη συμμετοχή της σε δύο σχέδια που μας αφορούν άμεσα, όσο και από τη συνακόλουθη θεαματική στροφή της Μόσχας προς την Άγκυρα».

Εν συνεχεία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας πως «η διαχείριση των διμερών μας σχέσεων με την ενεργειακά ισχυρή Ρωσία δεν μπορεί να γίνεται μόνο με επικοινωνιακά κριτήρια, αφού αποδείχθηκε ότι εταίροι και μη δεν μας υπολόγιζαν στον βαθμό που νομίζαμε ή πιστεύαμε». Τέλος ο κ. Μανιάτης έριξε την ιδέα δημιουργίας μεικτών ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή, ώστε να αναλάβουν την εμπορία αερίου και πετρελαίου για το σύνολο της περιοχής.ΝΕΑ

Σπ.Κουβέλης για Κοπεγχαγη, Γ.Μανιάτης για ενεργειακή πολιτική σε ημερίδα ΙΕΝΕ Συγγραφέας Βουτσαδάκης Κ. (ANA)
Απαισιόδοξος ως προς την προοπτική επίτευξης νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα στις διαπραγματεύσεις του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ.Σπύρος Κουβέλης μιλώντας το πρωί σε ημερίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Ενέργεια και Εξωτερική Πολιτική». Στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Ενέργειας κ.Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση με αιχμή τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες. Ο κ.Κουβέλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάσκεψη της Κοπεγχάγης ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα με «όχι καλούς οιωνούς» καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ προσέρχονται με λιγότερα πράγματα στο οπλοστάσιό τους από εκείνα που χρειάζονται για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας. «Λείπει χρόνος», ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και εκτίμησε πως «το πιθανότερο είναι να φτάσουμε σε μια καλή πολιτική συμφωνία».

Ο κ.Κουβέλης επεσήμανε την ανάγκη να αποσυνδέσουμε την ανάπτυξη από τη ζήτηση ενέργειας εφαρμόζοντας πολιτικές αποδοτικότερης χρήσης της ενέργειας. Το ενεργειακό ζήτημα, όπως είπε, «ακουμπά» σε τρεις πυλώνες που είναι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ενώ οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα περιλαμβάνουν εμπλουτισμό του ενεργειακού μείγματος με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού, προώθηση νέων τεχνολογιών με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή και τη χρήση καθώς και μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τέλος ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως και οι αγωγοί Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας και South Stream ενώ υπογράμμισε και το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ο κ.Μανιάτης παρουσίασε από την πλευρά του επτά στόχους της ενεργειακής πολιτικής, που περιλαμβάνουν:

1.Διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και διόδων μεταφοράς.

2.Ενίσχυση των διασυνδέσεων και υποδομών.

3.Διάλογο μεταξύ των χωρών παραγωγής και κατανάλωσης ενεργειακών πρώτων υλών.

4.Διαφάνεια στη λειτουργία της αγοράς.

5.Μείωση της ζήτησης ενέργειας με μέτρα εξοικονόμησης και αποδοτικής χρήσης ενέργειας.

6.Προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών.

7.Μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.

Αναφερόμενος στην αγορά φυσικού αερίου ο κ.Μανιάτης τόνισε ότι το 80 % των ποσοτήτων που καταναλώνει η χώρα προέρχονται από τη Ρωσία και το υπόλοιπο 20 % από την Αλγερία, σε υγροποιημένη μορφή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις η κατανάλωση αερίου θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2015, οπότε προβλέπεται να φτάσει στα 7,5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσότητα που θα καλυφθεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από το Αζερμπαϊτζάν. Η σύμβαση προμήθειας αερίου από τη Ρωσία λήγει το 2016 με πρόβλεψη δεκαετούς παράτασης και η κυβέρνηση επιδιώκει την έγκαιρη ανανέωσή της. «Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή αγορά για τους προμηθευτές, ανοιχτή χώρα διέλευσης αγωγών και πρέπει να γίνει κέντρο διάθεσης, όχι μόνο διέλευσης ενέργειας».

Άσκησε εξάλλου κριτική στην ενεργειακή διπλωματία της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια η χώρα ακολούθησε τις πρωτοβουλίες άλλων, παρακολουθούσε τις εξελίξεις αντί να τις συν-καθορίζει. «Εταίροι και μη, πρόσθεσε, δεν μας υπολόγιζαν όσο νομίζαμε ή θέλαμε». Στην ίδια εκδήλωση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ.Ντάνιελ Σπέκχαρντ παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως και για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα. Όπως είπε, οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη ως η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα αερίων του θερμοκηπίου.

Εξάλλου ο κ.Α.Ανδριανόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος εκτίμησε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη μπορεί να υλοποιηθεί, εφόσον «ουδείς είναι αντίθετος» ενώ τόνισε ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να υφίσταται κριτική επειδή συμμετέχει σε συμφωνίες όπως για τον αγωγό South Stream τη στιγμή που δεν περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ανταγωνιστικού αγωγού, Nabucco. Συνέστησε επίσης στην κυβέρνηση, κατά τη διαπραγμάτευση της επέκτασης της συμφωνίας προμήθειας αερίου από τη Ρωσία να περιληφθεί όρος για αδιατάρακτη ροή του αερίου, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ρωσία με τις ενδιάμεσες χώρες όπως συνέβη π.χ. πέρυσι με την Ουκρανία.
© 2009 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/11/south-stream.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης