Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Μόσχα: Έντονη δυσφορία για τη στάση της Αθήνας...!


Αποκαλυπτικό: Τι είπε ο ίδιος ο Πούτιν σε Κυπριακή αποστολή
Αποφεύγει συνεργασία για οπλικά ζητήματα!
Έντονα αισθήματα δυσφορίας διακατέχουν τη Μόσχα και τα εκφράζει ανοικτά και χωρίς διπλωματικές επικαλύψεις, όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας σε θέματα συνεργασίας επί ζωτικών θεμάτων, και ειδικότερα σχετικά με ζητήματα εξοπλιστικών προγραμμάτων και στρατιωτικές συμφωνίες γενικότερα. Ενδεικτική επί του προκειμένου υπήρξε αναφορά του ίδιου του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συναντήσεως του με κυπριακή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία (της οποίας ηγείτο ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής), κατά την οποία αξιολογήθηκε το επίπεδο και οι εξελίξεις των ρωσοκυπριακών πολιτικών και εμπορικών σχέσεων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ειδική αναφορά στην αγορά νέων ρωσικών αρμάτων μάχης από την Κύπρο, ενώ ο Ρώσος Πρωθυπουργός εξεδήλωσε την προθυμία της Μόσχας να δώσει στην Κύπρο και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Αναφερόμενος σε αυτά, ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την «ελληνική αποστασιοποίηση όσον αφορά συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα», διότι - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά – «η Αθήνα αποφεύγει ρωσικές προμήθειες λόγω συμμαχικών υποδείξεων και φόβου ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις σε κάποιες δυτικές δυνάμεις».
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των επαφών της κυπριακής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα συζητήθηκαν ακροθιγώς και ζητήματα ενεργειακών συνεργασιών, καθώς η Μόσχα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις σε ότι αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Επ’ αυτού ειδικές αναφορές στα σχέδια για τους αγωγούς που περνούν από την Τουρκία, και ειδικότερα για τα σχέδια του αγωγού South stream 2. Έτσι, από πλευράς Ρώσων υπήρξαν βολές σχετικά με τις «ελληνικές (και εν πολλοίς βουλγαρικές) ανασχέσεις» στην υλοποίηση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης.
Να σημειωθεί επίσης ότι η Λευκωσία ανησυχεί σφόδρα για το ενδεχόμενο δημιουργίας υποθαλάσσιου αγωγού από τα νότια παράλια της Τουρκίας για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς το Ισραήλ, μέσω κατεχομένων κυπριακών εδαφών, κάτι που υποσχέθηκε στο Τελ Αβίβ ο ίδιος ο Πούτιν και που αν τελικά συμβεί, θα αλλάξει άρδην τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή, με την Κύπρο να δέχεται νέο καταλυτικό πλήγμα.
Από «ΠΑΡΟΝ»

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης