Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ 29ΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ


XRONOS.GR.Εκπαίδευση στρατιωτικών σε σύγχρονα θέματα του εγγύτερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος Καθηγητές πανεπιστήμιων και αναλυτές διεθνών σχέσεων, πραγματοποίησαν εισηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της μουσουλμανικής μειονότητας στην άσκηση πολιτικής, την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου


Καθηγητές πανεπιστήμιων της Ελλάδας και του εξωτερικού και αναλυτές διεθνών σχέσεων, επιστρατεύτηκαν για το σεμινάριο του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων – ΓΕΕΘΑ που διοργάνωσε στην Κομοτηνή, η 29η ταξιαρχία πεζικού «Πόγραδετς» με θέμα «Εγγύς γεωπολιτικό περιβάλλον και περιφερειακή ασφάλεια. Σημερινή κατάσταση και προοπτικές. Τη Δευτέρα το πρωί ξεκίνησε η ενημέρωση των επαγγελματιών στελεχών του στρατού, παρουσία του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Σιαμπάτη Ξιφαρά, που παρακολούθησε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σχετικά με τον ρόλο της μουσουλμανικής μειονότητας στην άσκηση πολιτικής, την Τουρκία ως ενεργειακό κόμβο και τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου.


Στοιχεία κοινωνικά, πολιτικά, ιστορικά και διπλωματικά της μειονότητας, ανέλυσε ο Άγγελος Συρίγος, επίκουρος καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο πανεπιστήμιο, ο οποίος δήλωσε ότι, κάποιοι επιδιώκουν να την χρησιμοποιήσουν ως μοχλό άσκησης πολιτικής πίεσης, «αλλά δεν το πετυχαίνουν πάντα», ενώ έκανε αναφορά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές λέγοντας ότι, «προσπάθησαν να τους χρησιμοποιήσουν σαν κοπάδια για να ψηφίσουν τον ένα ή τον άλλο κατόπιν εντολών. Φαίνεται ότι δεν λειτουργεί αυτό το σύστημα και υπήρξε αντίδραση από τον κόσμο, δεν το δέχεται. Τώρα από εκεί και πέρα ότι υπάρχουν δικαιώματα τα οποία διεκδικούν ή καταστάσεις οι οποίες ενοχλούν, σαφώς υπάρχουν, αλλά το θέμα είναι ότι από το 1991 και μετά η περιοχή αυτή είναι μια περιοχή ισονομίας και ισοπολιτείας, που κατά την γνώμη μου, είναι πρότυπη για πάρα πολλά κράτη μέσα στην Ευρώπη κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Έχουμε μια πρότυπη πολιτική, η οποία δίνει δικαιώματα -κι αν τα εφαρμόζανε αυτά σε άλλες χώρες θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Όταν αναφέρουμε και λέμε τι εφαρμόζουμε, μας κοιτάνε έκπληκτοι σε διεθνή συνέδρια, υπάρχει μια μεμψιμοιρία διαρκής, γιατί κάνετε αυτό, γιατί εκείνο, γιατί το άλλο, αλλά σε γενικές γραμμές η πολιτική μας είναι πρότυπη πολιτική».
Ο κ. Συρίγος όμως ρωτήθηκε για τον ρόλο του προξενείου στην προσπάθεια εκμετάλλευσης της μειονότητας για διάφορους σκοπούς, όπου ανέφερε, ότι, «το προξενείο εκφράζει την πολιτική της Τουρκίας και η πολιτική της Τουρκίας πιστεύω τα τελευταία χρόνια στην περιοχή είναι διττή, αφενός μεν να εκτουρκίσει όλη την μειονότητα, δηλαδή να πάψουν να υπάρχουν διαφορετικές εθνοτικές ομάδες μέσα στην μειονότητα κι αφετέρου να υπάρξει ένα είδος συνδιοικήσεως, δηλαδή το προξενείο συνδιοικεί με το ελληνικό κράτος θέματα που αφορούν στους μουσουλμάνους. Μερικές φορές το πετυχαίνει, αλλά τελευταία όχι».

Την ανάδειξη της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο και τον αντίκτυπο στις γεωπολιτικές της επιδιώξεις, ανέλυσε στους στρατιωτικούς ο Κωνσταντίνος Φίλης επιστημονικός συνεργάτης του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συντονιστής του Κέντρου Ρωσίας και Ευρασίας, που δημιουργήθηκε με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Η Τουρκία είναι ένας δυνητικά ενεργειακός κόμβος, καθώς συμμετέχει σε πολλά project κι από ότι φαίνεται αυτό θα έχει ένα αντίκτυπο στην διαπραγματευτική της ισχύ. Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Φίλης, «το χρησιμοποιεί ήδη στην Ε.Ε., είναι ένα ατού, ένας άσσος στο μανίκι με τον οποίο η Τουρκία θέλει να αξιοποιήσει στο έπακρο προκειμένου να ενισχύσει τις θέσεις της απέναντι στην Ευρώπη. Σε μια περίπτωση που είναι κι αυτή την στιγμή η πιο πιθανή μη ένταξη στην Ε.Ε., τότε ο ρόλος της ως ενεργειακού κόμβου μπορεί να μας δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και σε κάθε περίπτωση το δίλημμα που τείνει να εξελιχθεί σε αδιέξοδο για την Ευρώπη είναι εξάρτηση από την Ρωσία ως βασικού προμηθευτή ενέργειας ή από την Τουρκία ως βασικού διαμετακομιστή ενέργειας, το ίδιο ακριβώς δίλημμα έχει και η χώρας μας».

Ο καθηγητής όμως τοποθετήθηκε και για τους αγωγούς που προβλέπεται να δημιουργηθούν στον Έβρο και κατά πόσο αυτοί μπορούν να διασφαλίσουν ομαλές σχέσεις με τη γειτονική χώρα. «Οποιαδήποτε σύγχυση προκληθεί στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών θα έχει αντίκτυπο στην ροή ενέργειας. Η ροή ενέργειας θα πρέπει να είναι αδιάλειπτη για ένα βασικό λόγο, γιατί απευθύνεται σε καταναλωτές πέραν της περιοχής, που προέρχονται από την Ευρώπη, από τις αγορές της δύσης. Αν λοιπόν μια διαμάχη, μια σύγκρουση, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκύψει στην διάρκεια που αυτοί οι αγωγοί θα έχουν τεθεί σε λειτουργία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος αυτό να έχει σοβαρό αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών των Ευρωπαίων, συνεπώς θα έλεγα ότι ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για την πρόκληση ευρύτερων συγχύσεων στην περιοχή και επ’ αυτή την έννοια διασφαλίζει την ασφάλειας της περιοχής μαζί με την ενεργειακή της επάρκεια».

Το σεμινάριο συνεχίζεται σήμερα και αύριο στην αίθουσα της νομαρχίας Ροδόπης με θέματα, όπως, η Ελλάδα στο αναδυόμενο ενεργειακό γίγνεσθαι της Ν.Α. Ευρώπης, η τουρκική ατζέντα για το Αιγαίο και την Κύπρο, ο ρόλος της Τουρκίας στους αμερικανικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς, η Ελλάδα στο βαλκανικό περιβάλλον: μία αποτίμηση του ρόλου της σε καταστάσεις κρίσεων.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης