Αναδημοσίευση από ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ
Προ τετραμήνου περίπου δημοσιεύσαμε στο ιστολόγιο αυτό άρθρο με τίτλο Θα υπάρξει νέα συνθήκη START; Από τότε ήταν συνεχώς “επικείμενη” η υπογραφή μιας νέας συνθήκης Strategic Arms Reduction Treaty (START), αφού η πρωτη συνθήκη έληξε στις 5 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.
Τελικά οι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας κ.κ. Ομπάμα και Μεντβέντεφ συναντήθηκαν στην Πράγα στις 8 Απριλίου 2010 όπου υπέγραψαν τη νέα συνθήκη START, η οποία προβλέπει τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών κατά 30%. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι το Κρεμλίνο θα αποχωρήσει μονομερώς από τη νέα START εφόσον κρίνει πως η αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ προσανατολίζεται στην αναχαίτιση των στρατηγικών πυραύλων της χώρας. Στη δήλωση του Λαβρόφ κάνει μνεία του άρθρου 14 της συνθήκης, ως “εξαιρετικές περιστάσεις” τις δραστηριότητες των Αμερικανών στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας. Στο άρθρο 14, παρ. 3 αναφέρεται ότι: “Each Party shall, in exercising its national sovereignty, have the right to withdraw from this Treaty if it decides that extraordinary events related to the subject matter of this Treaty have jeopardized its supreme interests.”
Οι δύο πρόεδροι χαρακτήρισαν τη νέα START ουσιαστική στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον πυρηνικό αφοπλισμό σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και για την πορεία των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Ρωσίας. «Σήμερα πραγματοποιήσαμε ένα σημαντικό βήμα προς το στόχο της πυρηνικής ασφάλειας και τη σύσφιγξη των διμερών μας σχέσεων», υπογράμμισε ο Αμερικανός ηγέτης. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η συμφωνία «ανοίγει το δρόμο για συνεργασία σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», και παραδέχτηκε ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της χθεσινής τελετής για την υπογραφή της νέας START στο κάστρο της Πράγας ήταν «κάθε άλλο παρά απλή υπόθεση».
Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση που προηγήθηκε της τελετής συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του τόσο όσον αφορά το ιρανικό ζήτημα, όσο και σχετικά με τις εξελίξεις στο Κιργιζιστάν. «Το γεγονός ότι το Ιράν δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία εκ των εποικοδομητικών ιδεών της διεθνούς κοινότητας είναι δυσάρεστο και ως εκ τούτου η πιθανότητα ανάληψης δράσης από πλευράς του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι αυξημένη». Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν την πρόκληση μιας άτυπης κούρσας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή εξαιτίας του Ιράν, ούτε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των διεθνών οργανισμών.
Πριν τεθεί σε ισχύ, η νέα συνθήκη START πρέπει να επικυρωθεί από τη Ρωσική Δούμα και από τη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη νέα συνθήκη πριν από το τέλος του έτους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να απολέσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.
Πηγή