Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Κοντά σε μεγάλη επιτυχία η Κύπρος

Bookmark and Share
 
ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ.
Λίμνη πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκεται ανοικτά Λεμεσού-Πάφου.Κοντά σε συμφωνία με Ισραήλ-Συρία για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ
Γενικά πάμε καλά, υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και η διπλωματική μας υπηρεσία βρίσκονται σε επαφή με τη Συρία και το Ισραήλ, για να επιλυθεί το φλέγον θέμα της οριοθέτησης της οικονομικής θαλάσσιας ζώνης.Για το σκοπό αυτό, αλλά και για το θέμα των λαθρομεταναστών βρίσκεται στη Δαμασκό και ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης. Όπως δήλωσε στη «Σ», οι συνομιλίες πηγαίνουν γενικά καλά, υπάρχουν ωστόσο κάποια προβλήματα.

Το Ισραήλ αντλεί φυσικό αέριο
Στο θέμα της αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου, ήδη το Ισραήλ αντλεί σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου από το υπέδαφος κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, δίπλα από το οικόπεδο 12 της Κύπρου. Η χώρα μας πέτυχε επί υπουργίας Γιώργου Λιλλήκα συμφωνία με την Αίγυπτο και το Λίβανο, για την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης. Αυτό έλυσε το χέρια της Κύπρου να ζητήσει διεθνείς προσφορές για την άντληση και αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων. Ξένη ερευνητική αποστολή κατέθεσε τα πορίσματά της με την ένδειξη ότι σημαντικά αποθέματα υδρογανανθράκων βρίσκονται στη θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου.Οι διαφορές του Ισραήλ με τη Συρία, αλλά και οι συνεχείς παρεμβάσεις και απειλές της Τουρκίας εμποδίζουν την οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης των δύο γειτονικών χωρών με την Κύπρο.

Φόβοι ότι θα μας το «κλέψουν»

Κύκλοι στον τομέα της ενέργειας εξέφραζαν φόβους ότι η καθυστέρηση της συμφωνίας μπορεί να επιτρέψει σε γειτονική χώρα να αντλήσει αποθέματα που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Θέσαμε το θέμα στον υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος αρνήθηκε ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν ανησυχούμε, είπε χαρακτηριστικά.

Η αμερικανική εταιρεία
Πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι η αμερικανική εταιρεία, που ανέλαβε να εξορύξει τα πετρέλαια του Ισραήλ, προσεγγίστηκε και από την Κύπρο για συνέργεια. Για το σκοπό αυτό προτιμήθηκε στην εκχώρηση των θαλάσσιων οικοπέδων 11 και 12 για να επιχειρήσει, όταν κρίνει ότι ωρίμασαν οι συνθήκες, την ανόρυξη των υδρογονανθράκων. Οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις μιλούν για λίμνη φυσικού αερίου και πολύ πιθανόν πετρελαίου που θα καταστήσουν την Κύπρο αυτάρκη σε καύσιμα.Η αμερικανική εταιρεία, που έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, ενεργεί το τελευταίο διάστημα και υπέρ της Κύπρου, πιέζοντας να κλείσει η συμφωνία με τις δύο γειτονικές χώρες και να μπορεί να προχωρήσει στην ανόρυξη.

Τα τουρκικά προσκόμματα
Η Τουρκία, που επιβουλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο της Κύπρου, προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και έχει εκτοξεύσει παρασκηνιακές απειλές, ότι δεν θα ανεχθεί εξέδρες πετρελαίου με άλυτο το Κυπριακό. Οι Τούρκοι διπλωμάτες επισημαίνουν στους Αμερικανούς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κοινό εναέριο και θαλάσσιο χώρο με το ψευδοκράτους.Αυτός είναι και ο λόγος που στα θέματα αυτά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ φάνηκε να συγκατένευσε εύκολα ότι ανήκουν στη διαχείριση του ομόσπονδου κράτους, που θα προκύψει από τη συμφωνία επίλυσης του Κυπριακού. Δηλαδή, η τουρκική συνιστώσα πολιτεία γίνεται συναίτερος στους υδρογονάνθρακες που υπάρχουν σίγουρα ανοικτά της Λεμεσού και της Πάφου. Αντίθετα, στην άβυσσο της θάλασσας μεταξύ Κερύνειας και Τουρκίας, δεν έχει εντοπιστεί ακόμη ούτε δορυφορικά ούτε άλλως πως πιθανό κοίτασμα.

Χαμηλοί τόνοι
Το Υπουργείο Εμπορίου συνιστά χαμηλούς τόνους στο όλο θέμα, γιατί φοβάται τουρκικές αντιδράσεις. Ωστόσο, είναι φανερό ότι οι Τούρκοι γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια πόσο σημαντικός είναι ο βυθός της Κύπρου, ιδιαίτερα στις ακτές των ελεύθερων περιοχών. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος γιατί επιμένουν φορτικά για χαλαρή ομοσπονδία.

Κύκλοι του Υπουργείου Εμπορίου εξηγούν ότι βρισκόμαστε κοντά με το Ισραήλ και τη Συρία για την οριστική οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης. Στο θέμα αυτό λειτουργούν βοηθητικά και οι Αμερικανοί. Έτσι, η αναμενόμενη έκπληξη, που θα συνιστά πολύ μεγάλη διπλωματική και εθνική επιτυχία, κτίζεται και δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί την ίδια ακριβώς περίοδο. Δηλαδή Κύπρος, Συρία, Ισραήλ να οριοθετήσουν με τριμερή συμφωνία τη θαλάσσια ζώνη. Συμφωνία πολύ ισχυρότερη από τις ξεχωριστές διμερείς. Εμπόδιο προς τούτο παραμένουν οι διαφωνίες Ισραήλ και Συρίας, όσον αφορά το υψώματα Γκολάν.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης