Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ανακαλύφθηκε νέος πλανήτης που μοιάζει με τους γνωστούς μας πλανήτες

Bookmark and Share
exo planetΑστρονόμοι ανακάλυψαν με το διαστημικό τηλεσκόπιο Corot, έναν πλανήτη 1.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, που είναι εντυπωσιακά παρόμοιος με εκείνους του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Ο πλανήτης έχει το μέγεθος του Δία ονομάστηκε Corot-9b, και περιφέρεται γύρω από ένα μακρινό άστρο του Γαλαξία μας κάθε 95 μέρες.

Ο εξωπλανήτης Corot-9β εντοπίστηκε με την μέθοδο της διέλευσης. Ο πλανήτης θέλει οκτώ ώρες για να περάσει μπροστά από το άστρο, δίνοντας στους αστρονόμους πολλές πληροφορίες

Το μητρικό άστρο Corot-9 του νέου πλανήτη είναι σαν τον Ήλιο μας και βρίσκεται στον αστερισμό του Όφις.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να εξελιχθεί κάτι σαν τον «Λίθο Rosetta», βοηθώντας τους να κατανοήσουν άλλους «εξωπλανήτες» σε άλλα μέρη του Γαλαξία.
Ο πλανήτης θα μπορούσε να βρίσκεται σε θερμοκρασίες παρόμοιες με αυτές της Γης, ανάλογα με την ατμόσφαιρα που μπορεί να έχει.
Ο Hans Deeg, ένας από τους αστρονόμους που έκαναν την ανακάλυψη από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής, αναφέρει: «Ο Corot-9β είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που μοιάζει με πλανήτες στο ηλιακό σύστημά μας. Έχει το μέγεθος του Δία και μια τροχιά παρόμοια με αυτή του Ερμή ».

Περισσότεροι από 400 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, αλλά οι περισσότεροι είναι σαν «καυτός Δίας» – γίγαντες αερίου που βρίσκονται κοντά στα μητρικά τους άστρα, ενώ έχουν επιφανειακές θερμοκρασίες 1.000 C ή και περισσότερο.
Ο κύριος τρόπος για να βρούμε εξωπλανήτες είναι να χρησιμοποιήσουμε την μέθοδο της μέτρησης της «ταλάντευσης» της τροχιάς του μητρικού τους άστρου, εξ αιτίας της βαρύτητας των πλανητών.
Όμως, περίπου, 70 εξωπλανήτες έχουν βρεθεί χρησιμοποιώντας μια διαφορετική μέθοδο που στηρίζεται στην διέλευση του πλανήτη μπροστά από το μητρικό αστέρι του, Ο πλανήτης αποκαλύπτεται όταν μειώνεται έστω και ελάχιστα το φως του άστρου, μπροστά από το οποίο περνάει ο εξωπλανήτης.
Ο πλανήτης φαίνεται ότι είναι ασυνήθης, διότι δεν ήταν ένας «καυτός» Δία. Ανάλογα με την έκταση των ανακλαστικών νεφών στην ατμόσφαιρα του, μπορεί να έχει μια επιφανειακή θερμοκρασία μεταξύ –20 και 160 βαθμών Κελσίου.
Ο Didier Queloz, από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και συνεργάτης της έρευνας δήλωσε: «Η ανάλυση μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Corot-9β απ, ότι για άλλους εξωπλανήτες του ίδιου τύπου.
“Θα μας ανοίξει ένα νέο πεδίο έρευνας για την κατανόηση της ατμόσφαιρας των πλανητών με μέτρια και χαμηλή θερμοκρασία, και ιδίως ένα εντελώς νέο παράθυρο για την κατανόηση της χημείας της χαμηλής θερμοκρασίας."
Η Claire Moutou, του Αστροφυσικού Εργαστηρίου της Μασσαλίας, μέλος της 60-μελούς ομάδα, είπε: «Πρόκειται να γίνει ο Λίθος Rosetta για την έρευνα των εξωπλανητών”.
Ο πλανήτης είχε εντοπιστεί από τον δορυφόρο Corot, το 2008. Αργότερα το τηλεσκόπια των 3,6 μέτρων στο Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο στην πόλη La Silla της Χιλής, εξέτασε διεξοδικά το σύστημα του άστρου,
Χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται HARP μέτρησε τα οπτικά μήκη κύματος και επιβεβαίωσαν ότι ο Corot-9β ήταν ένας εξωπλανήτης με περίπου το 80% της μάζας του Δία.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης