Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Τι ζήτησε για Κυπριακό και Αιγαίο

Bookmark and Share

Η αμερικανική πλευρά διατηρεί ειδικό φάκελο για το Αιγαίο από την εποχή των Ιμίων.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το Αιγαίο και «σημαντική πρόοδο» στο Κυπριακό

Το ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για το Κυπριακό στη διάρκεια των συνομιλιών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον περιορίστηκε μόνο στη σωτηρία του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τη δικαιολογία ότι «έχει καλή χημεία» με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

Η αμερικανική πλευρά επίσης επιθυμεί διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς να συμμετάσχει η ίδια, εκτός και αν ζητηθεί κάτι τέτοιο από τον Γ. Παπανδρέου ή τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αμερικανική πλευρά διατηρεί ειδικό φάκελο για το Αιγαίο από την εποχή των Ιμίων.Η αμερικανική αντιμετώπιση του Κυπριακού εξέπληξε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αποστολή, καθώς θέση της Ελλάδας, όπως εκφράστηκε επίσημα και δημόσια από τον κ. Παπανδρέου, είναι η απόλυτη ευθύνη της Άγκυρας για την απουσία λύσης.

«Το βαθύτερο πρόβλημα», είπε σε όλους τους συνομιλητές του, «για να προχωρήσουμε σε ό,τι είναι απαραίτητο για να φτάσουμε σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι η στάση της Τουρκίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», ο κ. Ομπάμα ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ασκήσει την επιρροή του στον Πρόεδρο Χριστόφια ώστε αυτός «να συμφωνήσει σε έκδοση κοινής ανακοίνωσης στο τέλος των εντατικών διαπραγματεύσεων, η οποία -όπως είπε- θεωρούμε ότι θα βοηθήσει πολύ τον κ. Ταλάτ» στην εκλογική διαδικασία των Κατεχομένων. Επιθυμούν στο κοινό ανακοινωθέν να γίνεται ειδική αναφορά σε «σημαντική πρόοδο».

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και οι υπόλοιποι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου πιστεύουν ότι μόνο Προέδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. μπορούν να επιτύχουν πρόοδο που «θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών». Θέλουμε να συνεχίσουν να συνομιλούν, είπε ένας αξιωματούχος και πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να προσφερθεί βοήθεια στον κατοχικό ηγέτη πριν από την εκλογική διαδικασία των Κατεχομένων. Έγινε και ειδική αναφορά «στην περίπτωση επικράτησης του κ. Ερόγλου» είπε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός έπειτα από αμηχανία δευτερολέπτων εξήγησε ότι η Αθήνα δεν έχει με τη Λευκωσία τη σχέση εξάρτησης που διατηρεί το κατοχικό καθεστώς με την Άγκυρα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα στην κυπριακή, είπε και ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να απευθυνθεί στην Τουρκία, η οποία παραμένει εξαιρετικά αδιάλλακτη και ανυποχώρητη. «Η Ελλάδα», τόνισε σε κάθε ευκαιρία, «δεν αισθάνεται ότι πρέπει να επέμβει άμεσα στη διαδικασία, καθώς η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος κι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για την τύχη τους. Εμείς μπορούμε να συμβάλουμε θετικά, όμως καθώς υπάρχουν περισσότερα από 30.000 τουρκικά στρατεύματα στη νήσο από την Τουρκία, η κυβέρνησή της και πολύ περισσότερο ο τουρκικός στρατός έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στους Τουρκοκύπριους».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ Επιδιαιτησία... εάν ζητηθεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον Γ. Παπανδρέου και την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι Αμερικανοί έδειξαν να κυριαρχούνται από μεγάλη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τους στρατηγούς και φάνηκε να μη γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης.

Για το θέμα του Αιγαίου, ο πρωθυπουργός έκανε επιθετική κίνηση εξηγώντας όλα όσα έχει πράξει από την ημέρα της εκλογής του για επανεκκίνηση διμερών επαφών με την Άγκυρα. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι πανέτοιμος να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, ο οποίος θα επισκεφθεί μέχρι το καλοκαίρι την Ελλάδα, και πρόσθεσε πως βασικός του στόχος είναι η επίλυση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, αλλά να μη συμμετάσχει η ίδια, εκτός αν απαιτηθεί ή ζητηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική πλευρά ανήγαγε σε μείζον θέμα την άρνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού του ζήτησαν επιτακτικά να βοηθήσει, κάτι που προξένησε εντύπωση.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα και ο κ. Παπανδρέου όρισε τον ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη που γνωρίζει το θέμα και ο οποίος δεν συμφωνεί με την αμερικανική θέση.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ποντάρουν στο δίδυμο

Οι Αμερικάνοι πιστεύουν ότι είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού η καλή προσωπική σχέση του Προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Πιστεύουν ότι μόνο αυτοί οι δύο μπορούν να επιτύχουν πρόοδο που «θα οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών».

Θέλουν Ερντογάν
Η ηγεσία των ΗΠΑ έδειξαν να κυριαρχούνται από μεγάλη ανησυχία για το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης του Ταγίπ Ερντογάν με τους στρατηγούς και φάνηκε να μη γνωρίζουν ποιος θα είναι ο νικητής της αντιπαράθεσης.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΕΘΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΉ:  ".....περισσότερα από 30.000 τουρκικά στρατεύματα στη νήσο από την Τουρκία, η κυβέρνησή της και πολύ περισσότερο ο τουρκικός στρατός έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στους Τουρκοκύπριους»...". 
Μόνο τους τουρκοκύπριους επηρεάζουν ή και όλη την υπόθεση της Κύπρου; Ποίος έχει το πάνω χέρι; Μήπως τελικά το θύμα έχει εξισωθεί με τον θύτη;
¨....Η αμερικανική πλευρά επιθυμεί να φέρει τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι, αλλά να μη συμμετάσχει η ίδια, εκτός αν απαιτηθεί ή ζητηθεί από τους δύο πρωθυπουργούς.....¨
Γιατί κόπτονται οι Αμερικάνοι να συζητήσουμε για το Αιγαίο Μας με τους Τούρκους; Τι τους νοιάζει ή καλλίτερα τι συμφέροντα έχουν; Σε τι αποβλέπουν; Σίγουρα όχι για δικό μας καλό αφού πάλι εμείς θα δώσουμε και αυτοί  (Τούρκοι και Αμερικάνοι ) θα πάρουν; Α!! ξέχασα θα μας δώσουν τίποτε καθρεφτάκια για να μας ξεγελάσουν. Όπως έδωσαν στους ιθαγενείς ινδιάνους και .......  τους κατάντησαν φολκλορικό θέαμα. Μήπως έτσι δεν θα καταντήσουμε και εμείς σε λίγα χρόνια. Βεβαίως με την δική μας βοήθεια χάριν της υπογεννητικότητας  περισσότερα ΕΔΩ ,  της  ισλαμικής πληθυσμιακής δυναμικής στην Ελλάδα, περισσότερα  ΕΔΩ  και της οικονομικής  μας κατάντιας  (δεν χρειάζεται ΕΔΩ την ζούμε στο πετσί μας ή καλλίτερα ας πάρουμε μια γεύση από δημόσιες οικονομικές σπατάλες ΕΔΩ). Με λίγα λόγια: τους κάνουμε εύκολο το  έργο τους ή καλλίτερα τους προκαλούμε να αρπάξουν τον εθνικό μας πλούτο.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης