Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

«Μαθήματα» αμυντικής πολιτικής στα εθνικά θέματα

Bookmark and Share
Όταν έχεις πετύχει σ’ ένα τραπέζι να καθίσουν πέντε πρώην αρχηγοί, εκ των οποίων οι δύο έχουν διατελέσει και μέλη ελληνικών κυβερνήσεων, στο πλαίσιο μιας ημερίδας και όλοι τους να αναπτύξουν διαφορετικές ο καθένας πτυχές του θέματος «Οι διεθνείς συγκυρίες και η άμυνα της χώρας», τότε το γεγονός αυτό από μόνο του αποτελεί μία ξεχωριστή επιτυχία.
Επιτυχία, γιατί με τον τρόπο αυτό πραγματοποιείται, για όλους τούς μη ειδικούς, ένα πρώτης τάξεως «φροντιστήριο» διεθνούς στρατηγικής και αμυντικής πολιτικής για τα εθνικά μας θέματα, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο.

Στην ημερίδα αυτή, που διήρκεσε τέσσερις ώρες, εισηγητές ήταν ο καταδρομέας στρατηγός ε.α. Ιωάννης Βερυβάκης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο ναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Χηνοφώτης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, τέως βουλευτής και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης), ο πτέραρχος (Ι) ε.α. Περικλής Οικονόμου (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ) και ο αντιναύαρχος ε.α. Γρηγόρης Δεμέστιχας (επίτιμος αρχηγός Στόλου). Συντονιστής της εκδηλώσεως ήταν ο πτέραρχος (Ι) ε.α. Δημήτριος Αποστολάκης (επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, τέως βουλευτής και υφυπουργός Εθνικής Άμυνας).
Η θητεία

Ο στρατηγός Βερυβάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την παρούσα περίοδο, αναδεικνύοντας στην κορυφή αυτών τη μείωση της στρατιωτικής θητείας των στρατευσίμων στους εννέα μήνες. Επισήμανε ότι κατά τη γνώμη του η ελάχιστα αποδεκτή είναι τουλάχιστον η 12μηνη θητεία, ώστε να υπάρχουν δύο εξαμηνιαίοι εκπαιδευτικοί κύκλοι, και πρότεινε όπως όλοι οι στρατεύσιμοι κάθε ΕΣΣΟ να πηγαίνουν απευθείας στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως του Στρατού Ξηράς, όπου θα εκπαιδεύονται όλοι ως πεζικάριοι για τρίμηνο και εν συνεχεία θα αποδίδονται σε άλλα Όπλα, Σώματα και κάποιοι εξ αυτών, όσοι χρειάζονται, θα δίδονται στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία. Έτσι όλοι τους θα είναι εκπαιδευμένοι τουλάχιστον στα βασικά ως έφεδροι.
Θαλάσσια ισχύς

Ο ναύαρχος Π. Χηνοφώτης στην εισήγησή του αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στο γεωστρατηγικό περιβάλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια ναυτική χώρα με χερσαία σύνορα και «ζωτικό μας χώρο», όπως τον ονόμασε, τα Βαλκάνια, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Καύκασο, τον Εύξεινο Πόντο, όπου πρέπει να συμμετέχουμε σε όλα τα δρώμενα με αποφασιστικότητα. Επισήμανε, επίσης, ότι αμυντική ασφάλεια και οικονομική ευρωστία δεν είναι διαζευκτικές έννοιες, αλλά αλληλοσυμπληρούμενες, ενώ επέστησε την προσοχή τού ακροατηρίου στην ανάγκη ύπαρξης δόγματος «θαλάσσιας ισχύος», με τη συμμετοχή «όχι μόνο του Π.Ν., αλλά και του Εμπορικού Ναυτικού μας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, αλλά και των αλιέων μας». «Όλοι οι παράγοντες της θάλασσας διαμορφώνουν το θαλάσσιο δόγμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Τουρκικές διεκδικήσεις

Ο πτέραρχος Περ. Οικονόμου στη δική του εισήγηση εστίασε ιδιαιτέρως στο ιστορικό των τουρκικών διεκδικήσεων και προκλήσεων, τονίζοντας με σημασία: «Η Τουρκία, λόγω της εσωτερικής δομής της και της θέσεως του στρατιωτικού της κατεστημένου, δεν θα εμπλακεί σε μία επιχείρηση αν δεν είναι απολύτως βέβαιη για το τελικό της αποτέλεσμα. Γιατί αυτά που διακυβεύονται στο εσωτερικό της είναι πολύ μεγαλύτερα από τα όποια κέρδη στο εξωτερικό της». Κάτι που –όπως επισήμανε– εξαρτάται πάντα από την ελληνική υποχωρητικότητα.
Οι έξωθεν απειλές

Ο ναύαρχος Γρ. Δεμέστιχας αναφέρθηκε στη σημερινή αναβαθμισμένη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, στο ζήτημα της λαθρομεταναστεύσεως και του αναβαθμισμένου ρόλου της στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς και στις εκτιμούμενες σημερινές απειλές κατά της χώρας, πέραν της παραδοσιακής, τόσο από κρατικές οντότητες όσο και μη κρατικές, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης του κύρους των Ε.Δ., σημειώνοντας: «Η οικονομία με σωστή πολιτική κάποτε θα επανέλθει στο σωστό δρόμο. Τα εθνικά θέματα αν χαθούν, δύσκολα επανέρχονται στην προτέρα τους κατάσταση».
Τέλος, κλείνοντας την ημερίδα ο πτέραρχος Δ. Αποστολάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η αποτροπή είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα άμυνα», καθώς και ότι «η πολιτική τής αποτροπής ποτέ δεν μπορεί να εκληφθεί ως ήττα».


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ-Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης