Την ιδρυτική διακήρυξη για την ίδρυση νέου κόμματος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που φέρει την επωνυμία "MEGA" (σ.σ. τα αρχικά, στην αλβανική γλώσσα, του 'Ελληνική Εθνική Μειονότητα του Μέλλοντος') υπέγραψαν το Σάββατο, στο χωριό Καραχάτζη, κοντά στη Φοινίκη του νομού Δελβίνου εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, που ασχολήθηκαν κατά το παρελθόν ή συνεχίζουν ν' ασχολούνται με την πολιτική, αλλά και νέα πρόσωπα.
Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα "Σκιπ" των Τιράνων, από τους 35-40 υπογράφοντες, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το Γενικό Συμβούλιο της "Ομόνοιας" και διαφοροποιούνται από τις θέσεις και απόψεις του προέδρου της Β. Μπολάνο. Αρκετοί ήταν αιρετοί σε επαρχίες με ελληνικό πληθυσμό, στις περιφέρειες Αυλώνας και Αργυροκάστρου, ενώ κάποιοι άλλο είναι Έλληνες μειονοτικοί επιχειρηματίες.
Μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν την ιδρυτική πράξη, σύμφωνα με την "Σκιπ", ήταν πρώην βουλευτές και πρώην υπουργοί, όπως ο Θωμάς Μήτσου και Κώστας Μπάρκας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις Μειονότητες, Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, ο έπαρχος Φοινίκης, Ζήσους Λούτσης, ο πρώην βουλευτής της "Ομόνοιας" και γνωστός λογοτέχνης, Ανδρές Ζαρμπαλάς, ο μηχανικός Χρηστάκης Κίτσος κ.ά.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Κώστας Μπάρκας, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια πρωτοβουλία με στόχο να δώσει στη μειονότητα ένα κόμμα εθνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία για τα πολιτικά κόμματα. Με την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης, δήλωσε ο Μπάρκας, σημειώθηκε μια σημαντική επιτυχία για όλους, να σπάσει το μονοπώλιο εκπροσώπησης της Ελληνικής Μειονότητας από το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
"Εμείς με τον Ντούλε δεν έχουμε προσωπικές διαφορές, αλλά δεν μπορούμε να ανεχθούμε πλέον τη μη εκπλήρωση της αποστολής του ΚΕΑΔ", πρόσθεσε ο Μπάρκας.
Αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η σημερινή "Πανοράμα" αναφέρει ότι η ομάδα που ανέλαβε την πρωτοβουλία ίδρυσης του νέου κόμματος "MEGA" διένειμε και ανακοίνωση Τύπου, στην οποία- μεταξύ άλλων- αναφέρονται τα ακόλουθα: "Στη συνάντηση εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο με βάση το καταστατικό θα διευθύνει την όλη οργανωτική και πολιτική δράση του κόμματος μέχρι τις γενικές εκλογές στο κόμμα, οι οποίες θα γίνουν βάσει της αρχής 'ένα μέλος-μία ψήφος'. Η ομάδα πρωτοβουλίας ίδρυσης του νέου κόμματος τονίζει με υπευθυνότητα ότι το κόμμα έχει τις πύλες του ανοικτές για όλους τους Έλληνες μειονοτικούς και τους φίλους τους και ότι σε κάθε δράση του θα σέβεται απόλυτα τις αρχές της εσωτερικής δημοκρατίας και κυρίως τη λαϊκή ετυμηγορία, διότι απευθύνεται στο λαό και μόνο στο λαό για να εκλέξει την ηγεσία του κόμματος και τα συλλογικά όργανα".