Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ – Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο διαπολιτισμικός διάλογος

Οι νέες πολιτισμικές και πολιτιστικές μορφές που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος μέσα από την επαφή του με δύο διαφορετικούς κόσμους, την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, ήταν το αντικείμενο διεθνούς διάσκεψης που ολοκληρώθηκε χθες στην έδρα της Unesco στο Παρίσι.
Αν τελικά μέσω του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο ελληνικός κόσμος συναντά την Ανατολή, πρόκειται στην πραγματικότητα για τη συνάντηση πολλών κόσμων, της οποίας το δαχτυλικό αποτύπωμα είναι εμφανές στην ελληνοβουδιστική τέχνη. Αυτό αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι κανένας πολιτισμός δεν έζησε σε αυταρχία ούτε αναπτύχθηκε – εξελίχθηκε αυτόνομα ή ανεξάρτητα ή σε αντιπαράθεση με άλλους. Το αντίθετο, οι πολιτισμοί από αρχαιοτάτων χρόνων εξελίχθηκαν μέσω αμοιβαίων ανταλλαγών και επιδράσεων, εκπληρώνοντας πάντα τη διπλή τους αποστολή: να μεταδώσουν κληρονομιές χιλιετιών και να προτείνουν καινούργιες προοπτικές. Με τα λόγια αυτά ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Unesco M. Μπαρμπόζα αναφέρθηκε στη συμβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε έναν ευρύτερο διαπολιτισμικό διάλογο.
alex makedon ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ   Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο διαπολιτισμικός διάλογος
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ UNESCO
Η διεθνής διάσκεψη με τίτλο “Διαπολιτισμικές συναντήσεις στην ελληνιστική Ανατολή” διεξήχθη υπό την αιγίδα της Unesco έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Unesco με πρόεδρο την Κ. Τζιτζικώστα σε συνεργασία με τις εθνικές επιτροπές της Αιθιοπίας, της Ινδίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Ισραήλ, του Λιβάνου, του Ουζμπεκιστάν, του Πακιστάν και της Συρίας. “Πολλοί διακεκριμένοι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο έκριναν κατά καιρούς επιτακτική την ανάγκη να οργανωθεί μια συνάντηση της Unesco για το ελληνιστικό φαινόμενο στο πλαίσιο ενός πολυπολιτισμικού διαλόγου”, επισήμανε στη “Μ” η κ. Τζιτζικώστα, αναφερόμενη στα αίτια της πρωτοβουλίας αυτής.
Η ίδια, τόσο στη διάρκεια της ομιλία της όσο και απευθυνόμενη στη “Μ”, αναφέρθηκε στην “αναμφίβολη συνεισφορά” του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε μια γενικότερη διαπολιτισμική συνθήκη. “Κεντρικός άξονας της πολιτικής του ήταν η αξία μιας ειρηνικής συνύπαρξης, βασισμένης στην αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας, αλλά και του δικαίου και της ισότητας απέναντι στο νόμο που είναι η βάση για τη δημιουργία ενός κόσμου ελεύθερου από μισαλλοδοξίες και κάθε λογής προκαταλήψεις”.
Π. ΛΕΡΙΣ – Γ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προς επίρρωση αυτού του σκεπτικού και ο καθηγητής Π. Λερίς, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής της διάσκεψης παρουσίασε γνωστά ιστορικά και αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνιστικής Ανατολής. Στις δυνατότητες που παρέχει η μελέτη της ιστορίας της ελληνιστικής Ανατολής για το πέρασμα στον πυρήνα της αποστολής της Unesco αναφέρθηκε τέλος ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco Γ. Αναστασόπουλος.


Αναδημοσίευση από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης