Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Με γεννήτρια για ρεύμα φυλάττουν Θερμοπύλες...




Τρία αδέλφια που ζουν μόνιμα στο νησάκι καλούνται να πληρώσουν 20.000 ευρώ για δύο παλιά κτίσματα που θεωρούνται αυθαίρετα και γι αυτό δεν δικαιούνται ρεύμα

Με μία γεννήτρια καλύπτουν τις ανάγκες τους για ρεύμα οι τρεις μόνιμοι κάτοικοι του ακριτικού νησιού Μαράθι, οι οποίοι ετοιμάζονται να περάσουν ακόμα έναν χειμώνα με τις ελάχιστες δυνατές ανέσεις την ώρα που «φυλάττουν Θερμοπύλες» στο ανατολικό άκρο της Ελλάδας.


Ο Μιχάλης Κάβουρας και τα δύο αδέρφια του, η Πόπη και ο Δημήτρης, ζουν στο νησί από τότε που γεννήθηκαν και, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν έφυγαν ποτέ. Βγάζουν τα προς το ζην από ένα κοπάδι με κατσίκες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν μια ταβέρνα στην οποία γευματίζουν οι επισκέπτες του νησιού.
«Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», επισημαίνει ο Μιχάλης Κάβουρα
«Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», επισημαίνει ο Μιχάλης Κάβουρας, που μαζί με τα δύο του αδέλφια, Πόπη και Δημήτρη, ζουν στο Μαράθι από τότε που γεννήθηκαν

Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, ωστόσο, τα πράγματα δυσκολεύουν τον χειμώνα και η κύρια αιτία είναι η έλλειψη ρεύματος από τη ΔΕΗ. Ο κ. Κάβουρας λέει ότι, αν και υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, δεν μπορούν να πάρουν ρεύμα επειδή τα σπίτια τους θεωρούνται αυθαίρετα. «Μας λένε ότι δεν έχουμε βγάλει άδεια από την πολεοδομία, αλλά την εποχή που χτίστηκε δεν είχαμε ιδέα για αυτά τα πράγματα. Εγώ είμαι 53 χρόνων και το σπίτι υπήρχε όταν γεννήθηκα».

Ο κ. Κάβουρας λέει ότι το ποσό που καλείται ο ίδιος και η οικογένειά του να καταβάλουν στην πολεοδομία είναι πολύ μεγάλο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. «Μας έχουν ζητήσει περίπου 20.000 ευρώ για καθένα από τα δύο κτίσματα που έχουμε. Πού να βρούμε αυτά τα λεφτά; Ξέραμε εμείς ότι θα ερχόταν η πολεοδομία να ζητάει άδεια από τους τσοπάνηδες που έχτισαν δύο σπίτια; Εκτός από το κοπάδι και την ταβέρνα η μοναδική μας δραστηριότητα είναι να ψαρεύουμε για να έχουμε ένα επιπλέον εισόδημα...» διερωτάται ο αδελφός του Σταύρος, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Μαραθιού και Ρόδου.

Η μοναδική λύση που υπάρχει για την παροχή ρεύματος είναι μια γεννήτρια η οποία καλύπτει τις ανάγκες των τριών αδελφών. «Μας είχαν εγκαταστήσει και ένα φωτοβολταϊκό, αλλά έχουν χαλάσει οι μπαταρίες του και δεν λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό. Οπότε αναγκαστικά θα μείνουμε με τη γεννήτρια», σημειώνει ο κ. Κάβουρας. Σαν να μην έφτανε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, τις τελευταίες μέρες αποκαλύφθηκε, ύστερα από μικροβιολογικές αναλύσεις, ότι και το νερό που φυλάσσεται στις πεπαλαιωμένες δεξαμενές του νησιού έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βακτήρια.

Ολα αυτά τα προβλήματα κάνουν τον Μιχάλη Κάβουρα να στενοχωριέται όταν ακούει τους Τούρκους τουρίστες να του λένε ότι θα ζούσε καλύτερα αν το νησί ήταν δικό τους. «Ερχονται με τα σκάφη από απέναντι και μας λένε πόσο όμορφα θα περνάγαμε αν ήμασταν μέρος της Τουρκίας. Τι να τους πεις;» «Εχουμε περάσει μια ολόκληρη ζωή τρώγοντας φασόλια και τα ψάρια που ψαρεύαμε και για γλυκό είχαμε τα χαρούπια. Γιατί δεν μας σκέφτεται η πολιτεία;» συμπληρώνει ο αδελφός του.

Με αυτά τα δεδομένα το μέλλον για την οικογένεια Κάβουρα βρίσκεται πιθανότατα μακριά από το Μαράθι. «Εγώ έχω δύο παιδιά που ζουν με τη μητέρα τους στη Θεσσαλονίκη, γιατί πρέπει να πάνε σχολείο. Πόσο να αντέξω ακόμα εδώ; Δεν είμαστε πια νέοι για να λέμε ότι θα παλέψουμε στον τόπο μας. Μεγαλώνουμε και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε εδώ έτσι και μας βρει κάποιο πρόβλημα υγείας», σημειώνει.

Η έπαρχος Καλύμνου, Χρυσούλα Σιφουνιού, επισημαίνει, από την πλευρά της, ότι η πολιτεία δεν μπορεί να παρανομήσει και να δώσει ρεύμα αν οι κάτοικοι δεν κάνουν και αυτοί κάποια κίνηση καλής θέλησης, από τη στιγμή, μάλιστα, που κάποιοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στο νησί έχουν προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες και πήραν ρεύμα από τη ΔΕΗ.

«Για τη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται να ληφθεί πολιτική απόφαση που θα δίνει μια λύση. Τα επίμαχα κτίσματα έχουν κατασκευαστεί πολύ μετά τις αεροφωτογραφίες του 1948 που έχουμε στη διάθεσή μας. Έχουμε προτείνει να πληρώσουν ένα ποσό για το μικρότερο από τα κτίσματα και να συνδεθούν με τη ΔΕΗ. Ασχέτως αυτού, είμαστε κοντά τους και φροντίζουμε να τους παρέχουμε ό,τι χρειάζονται, από πετρέλαιο μέχρι πόσιμο νερό, επειδή αναγνωρίζουμε ότι φυλάττουν Θερμοπύλες», επισημαίνει η κ. Σιφουνιού.


Το νησί Μαράθι ή Μάραθος

Το Μαράθι ή Μάραθος είναι μια νησίδα των Δωδεκανήσων στο σύμπλεγμα των Αρκιών. Εχει έκταση 400 στρεμμάτων και βάσει της απογραφής του 2001 οι κάτοικοί του έφταναν τους έξι. Οφείλει το όνομα του στα αγριομάραθα τα οποία μπορεί κανείς να δει σε ολόκληρο το νησί. Οι επισκέπτες που πηγαίνουν εκεί, κυρίως με σκάφη από την Πάτμο, μπορούν να φάνε στις τρεις ταβέρνες του νησιού, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και περίπου 30 κρεβάτια για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν εκεί.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΑΚΗΣ 

Αναδημοσίετση από το   ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥ:  Αυτούς τους Έλληνες πρέπει να τους προσέχουμε σαν τα μάτια μας. Αλλά μάλλον οι κρατούντες δεν νοιάζονται για τρεις ψήφους. Η Β΄Αθηνών έχει το "ψωμί".  Για "Θερμοπύλες"  θα νοιαστούνε;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης