Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ και Π.Σ, κατάργηση Αγροφυλακής



Αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Μίλησε για "δημοκρατική και εθνική αστυνομία προς τον πολίτη", διαβεβαιώνοντας ότι "αστυνομικός που ακουμπά πολίτης θα φεύγει". Ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε, επίσης, την κατάργηση του σώματος της Αγροφυλακής και αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε στεναχωρημένος και απογοητευμένος με την κατάσταση, στην οποία παρέλαβε το υπουργείο και ότι θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα το καθεστώς ανομίας και στην συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες και σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και της χώρας.

"Αστυνομικός, που ακουμπά πολίτη, δεν έχει θέση στην αστυνομία και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία δική μου", τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "Είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες τους οποίους ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου".

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την επαναφορά του "αστυνομικού της γειτονιάς". "Αντίπαλοί μας είναι οι χούλιγκαν και οι βάνδαλοι", είπε και υπογράμμισε ότι "στόχος είναι να ξαναγίνει η Αθήνα μία ειρηνική και ασφαλής πόλη".

Ιδιαίτερα λυπημένος δήλωσε για την κομματική διάλυση -όπως είπε- του Πυροσβεστικού Σώματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος και την καταπολέμηση της εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

"Ευτυχώς κάηκε μόνο η βορειοανατολική Αττική", είπε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, θέλοντας να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μ. Χρυσοχοΐδη
"Λυπήθηκα και στεναχωρήθηκα πάρα πολύ με αυτή την κατάσταση, που βρήκα στην επιστροφή μου στο ίδιο Υπουργείο. Άμεσα ξεκινάμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια δημοκρατική και φιλική Αστυνομία προς τον πολίτη", δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά την πρώτη ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους.

Είπε ότι εικόνα κομματικής διάλυσης έχει και το Πυροσβεστικό Σώμα και δρομολογούνται άμεσα διαδικασίες αναδιάρθρωσης και στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο την επιβολή κανόνων νομιμότητας και στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και στις σχέσεις τους με τους πολίτες.

"Όποιος αστυνομικός τολμήσει και ακουμπήσει παράνομα πολίτη και λαθρομετανάστη θα αποβληθεί από το Αστυνομικό Σώμα με συνοπτικές διαδικασίες και με δική μου πρωτοβουλία", τόνισε ο υπουργός διαβεβαιώνοντας ότι άμεσος στόχος είναι να επιβληθεί η νομιμότητα σε κάθε γειτονιά ,όχι μόνο της Αττικής αλλά και της χώρας.

Αναλυτικότερα, ο κ. Χρυσοχοίδης κατά την ενημέρωσή του, είπε:
"Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει διαταραχθεί η τάξη στο όνομα του κομματισμού. Στην Αστυνομία είναι λίγο πιο καλή η κατάσταση. Η πατρίδα και οι πολίτες προηγούνται. Θα δημιουργήσουμε και πάλι Πυροσβεστικό και Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη. Αλλά μια Αστυνομία δημοκρατική και φιλική. Όποιος αστυνομικός ακουμπήσει πολίτη παρανόμως, όποιος αστυνομικός παραβιάσει το Σύνταγμα θα φεύγει αμέσως με δική μου εντολή. Έχω φίλους αντιεξουσιαστές και αναρχικούς. Δεν ενοχοποιούμε ούτε χώρους, ούτε ιδέες. Είμαστε απέναντι σε φαινόμενα βανδαλισμών και χουλιγκανισμού. Σας λέω, λοιπόν, ότι θα παταχθεί άμεσα και η αστυνομική βία και ο χουλιγκανισμός. Είναι αδιανόητο αστυνομικός να συνεργάζεται με χρυσαυγίτες τους οποίους ο Άρειος Πάγος θα έπρεπε να είχε θέσει εκτός νομικού πλαισίου".

Αναφερόμενος στο πρόβλημα εγκληματικότητας στις γειτονιές τόνισε:
"Η ανομία γεννά κοινωνική αδικία. Γεννά εγκληματικότητα. Η Αστυνομία δεν θα κάνει γιουρούσια και επιχειρήσεις σκούπα. Από τη δεύτερη ημέρα του επόμενου έτους ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι παρών και ταυτόχρονα τότε θα λειτουργήσει και ο θεσμός της πεζής περιπολίας. Η αστυνομία θα είναι διαρκώς παρούσα σε κάθε γειτονιά, που είναι άντρο ανομίας. Δεν είναι ανεκτό να γίνονται γειτονιές ορμητήρια εγκληματικότητας. Θα μπορούν να κυκλοφορούν παντού γυναίκες και παιδιά άφοβα".

Ο κ. Χρυσοχοϊδης προανήγγειλε:
- Δημιουργία τεράστιας σε μέγεθος Υπηρεσίας Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχος «να χτυπήσει παντού και με κάθε τρόπο το οικονομικό έγκλημα και το βρόμικο χρήμα».

- Επανασύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελεγχου, της γνωστής υπηρεσίας των Αδιάφθορων, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη φαινόμενων εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

- Αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πλήρη και εκ βάθρων επανασχεδιασμό, χωρίς να επανέλθουν στην υπηρεσία αυτοί αξιωματικοί, που πλέον έχουν συνταξιδοτηθεί. Ο υπουργός τόνισε με έμφαση οτι δεν παρέλαβε κανένα φάκελλο και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τα θέματα τρομοκρατίας.

- Αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με στόχο να τεθεί η υπηρεσία στην προστασία εθνικών τομέων, όπως είναι η αποστολή της και έτσι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.

- Αντιμετώπιση του οργανωμένου Εγκλήματος με ριζικό τρόπο.

- Πλήρη και στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη στην έκθεση του οποίου αναφέρεται συγκεκριμένα και για συγκεκριμένες αιτίες το Υπουργείο. Τις αρμοδιόητες για το Συνήγορο του Πολίτη, το «τράφικινγκ», τις διοικητικές ευθύνες, τη λειτουργία τεχνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Πληροφορικής και άλλους τομείς, αναλαμβάνει με καταμερισμό αρμοδιοτήτων ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, ο οποίος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την επιλογή του και διαβεβαιωσε ότι είχε και θα έχει άριστη σχέση και συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοίδη.

Αναφερόμενος στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε:
"Έχει γίνει μεγάλο κακό στο Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο παρουσιάζει εικόνα κομματικής διάλυσης. Είναι κρίμα γιατί έχει αναδείξει ηγετικές φυσιογνωμίες, όπως ο κ.Φούρλας, και έχει δώσει δείγματα ηρωισμού και αυταπάρνησης στην υπηρεσία του πολίτη. Είναι τρομερό το γεγονός ότι για τις μεγάλες φωτιές του 2007, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο γυναίκες και παιδιά, δεν έχει υπάρξει πόρισμα. Προφανώς εδώ υπάρχει συγκάλυψη ευθυνών. Συγκρούστηκε μέχρι και πυροσβεστικό όχημα με πολίτες και βρήκαν το θάνατο. Θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο. Με είχαν κατηγορήσει και παλαιότερα προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν τους βοήθησα. Όποιος θέλει κομματισμό να πάει στα Κόμματα. Εδώ θα κάνουμε υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων. Όποιος, στο Πυροσβεστικό και την Αστυνομία, κάνει το καθήκον του, έχει επιτυχίες, εκτός από τα "μπράβο" θα προάγεται".

Ειδική ενημέρωση έκανε ο κ. Χρυσοχοϊδης για τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι "η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, καθώς εισέρχονται, κυρίως από τη θάλασσα, 300 έως 500 λαθρομετανάστες την ημέρα".

Και τόνισε χαρακτηριστικά: "Το θέμα αυτό θα πάει τον Δεκέμβριο στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπισθεί. Θα έρθει στην Ελλάδα ως τότε και ο κ. Γκουτιέρεζ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ και ο επικεφαλής της "Φρόντεξ". Στόχος μας είναι να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να λειτουργήσουν τρία μέτρα:

1) Αποτελεσματική συνοριοφυλακή.

2) Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες διέλευσης των λαθρομεταναστών,όπως είναι η Τουρκία και

3) επανεισδοχή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσης. Η επανεισδοχή πρέπει να λειτουργήσει κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης". 


ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: Για μία ακόμη φορά ο παραλαμβάνων  Υπουργός βρίσκει χάλια την κατάσταση του Υπουργείου που παραλαμβάνει.  Κλασσική περίπτωση. Κανείς δεν αναγνωρίζει το έργο του αλλού.  Κρατάω την παρατήρηση περί καταργήσεως της αγροφυλακής. Δηλαδή κύριοι πολιτικοί τζάμπα τους πληρώναμε όλο αυτό τον καιρό τους αγροφύλακες; Τόσο λάθος αυτή η ενέργεια και πρέπει ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα; Αν η συγκρότησής της ήταν τόσο μεγάλο λάθος θα πρέπει  να επιστρέψουν τα χρηματικά ποσά που ασκόπως σπαταλήθηκαν, από την  προσωπική περιουσία των υπευθύνων της συγκρότησης της αγροφυλακής. Έχω έννομο δικαίωμα να το ζητώ, διότι ως φορολογούμενος πολίτης συμμετείχα σ ΄αυτήν  με την φορολόγησή μου. Ή  μήπως οι αγροφύλακες  ανήκουν στο άλλο κόμμα και θέλει να διαλύσει μεν την Αγροφυλακή και να βολέψει τους δικούς του με άλλο τρόπο;  Ο μόνος τρόπος για να πεισθώ για τα αγνές προθέσεις του κ. Υπουργού,  ίνα να βάλει τους άλλους να πληρώσουν τα άσκοπα έξοδα,  ειδάλλως η σκέψη μου θα τρέχει αλλού. Θα πείτε πολλά ζητάω. Δηλαδή δεν πρέπει να ξυπνήσουμε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης