Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ ;"ΣΥΜΠΟΣΙΟ" ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ -ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΟΥ ΕΞΟΡΓΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ


Η έναρξη των εργασιών της ΜΔΕΘΔ σημαδεύτηκε απο μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία μετείχαν κληρικοί και λαϊκοί και οι οποίοι συγκεντρώθηκαν με πανό μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου στο οποίο πραγματοποιείται η συνάντηση.Αυτός ήταν και ο λόγος που τα μέλη της επιτροπής δεν μετέβησαν στον παρακείμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Αυτή η διαμαρτυρία εξόργισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και όπως γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση έθεσε σε διαθεσιμότητα και στέρηση μισθού όσους κληρικούς τόλμησαν να κάνουν πράξη την "ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΙΣΤΕΩΣ" όπως αυτή τους παρεδόθη απο τους Αγίους Αποστόλους,τις Άγιες Οικουμενικές Συνόδους και γενικά απο όλη την Θεόπνευστη γραπτή και προφορική παράδοση των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας.
"Στα πανό των διαδηλωτών αναγράφονταν, μεταξύ άλλων, «αν ξεπουλήσουμε την Ορθοδοξία μας, τότε θα χάσουμε και την ελευθερία μας», «αγάπη χωρίς Χριστό δεν είναι αγάπη, αλλά απάτη», «προδοσία της πίστεως δεν επιλύει το Κυπριακό» και «τρεις οι τρομερότερες πτώσεις στην Ιστορία: Του Αδάμ, του Ιούδα, του Πάπα».Οι συγκεντρωμένοι διένειμαν και τετρασέλιδο φυλλάδιο του ηγουμένου της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους, Γεώργιου Καψάνη, με κριτικές θέσεις κατά του διαλόγου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που βρισκόταν την ώρα της διαδήλωσης στο ξενοδοχείο, κάλεσε τους ιερείς τη Δευτέρα στο γραφείο του, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Φιλορθόδοξης Ένωσης «Κοσμάς Φλαμιάτος» από την Ελλάδα, ο οποίος είπε στον Αρχιεπίσκοπο «δεν μπορεί μια ειρηνική ομολογία πίστεως να γίνεται αιτία εκτόξευσης απειλών από έναν προκαθήμενο». .

Ας δούμε όμως τα πράγματα απο την αρχή:
Την 16η Οκτωβρίου άρχισαν στην Πάφο οι εργασίες της "διεθνούς μικτής επιτροπής επι του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας" και οι οποίες θα διαρκέσουν έως την 23η Οκτωβρίου.Η συνάντηση της ΜΕΘΔ στην Πάφο είναι η 11η, αφότου άρχισε ο Διάλογος το 1980 και συμμετέχουν σ΄αυτήν 60 εκπρόσωποι των ορθοδόξων και των ρωμαιοκαθολικών που όπως έγινε γνωστό θα τους απασχολήσει το θέμα του ΠΡΩΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΠΑ. Της ΜΕΘΔ συμπροεδρεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπούν οι μητροπολίτες Πάφου, Γεώργιος, και Κωνσταντίας, Βασίλειος.Στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετέχει ο Επίσκοπος Διοκλείας, Κάλλιστος Γουέαρ, γνωστός στην Ευρώπη θεολόγος και συγγραφέας. Το Πατριαρχείο Μόσχας εκπροσωπεί ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος προίσταται της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διεκκλησιαστικών σχέσεων.
Το σχέδιο της "Νέας Εποχής" να προχωρήσουμε σε μια "ένωση" χωρίς την άρση εκείνων των κακοδοξιών που απέκοψαν τον Πάπα απο την Αγία και Αποστολική εκκλησία,είναι εδώ και χρόνια γνωστό όπως είναι γνωστές και όλες οι υπόγειες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί ο "οικουμενισμός" και τα υπόλοιπα μέλη της εμπροσθοφυλακής της "Νέας Τάξης".Έτσι λοιπόν δεν εξεπλάγημεν όταν μάθαμε τί είπε και έπραξε ο μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος τις τελευταίες ημέρες.

Αποσπάσματα από δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου:

(απο το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Η Εκκλησία της Κύπρου φιλοξενεί με αίσθημα ευθύνης τον διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών...ο διάλογος διεξάγεται με απόφαση όλων των κατά τόπους αυτοκεφάλων Εκκλησιών και αποτελεί εγωισμό το να θέτει κάποιος, είτε λαϊκός είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών συνόδων όλης της Ορθοδοξίας. "Συνιστά εγωισμό και μάλιστα εωσφορικό το να θέτει κάποιος, είτε λαϊκός είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών Συνόδων όλης της Ορθοδοξίας. Καιρός λοιπόν, πρόσθεσε, να ανανήψουν, να προσγειωθούν και να αποκτήσουν τη σώζουσα ταπείνωση. Έχουν γνώσιν οι φύλακες", ανέφερε καταληκτικά.».Για εμάς φύλακες και μάλιστα με γνώση είναι όλοι όσοι εκ των ποιμεναρχών δεν "διαστέλλουν ούτε συστέλλουν" τίποτα απο όσα μας παρεδόθησαν γραπτώς και προφορικώς από τους Αγίους Πατέρες μας,Αν θεωρεί ο μακαριώτατος τον εαυτό του ως "φύλακα έχοντα γνώσιν" τότε ας πράξει κατά το παράδειγμα του αληθινού φύλακα και γνώστη της Πίστεως Αγίου Μάρκου του Ευγενικού.

Τι δημοσιεύθηκε στην Κυπριακή εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ"
ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΟΥΣ

Μοιράζει ποινές ο Αρχιεπίσκοπος
http://alithia.com.cy/alithia_v2/front-end/main.php?action=nptext&page=&design=default&nptext_id=46653
Εξοργισμένος από τη στάση των μοναχών και κληρικών, ο Μακαριότατος δήλωσε αποφασισμένος να πάρει αυστηρά μέτρα για τους διαμαρτυρομένους, θέτοντάς τους σε αργία, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα επιβάλει στέρηση μισθού στους κληρικούς και θα θέσει σε ακοινωνησία τους μοναχούς

Ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους μοναχούς και κληρικούς, τόνισε ότι «εάν δεν τους αρέσει, να βγάλουν τα ράσα και να φύγουν από την επίσημη Εκκλησία. Να πάνε να κάνουν δική τους Εκκλησία. Γι’ αυτό θα είμαι πολύ αυστηρός»

Άστραψε και βρόντηξε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ και δεν δίστασε να επιβάλει βαριές τιμωρίες… Λόγος, η ένταση που προκλήθηκε προχθές το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Άγιος Γεώργιος, από μέλη χριστιανικών ορθόδοξων ενώσεων, μοναχούς της Μονής Σταυροβουνίου, καθώς και κληρικούς της μητροπολιτικής περιφέρειας Κιτίου, σχετικά με αίτημά τους για ακύρωση των εργασιών της συνέλευσης της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ ορθοδόξων και ρωμαιοκαθολικών.
Εξοργισμένος από τη στάση των μοναχών και κληρικών, ο Μακαριότατος δήλωσε αποφασισμένος να πάρει αυστηρά μέτρα για τους διαμαρτυρομένους, θέτοντάς τους σε αργία, ενώ παράλληλα δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα επιβάλει στέρηση μισθού στους κληρικούς και θα θέσει σε ακοινωνησία τους μοναχούς.
Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η Εκκλησία σίγουρα είναι θεραπευτήριο και εισέρχονται μέσα για να θεραπευτούν. Αλλά δεν είναι άσυλο, ούτε θα επιτρέψουμε ποτέ να γίνει άσυλο φρενοπαθών. Δεν μπορεί να καταστεί φρενοκομείο η Εκκλησία. Γι’ αυτό θα είμαι πολύ αυστηρός. Όσοι κληρικοί και μοναχοί παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, θα τιμωρηθούν».
Ο Μακαριότατος αναμένεται να αποστείλει αυστηρότατη επιστολή στον ηγούμενο Σταυροβουνίου, σύμφωνα με τη οποία θα ζητά ακοινωνησία των συγκεκριμένων μοναχών για πολλές εβδομάδες, ενώ όπως ανέφερε, εάν δεν εισακουστεί η εντολή αυτή από τον ηγούμενο, θα λάβει μέτρα και εναντίον του. Παράλληλα, σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να συναντήσει στο γραφείο του τούς κληρικούς, προκειμένου να του δώσουν εξηγήσεις για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Ο Κύπρου Χρυσόστομος αναφερόμενος στους διαμαρτυρόμενους μοναχούς και κληρικούς, τόνισε ότι «εάν δεν τους αρέσει, να βγάλουν τα ράσα και να φύγουν από την επίσημη Εκκλησία. Να πάνε να κάνουν δική τους Εκκλησία. Γι’ αυτό θα είμαι πολύ αυστηρός».
Η Διεθνής Μικτή Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους ορθοδόξων Εκκλησιών και της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, έχει σκοπό την αποκατάσταση της κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών. Λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο, ματαιώθηκε μέρος του προγράμματος που προέβλεπε έναρξη της συνέλευσης με κοινή προσευχή στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το ομώνυμο ξενοδοχείο στην παραλία της Χλώρακας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη των ορθόδοξων ενώσεων από την Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο διάλογο, αφού όπως λένε, στοχεύει στην υποταγή της ορθόδοξης Εκκλησίας στον Πάπα. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο υποστηρίζοντας ότι δεν κινδυνεύει η Εκκλησία από το διάλογο αυτό. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «συνιστά εγωισμό και μάλιστα εωσφορικό εγωισμό το να θέτει κάποιος είτε λαϊκός, είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών συνόδων όλης της Ορθοδοξίας. Έπαυσεν μήπως ο Παράκλητος να συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας, να φωτίζει τη σκέψη και να κατευθύνει τα διαβήματα των εν συνόδω συνερχομένων και διαβουλευομένων ιεραρχών και επιδημεί επιλεκτικά μόνο σ’αυτούς; Καιρός λοιπόν να ανανήψουν. Να προσγειωθούν και να αποκτήσουν τη σώζουσα ταπείνωση. Έχουσι τη γνώσιν οι φύλακες».
===============================
Εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο ένα μικρό απόσπασμα απο μια επιστολή του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού στον μητροπολίτη Ευρίπου Θεοφάνη:


"...Να ξέρης δε καλά ότι η ψευδοένωσις με την χάρι και την δύναμι του Θεού πολύ σύντομα θα διαλυθή και το δόγμα των Λατίνων, αντί να καθιερωθή με την ψευδοσύνοδο, κάτι που πολύ το επεδίωκαν, ακόμη περισσότερο ανατράπηκε και ελέγχθηκε και παντού καταγγέλλεται ως βλάσφημο και δυσσεβές. Και αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι το επικύρωσαν, δεν τολμούν να ανοίξουν το στόμα τους και να το υποστηρίξουν. Ο δε καλόγερος του δικού σου μισθωτού και όχι ποιμένος, ο πιο πάνω αναφερθείς Μονεμβασίας, αν και πήρε από τον βασιλέα το Ηγουμενείο του Προδρόμου, οι καλόγηροί του ούτε τον μνημονεύουν, ούτε τον θυμιάζουν καθόλου ως χριστιανό, αλλά τον έχουν μόνον για τον τύπο, σαν κάτι παραπεταμένο.
Και ο βασιλεύς, αν και τα μαθαίνει αυτά, δεν λέγει τίποτε, αλλά και φανερά ομολογεί ότι μετανοεί για όσα έγιναν, και ρίχνει την ευθύνη σε όσους συμφώνησαν και υπέγραψαν. Φεύγετε και σείς, αδελφοί, την κοινωνία με τους ακοινώνητους, και την μνημόνευσι των αμνημόνευτων. Να, εγώ ο Μάρκος ο αμαρτωλός σας λέγω ότι εκείνος που μνημονεύει τον Πάπα ως ορθόδοξο αρχιερέα, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόση στο σύνολό του όλον τον παπισμό μέχρι και αυτό το ξύρισμα της γενειάδος. Και όποιος έχει φρόνημα λατινικό, θα κριθή με τους Λατίνους και θα θεωρείται παραβάτης της πίστεως. Οι άγιες σου ευχές να μας συνοδεύουν. Στον ευλογημένο άρχοντα κύριο Κωνσταντίνο Κοντοπετρή και στους λοιπούς άρχοντες που μας φιλοξένησαν την μετάνοιά μου και ευλογία από τον Θεό. "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης