Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Συρίας



Επεκτείνεται η στρατιωτική συνεργασία της Τουρκίας με τη Συρία με την απόφαση των δύο χωρών να πραγματοποιήσουν μεγάλη στρατιωτική άσκηση σε μια εποχή που δοκιμάζεται η σχέση της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Η Συρία ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, καθώς η Τουρκία ματαίωσε στρατιωτικά γυμνάσια με το Ισραήλ.

Η απόφαση της Άγκυρας, η οποία επιδοκιμάστηκε από τη Συρία, ενέτεινε τους φόβους για μεγαλύτερη ψυχρότητα στις σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

« Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες μας κοινές χερσαίες στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία την περασμένη άνοιξη, και σήμερα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε μια πιο ολοκληρωμένη και μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Συρίας Αλι Χαμπίμπ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι σχέσεις με το Ισραήλ

Η Τουρκία είναι στενή σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν ενταθεί μετά τη σκληρή κριτική που άσκησε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ αρνήθηκαν προχθές Δευτέρα ότι η ματαίωση των κοινών αεροπορικών ασκήσεων που είχαν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, αποτελεί απειλή για τις επί μακρόν διμερείς σχέσεις τους και τα στρατηγικά τους συμφέροντα.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ Μουαλέμ σχολίασε την αναβολή των ασκήσεων από την Άγκυρα, λέγοντας ότι «δεχθήκαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση αυτή. Η απόφαση αυτή βασίζεται στο πως προσεγγίζει η Τουρκία το Ισραήλ και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο εκτιμά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα».

Οι δηλώσεις του Μουαλέμ έγιναν στην πόλη Αλέππο της Συρίας όπου 10 Τούρκοι υπουργοί συναντήθηκαν με 15 υπουργούς της Συρίας για να συζητήσουν θέματα ενέργειας και προγράμματα ηλεκτροδότησης.

Η Τουρκία αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιοδήποτε πολιτικό κίνητρο πίσω από την απόφασή της για «αναβολή» των ασκήσεων με το Ισραήλ και ζήτησε από αυτό να επιδείξει «κοινό αίσθημα» στις ανακοινώσεις τους.

Αναδημοσίευση από τα  ΝΕΑ

 ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ: Έλληνες ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ. Οι Τούρκοι παίζουν σε πολλά ταμπλό. Οι δικοί μας πολιτικοί γιατί δεν μπορούν;;;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης