Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Επιτέλους. Επίσκεψη Λαμπρινίδη στην αφελληνισθείσα Ίμβρο.

Αντιστάθισμα στις επισκέψεις των Τούρκων στη Θράκη, η επίσκεψη Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Mεγάλη σημασία για την Ομογένεια και για όλο τον Ελληνισμό η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.

Επιτέλους βρέθηκε κι ένας έλληνας Υπουργός να πραγματοποιεί μια επίσκεψη στα μέρη, που οι γείτονες μας παραβίασαν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα διώχνοντας από την πατρίδα τους χιλιάδες ομογενείς.

Μπορεί δεκάΔες τούρκοι υπουργοί και βουλευτές να επισκέπτονταν τη Δυτική Θράκη ανάμεσα τους και ο Αχμέτ Νταβούτογλου , αλλά κανένας Υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί αυτές τις ευαίσθητες περιοχές του ελληνισμού όπως η Ιμβρος και η Τένεδος.


Ο υπουργός Εξωτερικών θα είναι ο πρώτος έλληνας Υπουργός που θα επισκεφθεί το νησί μεταπολεμικά! Μήπως αργήσαμε υπερβολικά;

Έπρεπε να μείνουν 300 Έλληνες αποι τους 10.ο00 που κάποτε ζούσαν στο νησί για να δείξει η ελληνική πολιτεία την παρουσία της.

Μαζί με τον Σταύρο Λαμπρινίδη θα μεταβεί στην γενέτειρα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο οποίος θα συμμετάσχει στους εορτασμούς της συμπλήρωσης 20 ετών Πατριαρχίας και 50 χρόνια της Iεροσύνης του.

Ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα έχει τη δυνατότητα να δει όλα όσα έχουν ζήσει οι έλληνες της Ιμβρου και της Τενέδου , τους διωγμούς, τους εκφοβισμούς, τις λεηλασίες των περιουσιών των Ελλήνων αυτών των νησιών.

onalert.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/

Συγκίνηση για την επίσκεψη Λαμπρινίδη στην Ίμβρο.


Πολύ σημαντική επίκεψη, την πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί, πραγματοποιεί σήμερα στην Ίμβρο ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης.


 Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον Έλληνα υπουργό υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος.


Ευχόμενος στον Πατριάρχη «εις πολλά έτη» ο κ. Λαμπρινίδης τόνισε: «Με τη σοφία σας και την ανεξάντλητη αγάπη σας δεν καμφθήκατε από τις δυσκολίες, αλλά έχετε σταθεί στο ύψος του ιερού χρέους που έχετε επωμιστεί».





Ο Ελληνισμός της Ίμβρου, όπως άλλωστε και της Τενέδου και της Κωνσταντινούπολης, υπέστη μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης και ιδίως τα χρόνια μετά το Β’ παγκόσμιο πόλεμο μία διαχρονική και συστηματική πολιτική καταπίεσης από τις τουρκικές αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την αριθμητική του συρρίκνωση σήμερα.


Δημεύσεις περουσιών, περιορισμοί στη λειτουργία μειονοτικών σχολείων, τα οποία έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ακόμα και εγκατάσταση στο νησί ανοικτής αγροτικής φυλακής.


Tα τελευταία χρόνια η Τουρκία, στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας στην ΕΕ, έχει προχωρήσει σε κάποιες θετικές ενέργειες. Υπάρχουν, όμως, πάρα πολλά που πρέπει ακόμα να γίνουν.


Οι Ίμβριοι, που μένουν στο νησί παραμένουν δραστήριοι και συσπειρωμένοι και διατηρούν ζωντανές τις παραδόσεις τους.


Τους βοηθούν και οι πολυάριθμοι σύλλογοι αποδήμων Ιμβρίων που καλλιεργούν τους δεσμούς με τη γενέτειρά τους.


Ειδικά τα καλοκαίρια το νησί γεμίζει από απόδημους Ίμβριους και τις οικογένειές τους.


Σημαντική καμπή στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση των προβλημάτων των Ελλήνων της Ίμβρου και της Τενέδου αποτελεί η έκθεση του Ελβετού Βουλευτή Gross, που υιοθετήθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση, του ΣτΕ το 2008.


Με αυτήν καλείται η Τουρκία να σεβασθεί, να αναγνωρίσει και να λάβει μέτρα θεραπείας, όσον αφορά στα περιουσιακά, εκπαιδευτικά και θρησκευτικά δικαιώματα των Ελλήνων του νησιού. Δυνάμει της εκθέσεως Gross, η Τουρκία εκλήθη να «παγώσει», για ορισμένο διάστημα την εφαρμογή του κτηματολογίου στη νήσο, προκειμένου τα μέλη της ελληνικής εκεί μειονότητος να τεκμηριώσουν τα δικαιώματά τους επί των ακινήτων τους.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Ο κ. Λαμπρινίδης βρέθηκε στο νησί με την ιστορική ελληνική κοινότητα, για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις, που διοργανώνουν οι Ίμβριοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και συντοπίτη τους, Βαρθολομαίου, ο οποίος συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας.



Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/

Ο αφελληνισμός της ΄Ιμβρου.Μια ιστορία ντροπής για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Το 1964, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, θέτει σε εφαρμογή «Eritme Programi» ή «Πρόγραμμα Διάλυσης»


Ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν ο αφελληνισμός των δύο νησιών της Ιμβρου και της Τενέδου και προέβλεπε, μεταξύ άλλων: -την απαλλοτρίωση του 90% των καλλιεργήσιμων εδαφών στην Ίμβρο,
-την ίδρυση συνοικισμών και χωριών Τούρκων εποίκων από τα βάθη της Ανατολίας στην Ίμβρο,
-τη δημιουργία τεχνητού υδατοφράκτη με σκοπό την σχεδόν ολοσχερή εξαφάνιση του μεγαλύτερου ελαιώνα της Ίμβρου, βασικής πηγής εισοδήματος των κατοίκων του χωριού Άγιοι Θεόδωροι,
-την ίδρυση Ανοικτών Αγροτικών Φυλακών στο Σχοινούδι, το μεγαλύτερο χωριό της Ίμβρου και τη μεταφορά σε αυτές βαρυποινιτών από την Ανατολή, οι οποίοι επιδόθηκαν σε εγκληματικές πράξεις εις βάρος των Ελλήνων κατοίκων, με την ανοχή των τουρκικών αρχών.



Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν ο
-εξαναγκασμός των Ελλήνωνκατοίκων της Ίμβρου και της Τενέδου να μεταναστεύσουν, μέσω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της γης, που οδήγησε σταδιακά στην ολοσχερή καταστροφή των πόρων επιβίωσής τους,
- η κατάργηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και του μειονοτικού εκπαιδευτικού συστήματος στα δυο νησιά,

Το 1975 πάρθηκαν κι άλλες αποφάσεις
- Ίδρυση αγροκτήματος Τουρκικών κρατικών συμφερόντων στην Ίμβρο,
- Δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για τους Τούρκους εποίκους, με σκοπό την παράταση της διαμονής τους στο νησί και τη μόνιμη τελικά εγκατάστασή τους στις απαλλοτριωθείσες ελληνικές περιουσίες,

Η υιοθέτηση και η εφαρμογή των συμπληρωματικών αυτών μέτρων οδήγησε στην πλήρη οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική συρρίκνωση του ελληνισμού της Ίμβρου και της Τενέδου και στη δραματική μείωση του πληθυσμού του.


Το 1974, χρονιά της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου υπέστησαν διώξεις, καταστροφές, προπηλακισμούς και τρομοκρατία, με αποκορύφωμα την οριστική εκκένωση του χωριού Κάστρο στην Ίμβρο από τους κατοίκους του.


Το Τουρκικό “Πρόγραμμα Διάλυσης” των Ελλήνων στην Ίμβρο και την Τένεδο είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή 6.500 Ιμβρίων και 2.500 περίπου Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες και τη διασπορά τους στην Ελλάδα και σε όλες σχεδόν της ηπείρους της υφηλίου.


Σήμερα στο νησία ζούν λιγότεροι από 300 Έλληνες.


Όταν η Τουρκία έκανε όλες αυτές τις παραβιάσεις της Συνθήκηςς της Λωζάνης που προέβλεπε διοικητική αυτονομία των νησιών, ελευθερη χρήση της ελληνικής γλώσσας,,  η ελληνική εξωτερική πολιτική περιορίζονταν σε κάποια διαβήματα.


Ακόμη και τα τελευταία χρόνια ενώ οι τούρκοι αξιωματούχοι αλώνιζαν στη Δυτική Θράκη , οι Έλληνες ομόλογοι τους ενώ πήγαιναν στην Κωνσταντινούοπολη απέφευγαν μια επίσκεψη στα “μαρτυρικά” αυτά νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου.
Ίσως η επίσκεψη Λαμπρινίδη να είναι το ξεκίνημα μιας άλλης εποχής.


onalert.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης