Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Εντοπίστηκε στο Λονδίνο η εικόνα της Παναγιάς από τη Σωπική - Η Ιντερπόλ στα ίχνη της σπείρας


Από την ευρύτερη περιοχή μας ο «εγκέφαλος»!

Η Ιντερπόλ στα ίχνη σπείρας που αφανίζει θρησκευτικά κειμήλια

Τι δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης

• Στα ίχνη της κλεμμένης ανεκτιμήτου αξίας παλαιάς εικόνας της Παναγιάς από τον ομώνυμο Ναό της Σωπικής Βορείου Ηπείρου, στην Αλβανία, βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιντερπόλ, που είχε στενή συνεργασία με την Ελληνική και την Αλβανική Αστυνομία. Φήμες, που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο, ότι η εικόνα, που εκλάπη για πρώτη φορά πριν σχεδόν δέκα χρόνια, βρέθηκε στο Λονδίνο!
Στο άκουσμα και μόνο της πιθανότητας αυτής, οι κάτοικοι στη Σωπική εκφράζουν την ικανοποίηση και τη χαρά τους, αφού, εκτός του ότι πρόκειται για ένα σπάνιο θρησκευτικό κειμήλιο, είναι και η θαυματουργή προστάτιδα του χωριού τους.

ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ…
Ο ναός στη Σωπική διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα σε ιστορική αξία και τεχνική ξυλόγλυπτα τέμπλα και χρονολογείται απο την εποχή του Αλή Πασά!
Η συγκεκριμένη εικόνα είχε κλαπεί δυο φορές. Την πρώτη, πριν από περίπου μια δεκαετία, όταν άγνωστοι που την είχαν κλέψει τελικά την επέστρεψαν (!), αλλά εκλάπη ξανά, μετά από λίγο καιρό. Τώρα, όλοι εύχονται οι πληροφορίες, ότι εντοπίστηκε στο Λονδίνο, να επαληθευτούν, για να γυρίσει και πάλι η εικόνα στη βάση της.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ;
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα εντοπίστηκε σε Οίκο του Λονδίνου και σύμφωνα με αυτές αγοράστηκε από Έλληνα «συλλέκτη» έργων τέχνης που… δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ελλάδα. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, ότι ο εν λόγω «συλλέκτης» είναι και ο εγκέφαλος μεγάλης σπείρας αρχαιοκαπήλων. Η σύλληψή του θεωρείται θέμα ολίγου χρόνου, αφού η Αστυνομία τον έχει εντοπίσει και αναμένεται άμεσα να εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ.

Ο ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ…
«Πιστεύω ότι το κύκλωμα που έδρασε στις εκκλησίες της Ηπείρου είναι το ίδιο με αυτό που άρπαξε πολύτιμα κειμήλια και εικόνες από τους Ναούς της Βόρειου Ηπείρου» είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον «Π.Λ.».
Μάλιστα, όπως μας είπε, ο ίδιος επισκέφθηκε πρόσφατα χωριά της Βορείου Ηπείρου, από τα οποία εκλάπησαν εικόνες προκειμένου να έχει μια άποψη για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο κλοπής των κειμηλίων και των εικόνων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η συνεργασία του Περιφερειάρχη με τη Διεύθυνση Αρχαιοκαπηλίας είναι στενή, προκειμένου να προστατευτούν και να διασωθούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Ηπείρου.

ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΕΣ…
Να σημειωθεί, ότι στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων (www.nomioan.gr), βρίσκονται αναρτημένες όλες οι φωτογραφίες των κλεμμένων εικόνων από εκκλησίες του Νομού.
Με αυτόν τον τρόπο, βρέθηκαν ήδη αρκετές εικόνες, σε Λονδίνο και Άμστερνταμ, ενώ όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στον «Π.Λ.», όσοι εντοπίσουν κάποια εικόνα και την ταυτίσουν με τις φωτογραφίες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο, να επικοινωνήσουν αμέσως με την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ…
Στην ιστοσελίδα της πρώην Νομαρχίας Ιωαννίνων, είναι αναρτημένες κλεμμένες εικόνες και από το Ναό Γενεσίου της Παναγίας Κάτω Λάμποβου του Σταυρού Αργυροκάστρου. Μεταξύ άλλων, αναζητούνται ακόμη εικόνες από τους ναούς Ζωοδόχου Πηγής Ανθοχωρίου Μετσόβου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Βισικού Καλουτάς και Αγ. Αποστόλων Δερβιζιάνων.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και επεστράφησαν εικόνες από τους ναούς, μεταξύ άλλων, Αγίου Αθανασίου στη Σαμαρίνα, Κοίμησης της Θεοτόκου στο Κουκούλι Ζαγορίου,  Αγ. Νικολάου στο Ηλιοχώρι και Αγίου Τρύφωνα στο Βίκο.

Το αλίευσα ΕΔΩ http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/blog-post_2443.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης