Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Η Αλβανία θα χρηματοδοτήσει τα στρατιωτικά νεκροταφεία των ήρωων του ’40!;




Όχι οι γείτονες δεν αποφάσισαν ως δια μαγείας να ενισχύσουν την προσπάθεια ανέγερσης των Ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων που διακαώς απέφευγαν. Απλά η απόφαση που λήφθηκε στις 29 Ιουλίου από το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας φέρεται αποτελεί μέρος της υλοποίησης της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της αλβανικής και ελληνικής πλευράς τον Νοέμβριο του 2008 και υπερψηφίστηκε από το Αλβανικό κοινοβούλιο το 2009 για την ανέγερση των 2 Ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στη Βόρειο Ήπειρο.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα Panorama, η ψηφισθείσα απόφαση του Υπ. Συμβουλίου αναφέρει κατά λέξη: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ακολουθήσει τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης της γης για την κατασκευή των κοιμητηρίων του ελληνικού στρατού, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση της επαρχίας Κλεισούρας Πρεμετής και της επαρχίας Άνω Δερόπολης Αργυρόκαστρο θα επιβλέπουν την εξέλιξη των εργασιών ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Το Υπουργείο Άμυνας για να πληρώσει τα έξοδα για την απαλλοτρίωση της γης για την κατασκευή του κοιμητηρίων του ελληνικού στρατού που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ελληνο-ιταλικού πολέμου τα έτη 1940-1941. - (σημείο 2 και 3 απόφασης).

Με εντολή του πρωθυπουργού θα διοριστούν εμπειρογνώμονες, οι οποίοι θα αποτελούν μέρος της κοινής επιτροπής για την έρευνα, την εκταφή, την ταυτοποίηση και την ταφή των οστών, ενώ το Υπουργείο Άμυνας θα διοργανώνει, μαζί με την ελληνική πλευρά, το μνημόσυνο της 28ης Οκτωβρίου κάθε το χρόνο(!). Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει μέτρα για την άρση κάθε τελωνειακή υποχρέωσης των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαδικασία αυτή και θα έρθουν από την Ελλάδα. - συνεχίζει η απόφαση.

Υπενθυμίζουμε πως αν και το αρχικό αίτημα του Ελληνικού Κράτους έκανε λόγο για την ανέγερση τριών κοιμητηρίων για τους ήρωες του '40 μόνο δύο έγιναν δεκτά από την Αλβανική πλευρά, αυτό στη Κλεισούρα Πρεμετής και στους Βουλιαράτες της Α. Δερόπολης Αργυρόκαστρου.
Το αλίευσα ΕΔΩ http://borioipirotika.blogspot.com/2011/08/40.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης