Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Η ΒΕΡΟΙΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ» ΤΟ ΧΑΛΕΠΙ

15 Συγκινητική ανταπόκριση οικογενειών να φιλοξενήσουν τα «παιδιά του πολέμου»
Η δεινή οικονομική κρίση δεν μπορεί να «σκοτώσει» την ανθρωπιά των Ελλήνων, που παρά τη φτώχεια και την ανέχεια δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν «με ό,τι τους έχει απομείνει» λαούς που υφίστανται σκληρότερες δοκιμασίες. Το δράμα των αμάχων στη Συρία έχει ευαισθητοποιήσει και κινητοποιήσει τη δημοτική αρχή, αλλά και την Ιερά Μητρόπολη της Βέροιας, που προτίθενται να φιλοξενήσουν «παιδιά του πολέμου» από το δοκιμαζόμενο Χαλέπι, όπου οι συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες εξακολουθούν να μαίνονται καθημερινά.

Η ανταπόκριση των απλών ανθρώπων είναι συγκινητική, όπως λέει η δήμαρχος κ. Χαρούλα Ουσουτζόγλου.
«Απευθυνθήκαμε σε οικογένειες με το ερώτημα αν θα ήταν διατεθειμένες να φιλοξενήσουν για ένα διάστημα παιδιά που υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου και δέχθηκαν με μεγάλη προθυμία μολονότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Η απάντηση από όσους το είπαμε ήταν: φέρτε μας και θα μοιραστούν με τα δικά μας παιδιά ένα πιάτο φαΐ».

Δήμος και Μητρόπολη αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με το Χαλέπι, κυρίως μέσω της τοπικής μητρόπολης της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας, διαδικασία διόλου εύκολη με τις συνθήκες που επικρατούν στην ιστορική πόλη αλλά και γενικότερα την εμπόλεμη χώρα.
«Απευθυνόμαστε και σε διεθνείς οργανισμούς, ανθρωπιστικές οργανώσεις κ.λπ. και ζητάμε να μας βοηθήσουν να προωθήσουμε την πρωτοβουλία. Εχουμε τους μηχανισμούς για να ελέγξουμε το περιβάλλον όπου θα φιλοξενηθεί το κάθε παιδί, διαθέτουμε κοινωνικούς λειτουργούς για να βοηθήσουμε τα τρομαγμένα παιδιά να ξεπεράσουν τις ενδεχόμενες φοβίες», αναφέρει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοπική Ιερά Μητρόπολη.
«Εχουμε επαφές, που τώρα έγιναν δύσκολες λόγω της κατάστασης, με την Ιερά Μητρόπολη Χαλεπίου και είμαστε πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανθρωπιστική πρωτοβουλία. Διαθέτουμε και κατασκηνώσεις για τη φιλοξενία. Εχουμε ως λαός γενικότερα, αλλά και τοπικά εδώ στην περιοχή, ισχυρή παράδοση αλληλεγγύης σε συνανθρώπους μας και ειδικά σε παιδιά που υποφέρουν. Στο παρελθόν φιλοξενήσαμε ως μητρόπολη παιδιά από τη Σερβία, την Αλβανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία» λέει ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Βέροιας κ. Γεώργιος.

Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επίσκοπο Πύργου κ. Ηλία, στη Συρία.
«Περνάμε δύσκολες ώρες, ειδικά τα παιδιά στις εμπόλεμες περιοχες που ζουν μια εφιαλτική ατμόσφαιρα με τις βόμβες να πέφτουν διαρκώς. Θα ήταν πολύ σημαντικό και φιλάνθρωπο να φιλοξενηθούν για ένα διάστημα παιδιά στην Ελλάδα, μακριά από τις φλόγες των συγκρούσεων και το μίσος», είπε.

Βέροια και Χαλέπι έχουν ιστορικούς δεσμούς, τους οποίους άρχισαν να καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αδελφοποίησής τους.
Το Χαλέπι λεγόταν παλιά Βέροια και φέρεται να έχει ιδρυθεί από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι μαζί με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και την πρωτεύουσα της Ημαθίας οι τρεις... Βέροιες του πλανήτη! Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης