Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Νέες επιχειρήσεις της ΕΕ στην Αφρική


Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Τρεις νέες επιχειρήσεις προστέθηκαν μέσα στο 2012 στο επιχειρησιακό σκέλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (ΚΠΑΑ), ανεβάζοντας σε 27 τις αναληφθείσες επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο του 2003. Πρόκειται για την EUCAP SAHEL Niger, μια μικρή στρατιωτική επιχείρηση με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο Νίγηρα, την EUAVSEC South Sudan με αποστολή την εκπαίδευση των αρχών του Νοτίου Σουδάν για την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών, και την EUCAP NESTOR για την ενίσχυση των δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής για την καταπολέμηση της πειρατείας στη θάλασσα.
Υποστήριξη της αντιτρομοκρατίας στο Σαχέλ
Η υποσαχάρια Αφρική κατέχει μια εξέχουσα θέση στην πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει πολλούς λόγους να ενδιαφέρεται για την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της ανασφάλειας και του οργανωμένου εγκλήματος, της ενεργειακής ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης. Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις πολύπλευρες προκλήσεις στην περιοχή μέσω της συνολικής στρατηγικής της για Ασφάλεια και την Ανάπτυξη στην περιοχή του Σαχέλ που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2011.
Η αποστολή EUCAP SAHEL Niger που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ στοχεύει στην βελτίωση των ικανοτήτων των Δυνάμεων Ασφαλείας του Νίγηρα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος κατά τρόπο αποτελεσματικό και συντονισμένο, με σκοπό να συμβάλει στην ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, της ασφάλειας, της διακυβέρνησης και της κοινωνικής συνοχής στο Νίγηρα και στην περιοχή του Σαχέλ γενικότερα.
Στις 23 Μαρτίου 2012, το Συμβούλιο ενέκρινε την αρχική ιδέα διαχείρισης της κρίσης, και στις 16 Ιουλίου 2012 έδωσε το πράσινο φως και τη νομική βάση για την αποστολή EUCAP SAHEL Niger, η οποία ξεκινά  μέσα στον Αύγουστο του 2012.
Η διάρκεια της επιχείρησης ορίσθηκε αρχικά σε δύο χρόνια. Μια πολυεθνική ομάδα 50 ατόμων και 30 ντόπιων εγκαταστάθηκε στο στρατηγείο της αποστολής στο Niamey του Νίγηρα, με συνδέσμους στο Bamako του Μάλι και το Nouakchott της Μαυριτανίας. Ο προϋπολογισμός της αποστολής για το πρώτο έτος είναι 8.7 εκατομμύρια ευρώ.
Ενίσχυση της ασφάλειας αεροδρομίου στο Νότιο Σουδάν
Μετά από μισό αιώνα εμφύλιου πολέμου, το Νότιο Σουδάν έγινε ανεξάρτητο κράτος τον Ιούλιο του 2011. Ως το νεότερο κράτος του κόσμου, το Νότιο Σουδάν αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στη μετάβαση σε μια βιώσιμη, ειρηνική και ευημερούσα πολιτεία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει Νότιο Σουδάν στην προσπάθεια αυτή με τη χρησιμοποίηση ενός ευρέως φάσματος  μέσων, συμπεριλαμβανομένης της ΚΠΑΑ. Το Νότιο Σουδάν ζήτησε από την ΕΕ την παροχή στήριξης για την ενίσχυση της ασφάλειας στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Τζούμπα (Juba), ως μέρος της διεθνούς συνολικής κοινοτικής βοήθειας προς τη χώρα.
Η ασφάλεια στο αεροδρόμιο είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της οικονομίας της Νοτίου Σουδάν. Η βελτίωση της ασφάλειας του αεροδρομίου θα επιτρέψει την αυξημένη ροή ανθρώπων και αγαθών, καθώς και την ώθηση του εμπορίου, δεδομένου ότι το Νότιο Σουδάν είναι δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εναέρια κυκλοφορία από το σπάνιο οδικό δίκτυο της χώρας το οποίο είναι αδιάβατο κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών. Η ανεπαρκής ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Τζούμπα το καθιστά επίσης τον πιο αδύναμο κρίκο στο περιφερειακό δίκτυο επικοινωνίας, ενώ επίσης βρίσκεται σε κίνδυνο η εκμετάλλευσή του από εγκληματίες που ασχολούνται με την παράνομη διακίνηση και από τρομοκράτες.
Το Συμβούλιο έδωσε, στις 18 Ιουνίου 2012 το πράσινο φως για ο EUAVSEC Νότιο Σουδάν, η οποία θα διαρκέσει 19 μήνες και η έδρα της θα είναι στην Τζούμπα. Ξεκινώντας τις δραστηριότητές της τον Σεπτέμβριο του 2012, θα αναπτύξει προσωπικό 64 ατόμων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της αποστολής είναι 12,5 εκατ. ευρώ και διατίθεται μέσω της ΚΠΑΑ.
Ενίσχυση των θαλάσσιων δυνατοτήτων στο Κέρας της Αφρικής
Η EUCAP NESTOR είναι μη στρατιωτική αποστολή που αναλήφθηκε στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ, ενισχυμένη με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, με στόχο την ενίσχυση των θαλάσσιων δυνατοτήτων αρχικά πέντε χωρών στο Κέρας της Αφρικής και του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού. Θα λειτουργήσει απόλυτα συμπληρωματικά προς την Ναυτική Δύναμη της ΕΕ (EUNAVFOR) στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atalanta και την εκπαιδευτική αποστολή της ΕΕ στη Σομαλία – EU Training Mission (EUTM) in Somalia. Η αποστολή θα έχει αρχική διάρκεια δύο ετών, ενώ προβλέπεται μια στρατηγική αξιολόγηση μετά από ένα χρόνο, με βάση σημεία αναφοράς και μετρήσιμα επιτεύγματα.
Στις 12 Δεκεμβρίου 2011, το Συμβούλιο αποφάσισε την ανάπτυξη στην περιοχή εντός του φεβρουαρίου 2012 μιας  αποστολής τεχνικής εκτίμησης, με βάση την οποία το προσωπικό της αποστολής EUCAP NESTOR αναπτύχθηκε στα μέσα του 2012.
Η EUCAP NESTOR αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη συνολική προσέγγιση της ΕΕ για την καταπολέμηση της πειρατείας, καθώς επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των συνεργιών μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δυνατοτήτων. Για την εκτέλεση της αποστολής αυτής η ΕΕ έχει δημιουργήσει στρατηγικές συνεργασίες με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών (UNDP).
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης