Η Telespazio, κύριος ανάδοχος του συστήματος Göktürk, ανήκει κατά 67% στον ιταλικό κρατικό όμιλο συμμετοχών Finmeccanica και κατά 33% στη γαλλική Thales. Η σύμβαση καλύπτει την προμήθεια ενός δορυφόρου παρατήρησης εξοπλισμένου με οπτικό αισθητήρα υψηλής ανάλυσης, ενός κέντρου ολοκλήρωσης και δοκιμών δορυφόρων το οποίο θα κατασκευασθεί στην Τουρκία και του συνολικού επίγειου εξοπλισμού για το σύστημα, ο οποίος θα ελέγχει την τροχιακή λειτουργία και θα εκτελεί την πρόσκτηση και επεξεργασία δεδομένων.
Η διαχείριση του προγράμματος Göktürk ανήκει στην Telespazio με την ιδιότητα του κύριου αναδόχου, ενώ η εταιρεία θα αναλάβει επίσης την εκτόξευση και τις υπηρεσίες αρχικής τροχιάς και δοκιμών. Υπεύθυνη για τον δορυφόρο θα είναι η Thales Alenia Space, η οποία ανήκει κατά 67% στην Thales και 33% στη Finmeccanica. Ο δορυφόρος Göktürk θα στηρίζεται στον φορέα Proteus της Thales Alenia Space, ενώ το οπτικό όργανο υψηλής ανάλυσης θα είναι όμοιο με το χρησιμοποιούμενο στο γαλλικό πρόγραμμα δορυφόρων Πλειάδες. Οι τελευταίοι προσφέρουν διακριτική ικανότητα 70cm στο ναδίρ και οπτικό πεδίο 20km.Οι τοπικοί βιομηχανικοί εταίροι είναι οι TAI, TUBITAK UEKAE, Maleri, Aselsan και Roketsa. Κατά την ανακοίνωση της Telespazio, η τουρκική βιομηχανία θα εμπλακεί στη φάση σχεδίασης και ανάπτυξης συστήματος, καθώς και στην προμήθεια ορισμένων υποσυστημάτων. Ειδικότερα οι εγχώριοι εταίροι θα βοηθήσουν στην κατασκευή του σταθμού πρόσκτησης δεδομένων και του κέντρου ολοκλήρωσης δορυφόρων, στα συστήματα σχεδιασμού αποστολής και στους επεξεργαστές δεδομένων τηλεπισκόπησης. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα ιδρυθεί εταιρεία κοινού επιχειρηματικού κινδύνου μεταξύ της Telespazio και τοπικού εταίρου για την ανάπτυξη και εμπορική προώθηση υπηρεσιών εφαρμογών.
Υπενθυμίζεται πως την ανάθεση του προγράμματος στην Telespazio αποφάσισε στις 18 Δεκεμβρίου 2008 η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας. Το σχετικό Αίτημα Προσφορών (RfP) εκδόθηκε στις 14 Ιουλίου 2006, προβλέποντας πολυφασματική διακριτική ικανότητα καλύτερη από 3,2m και παγχρωματική καλύτερη από 80cm. Η παγχρωματική λειτουργία χρησιμοποιεί την ορατή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, παρέχοντας απεικονίσεις όμοιες με κοινές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και είναι γενικά ακριβέστερη από άποψη διακριτικής ικανότητας εδάφους. Η πολυφασματική λειτουργία χρησιμοποιεί πολλαπλές διαφορετικές ζώνες της ορατής ή και της εγγύς υπέρυθρης περιοχής του φάσματος, απεικονίζοντας με διαφορετικά χρώματα ενδείξεις για χαρακτηριστικά της γήινης επιφάνειας όπως βλάστηση, άσφαλτος ή σκυρόδεμα, ορυκτά, υπόγεια ύδατα.
ΠηγήΤο αλίευσα ΕΔΩ