Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ήρθαν για τον πολιτισμό μας

Bookmark and Share

Δώδεκα ιστορίες, δώδεκα άτομα, δώδεκα λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Για έναν μήνα υπότροφοι από διάφορες χώρες του κόσμου έμειναν -εν μέσω καύσωνα- στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησαν μαθήματα στο σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους.
Της Φιλομήλας Δημολαΐδου

Η αγάπη για την Ελλάδα και κυρίως για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαφαίνεται από την πρώτη στιγμή στα πρόσωπα των περισσοτέρων υποτρόφων, που αυτήν την εβδομάδα ολοκληρώνουν τα μαθήματα. Φαντάζει απίστευτο ότι υπάρχουν τόσοι άνθρωποι ανά τον κόσμο, που μαθαίνουν μία δύσκολη γλώσσα, η οποία γι’ αυτούς αποτελεί γέφυρα για την είσοδο στα… άδυτα του ελληνικού πολιτισμού. Άλλωστε, όπως είπε ένας από αυτούς, όλα προέρχονται από την Ελλάδα.

Μία από τους υποτρόφους είναι η ρωσίδα Yulia Savikovskaya, η οποία είναι υποψήφια διδάκτορας Πολιτικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ παράλληλα σπουδάζει Θέατρο στην Αγία Πετρούπολη. Ήδη έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και θεωρεί πολύ σημαντικό να μάθει ελληνικά, καθώς επιθυμεί να διαβάσει τα ελληνικά θεατρικά κείμενα στο πρωτότυπο. Προσπαθεί πολύ να τα πει όλα αυτά στη γλώσσα μας, γι’ αυτό και δηλώνει περήφανη, όταν τα καταφέρνει. Χαρακτηρίζει την Ελλάδα παράδεισο, γιατί έχει πολύ καλό καιρό, σε αντίθεση με την Αγία Πετρούπολη.
Η Diana Azhigaliyeva από το Καζακστάν σπουδάζει Αγγλική και Κινεζική Φιλολογία. Και έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί και με μία άλλη… εύκολη γλώσσα, την ελληνική. «Μου αρέσει», σχολίασε και σημείωσε: «Είμαι ερωτευμένη με την Ελλάδα. Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί». Η Hader Sayed Ahmed Souab από την Αίγυπτο είναι φοιτήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας. Εκτός από τη γνώση της γλώσσας, που της ήταν αναγκαία λόγω επιστημονικού αντικειμένου, τα σημαντικότερα που κέρδισε από την παραμονή της στην Ελλάδα ήταν οι φίλοι αλλά και τα… ρούχα που αγόρασε, τα οποία χαρακτήρισε καλαίσθητα και οικονομικά.

Οι εργαζόμενες
Η Sherine Lotfy Ibrahim El Sayed El Sarkawy είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελληνικών και Ρωμαϊκών Σπουδών και εργάζεται ως γραμματέας του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Η ενασχόλησή της με την ελληνική προέκυψε από την επιθυμία της να μάθει όλο και περισσότερες ξένες γλώσσες αλλά και από την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό. Ενθουσιάστηκε μάλιστα με την κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, καθώς υπάρχουν βιβλία που δεν τα βρίσκεις εύκολα σε πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες. Η Amel Ben Othmen είναι προϊσταμένη στο γραφείο σχέσεων με τον πολίτη του υπουργείου Πολιτισμού της Τυνησίας. Σπουδάζει Νομική και είναι η πρώτη φορά που ταξιδεύει εκτός χώρας. «Από μικρή ονειρευόμουν να έρθω στην Ελλάδα και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα», σχολίασε.

Ο σύζυγος
Ο Moez Madiouni από την Τυνησία είναι λέκτορας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Σφαξ. Μαθαίνει ελληνικά, για να μπορεί να συνεννοείται, όπως λέει γελώντας, με τη γυναίκα του, η οποία είναι ελληνικής καταγωγής. Είναι ο πιο ομιλητικός από όλους. Σχολιάζει τα πάντα, ακόμη και τα λεγόμενα των άλλων, προσπαθώντας να εξηγήσει με διάφορα επιχειρήματα την αγάπη τους για την Ελλάδα. «Everything comes from Greece», καταλήγει, εννοώντας ότι τα πάντα, όπως επιστήμες, πολιτισμός, φιλοσοφία, προέρχονται από τη χώρα μας και αυτός είναι ο λόγος που τον κάνει να ασχολείται με τόσο ενδιαφέρον με την Ελλάδα.

Οι των τεχνών
Ο μεξικανός Mauro Alfredo Rivera Castillo είναι υποψήφιος διδάκτορας Θεολογίας και ασχολείται με τη θεολογία του καζαντζάκειου έργου. «Η γλώσσα είναι για μένα η πόρτα, για να μάθω τον πολιτισμό και να γνωρίσω τους ανθρώπους», ανέφερε ο Mauro. Η κουβανή Zurisaday Viera Munoz έχει άλλες σχέσεις με την Ελλάδα, μιας και ο -επίσης κουβανός- άντρας της σπουδάζει στο ΑΠΘ Ελληνική Φιλολογία. Η ίδια κάνει μεταπτυχιακό για την Ιστορία των Τεχνών στην Ισπανία, ενώ το διδακτορικό της είναι πάνω στη φιλμογραφία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. «Θέλω να διαβάσω ελληνικά βιβλία για το θέμα με το οποίο ασχολούμαι», τόνισε η Zurisaday, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά δεν είναι πολύ δύσκολα για τους ισπανόφωνους.

Η αμερικανική ήπειρος
Ο Jordan Black ήρθε από τον Καναδά και από το Πανεπιστήμιο Concordia, όπου προωθούν τα νέα ελληνικά. Σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Γλωσσολογία. Ήδη έχει κάνει έναν χρόνο αρχαία ελληνικά και συνεχίζει με νέα. Δεν τη θεωρεί εύκολη γλώσσα, όμως τον βοηθά πολύ που ξέρει τη γραμματική. «Είτε διαβάζεις ανθρωπολογία είτε επιστήμη ή κλασική φιλοσοφία, για να έχεις ολοκληρωμένη άποψη, πρέπει να γυρίσεις στο ελληνικό κομμάτι», ανέφερε ο Jordan.
Ο αμερικανός υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkley Noah Kaye δούλεψε στις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά στην Αθήνα. «Στην αρχή δεν καταλάβαινα τίποτα από τις επιγραφές και έτσι αποφάσισα να μάθω ελληνικά», ανέφερε ο Noah, ο οποίος θα μείνει τουλάχιστον άλλους δέκα μήνες στην Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή.

Οι Ισπανοί
Ο Alberto Pardal Padin σπουδάζει κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Σαλαμάνγκας και η Ana San Jose Perez Τεχνολογία Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Σαραγόσας. Στην Ισπανία εξάλλου η πλειονότητα των πανεπιστημίων προσφέρει μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Ο Alberto κάθισε όλο το καλοκαίρι στα θρανία, για να μάθει ελληνικά, γιατί του χρειάζονται για το πτυχίο του, ενώ η Ana, γιατί έχει φίλους Έλληνες και της αρέσει η ζωή και το φαγητό.

1.000 άτομα από 86 χώρες
Το πρόγραμμα υποτροφιών του σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ άρχισε το ακαδημαϊκό έτος 1960-1961, με την πεποίθηση ότι με τη χορήγηση αυτών των υποτροφιών ενισχύεται η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Όπως αναφέρει η εργαζόμενη στο γραφείο Σπουδών του ΑΠΘ Ιωάννα Κορπίδου, ο δεσμός που δημιουργείται με το ίδρυμά μας μέσα από αυτό το παγκόσμιο δίκτυο των υποτρόφων είναι αδιάλειπτος, και όταν ακόμη οι σπουδαστές επιστρέψουν στις πατρίδες τους, όπου γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας. Από το 2003 έως σήμερα στο ΑΠΘ κατατέθηκαν 2.850 αιτήσεις για συμμετοχή στο θερινό εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας. Από αυτές έγιναν δεκτές οι 1.041, οι οποίες προέρχονταν από τις παρακάτω 86 χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βοσνία, Βουλγαρία, Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Γκάνα, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ζιμπάμπουε, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ινδονησία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καζακστάν, Καναδάς, Καμερούν, Κένυα, Κίνα, Κιργιστάν, Κολομβία, Κονγκό, Κροατία, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Λιθουανία, Μαρόκο, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Ν. Αφρική, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σ. Αραβία, Σερβία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Συρία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τανζανία, Τουρκία, Τσεχία, Τυνησία, Φιλανδία, Χιλή.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Μakthes,gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης