Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Το «ελληνικό σπίτι» στη Χιλή περιμένει τη βοήθεια και τη στήριξή μας

Πόση ώρα χρειάζεται το μυαλό να ταξιδέψει ως την πατρίδα; Οι Έλληνες της Χιλής θα απαντούσαν «όσο κρατάει ένας σεισμός». Τα εφιαλτικά δευτερόλεπτα που διήρκεσε η σεισμική δόνηση που «ξύπνησε» το Σαντιάγο το περασμένο Σάββατο, ήταν αρκετά για να φέρουν στη μνήμη εικόνες, αναμνήσεις, μυρωδιές από την Ελλάδα σαν ένα ενστικτώδες αντανακλαστικό του μυαλού (να σωθεί κι αυτό;). «Πώς τα φέρνει η ζωή... Εκεί που αναζητούσαμε τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα τώρα που μας χρειάζεται, τώρα που βιώνει μια τόσο δύσκολη περίοδο, να βρεθούμε να περιμένουμε τη βοήθειά της...». Εντοπίσαμε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σαντιάγο και βραβευθέντα από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο, κ. Μάριο Μανκούσο, στο «ελληνικό σπίτι». Στα ερείπιά του, σωστότερα...
Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να τον «πιάσουμε» στο τηλέφωνο το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου.
«Εγώ, η οικογένειά μου και οι περισσότεροι Έλληνες της Χιλής είναι πολύ καλά. Δυστυχώς, η ζημιά που υπέστη το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας στην παλιά πόλη είναι πολύ μεγάλη», λέει στο Sofia Times Magazine. Το κτίριο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενδεχομένως και μη επιδιορθώσιμες. «Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει κάποιο κακό νέο για Έλληνα, αν και δεν έχουμε καταφέρει να επικοινωνήσουμε με όλους -σκεφτείτε ότι πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμα ηλεκτρισμό, ούτε καν νερό (σ.σ. στη Χιλή ζουν περίπου 5.000 Έλληνες, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς).

Το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας ήταν το “σπίτι” μας. Το σπίτι όλων των Ελλήνων εδώ...». Είχε κτιστεί το 1930 από τους πρώτους Έλληνες που έφτασαν στο Σαντιάγο. «Σου έρχεται να βάλεις τα κλάματα. Εδώ κάναμε μαθήματα σε παιδιά, διατηρούσαμε την ελληνικότητά μας, τώρα όλα χάθηκαν».

Στις 25 Μαρτίου θα εγκαινιαζόταν η αίθουσα υπολογιστών, τα εργαλεία που με κόπο συγκέντρωσαν τα μέλη της κοινότητας ώστε να μαθαίνουν τα παιδιά πιο εύκολα τα ελληνικά. «Αλλά είπαμε, έτσι είναι η ζωή, φέρνει τα πάνω κάτω από τη μια μέρα στην άλλη», μονολογεί ο κ. Μανκούσο.

Κλείσαμε το τηλέφωνο δίνοντας την υπόσχεση στον φίλο κ. Μανκούσο, ότι ως εκπρόσωπος της Εταιρίας Μελέτης και Καταγραφής Απόδημου Ελληνισμού θα κινήσουμε τις διαδικασίες και θα αναλάβουμε για μία ακόμη φορά την πρωτοβουλία να στείλουμε υλικό στην Ελληνική Κοινότητα της Χιλής για να κρατήσουμε «άσβεστη» την ελληνική φλόγα.

Αναδημοσίευση από Sofia Times Magazine
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης