Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Stratfor: Η υπεράσπιση του Αιγαίου από εισβολή θα είναι η ...πρόκληση!


Stratfor: Η υπεράσπιση του Αιγαίου από εισβολή θα είναι η ...πρόκληση! «Η Ελλάδα ελέγχοντας το Αιγαίο διευκολύνει το εμπόριο, την άμυνα και τις επικοινωνίες της Μεσογείου. Η προστασία του πυρήνα αυτού από εισβολή είναι για την Ελλάδα η μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει» αναφέρει σε ανάλυση του το αμερικανικό ίδρυμα γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor, το οποίο στελεχώνεται από πρώην στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών και της CIA.Η δημοσιοποίηση αυτής της ανάλυσης δεν γίνεται σε ένα τυχαίο χρονικό σημείο εάν λάβει κανείς υπόψη του τις εξελίξεις στο πεδίο των υδρογονανθράκων και την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, ενώ το Stratfor θεωρεί πως κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα θα κλιθεί να λύσει και αυτό το μείζον πρόβλημα. Μιας κρίσης, που όπως αναφέρει η ανάλυση, «το ξεπέρασμα της θα είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα  της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής τα ερχόμενα χρόνια».
Δηλαδή πρακτικά η κρίση θέτει εν αμφιβόλω την δυνατότητα της Ελλάδος να απαντήσει στην πρόκληση υπεράσπισης του Αιγαίου, κατά το Stratfor. Η υπόλοιπη γεωπολιτική ανάλυση για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα η οποία βρίσκεται στη Ν.Α. Ευρώπη. Συνορεύει με την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Οι οροσειρές της Ροδόπης και της Πίνδου διαμορφώνουν ένα φυσικό εμπόδιο με τους βόρειους γείτονές της. Το Αιγαίο, το Ιόνιο και η Μεσόγειος περικλείουν την Ελλάδα δίνοντας στη χώρα μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο. Η χώρα έχει πάνω από δύο χιλιάδες νησιά και η ζωή στην Ελλάδα έχει παραδοσιακά εξελιχθεί κοντά στη θάλασσα. Στην αρχαιότητα πόλεις-κράτη όπως η Αθήνα και η Σπάρτη επέκτειναν την επιρροή τους σε όλη τη Μεσόγειο εγκαθιστώντας αποικίες στην Ιταλία, την Τουρκία, τη βόρεια Αφρική και γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Σήμερα ο ελληνικός εμπορικός στόλος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε όλο τον κόσμο ο οποίος συνεισφέρει σε ένα πολύ μεγάλο μέρος στην οικονομία της χώρας μετά τον τουρισμό.
Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα της χώρας και η πιο δημοφιλής. Η Αθήνα μαζί με το Αιγαίο πέλαγος που την περικλείει είναι ο πυρήνας της χώρας. Εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης στην «καρδιά» της Μεσογείου η Μακεδονική, η Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και η Οθωμανική αντίστοιχα αυτοκρατορία κυριάρχησαν στην Ελλάδα για πάνω από 2000 χρόνια. Μετά από ένα μεγάλο πόλεμο η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική αυτοκρατορία το 1830. Λόγω του ορεινού της χώρας κάνει τη διακυβέρνησή της από ένα κεντρικό σημείο διοίκησης δύσκολη, Οι λίγες πόλεις στην ορεινή ζώνη σε συνδυασμό με τις κακές συγκοινωνίες δυσκολεύουν την οικονομική ανάπτυξη  κάνοντας τη χώρα το λιγότερο ανεπτυγμένο κράτος στην ευρωζώνη».
Το αλίευσα ΕΔΩ 

Σχόλιο Σσστ: Καθορίζουν τα του οίκου μας;;;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης