Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

δεμένοι και σκυφτοί για μια ζωή...

bentwoman.jpg
Δεκάτη Κυριακή του Λουκά (Κεφ. ιγ΄, 10-17), σήμερα αγαπητοί, και μνήμη του οσίου θεοφόρου πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου. Ανεβαίνουμε σιγά-σιγά για τα Χριστούγεννα.
Το Ευαγγέλιο αναφέρεται σ' ένα θαύμα συγκινητικό, που έκαμε ο Χριστός μας ένα Σάββατο σε κάποια Συναγωγή των Ιουδαίων, όπου είχε πάει για να διδάξει. Δεν έχανε ευκαιρία ο Χριστός μας. Ηθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους, πρώτα τους Ιουδαίους και ύστερα τους άλλους. Και να!
Εκεί, ανάμεσα στους ανθρώπους, που 'χαν πάει στη Συναγωγή, ήταν και μια γυναίκα άρρωστη, ραχιτική, καμπουριασμένη. Την είχε δέσει με αρρώστια ο Σατανάς δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια. Και παρά ταύτα, εκείνη συνέχιζε να πηγαίνει στον οίκο του Θεού και να προσεύχεται και να ακούει τον Νόμο και τη διδασκαλία. Οταν αγαπάμε κάτι -εδώ, τον Θεό μας- δεν μας εμποδίζει τίποτα. Κι αν δεν αγαπάμε, όλα είναι εμπόδια.
Κι ο Χριστός, καθώς την είδε, καταχάρηκε. Μπορεί να είχε πάει και γι' αυτή. Και την εφώναξε και της είπε: «Γυναίκα, είσαι ελεύθερη απ' την αρρώστια σου». Κι ακούμπησε τα χέρια Του επάνω της. Κι αμέσως εκείνη ανορθώθηκε κι έγινε κανονικός άνθρωπος.
Αυτή είναι η δύναμη και η αγάπη του Ιησού Χριστού. Ο,τι ακουμπούσε Εκείνος, το θεράπευε: τον πεθαμένο τον ανέσταινε, τον άρρωστο και παραλυτικό τον εσήκωνε ...; Κι έκαμε τόσα καλά, και συνεχίζει να κάμει.
Εφυγε το κακό απ' τη γυναίκα και πήγε στον Αρχισυναγωγό, στoν αρχηγό της Συναγωγής. Εκείνος, φθονερός και εγωιστής καθώς ήταν, στενοχωρήθηκε πολύ με το θαύμα του Χριστού. Ετσι είναι οι φθονεροί και οι εγωισταί.
Δεν θέλουν το καλό κανενός και μισούν το καλό γιατί είναι καλό. Και μάλωσε τον κοσμάκη. Ποιον άλλον; Ολοι τον αδύνατο μαλώνουμε, στον δυνατό βαράμε προσοχές.
Και τους είπε: «Εξι μέρες είναι ελεύθερες και πρέπει να εργαζόμεθα. Τότε να έρχεσθε να θεραπεύεσθε, κι όχι την ημέρα του Σαββάτου».
Κι ο Χριστός υπερασπίστηκε τον λαό Του και τη γυναίκα τη θεραπευμένη. Εχουμε υπερασπιστή τον Κύριο και Αφέντη και Δεσπότη και Βασιλιά. Να μη φοβούμεθα. Τον αποκάλεσε ο Χριστός στη συνέχεια «υποκριτή» και του είπε: «Και σεις το ίδιο δεν κάνετε, τηρουμένων των αναλογιών; Δεν λύνετε το βόδι σας και το γαϊδούρι σας την ημέρα του Σαββάτου και δεν το πηγαίνετε να το ποτίσετε; Και καλά κάνετε. Εγώ, λοιπόν, κατακρίνομαι γιατί εθεράπευσα αυτή τη γυναίκα, που 'ναι θυγατέρα του Αβραάμ κατά την πίστη και αδελφή σας, διότι και σεις λέτε πως κατάγεστε από τον Αβραάμ; Δεν έπρεπε να τη λύσω, που την έδεσε δεκαοκτώ χρόνια ο Σατανάς; Δηλαδή τα ζώα είναι παραπάνω απ' τη γυναίκα;».
Κι εκείνος το 'κλεισε το στόμα του. Η αλήθεια πάντα φιμώνει και πάντα κλείνει τα στόματα των κακών και των πλάνων. Ο λαός, όμως, εχάρηκε. Εχάρηκε που έκλεισε τα στόματα ο Χριστός των αντιπάλων Του. Θα 'ρθει μια μέρα, κατά τη Δευτέρα Παρουσία, που θα κλείσει ο Κύριος όλα τα απύλωτα στόματα. Και θα γονατίσουν μπροστά Του και τα επίγεια και τα επουράνια και τα καταχθόνια και θα Του πούνε: «Εις άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός». Και στη συνέχεια ο λαός δόξαζε τον Θεό και τον Θεάνθρωπο Ιησού για όλα εκείνα τα θαυμαστά που έκανε και για το θαύμα της θεραπείας της συγκυπτούσης.
Και εμείς Τον έχουμε, αδελφοί, τον Ιησού Χριστό μονάκριβο. Είμεθα δικοί Του, ονομαζόμεθα χριστιανοί.
Ας Τον εκμεταλλευθούμε. Ας Του έχουμε εμπιστοσύνη.
Κι ας κουβαλάμε και το σώμα μας και την ψυχή μας και στην εκκλησία και παντού όπου Εκείνος ευρίσκεται. Να 'χουμε την ευχή Του. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες.
(Του αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη- Το κήρυγμα της Κυριακής
η εικόνα είναι νωπογραφία που απεικονίζει το θαύμα του Χριστού στην συγκύπτουσα γυναίκα και βρίσκεται στο μοναστήρι του Ντετσανι στο κατεχόμενο από τους τουρκαλβανούς Κοσσυφοπέδιο )

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης