Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ιεραποστολικό Κλιμάκιο Ταϊπέι Ταιβάν

Bookmark and Share
Το ξεκίνημα της Ιεραποστολής στην Ταϊπέιάρχισε από αυτό το μικρό ενοικιαζόμενο νηπιαγωγείο


Η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε
σε αυτό το δωμάτιο ενός
ξενοδοχείου στην Tαϊπέι 

Το Ιεραποστολικό Κλιμάκιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Ιερά Μητρόπολη Χονκ-Κονγκ. Η λειτουργία του Κλιμακίου ξεκίνησε από τον Γρηγοριάτη Ιερομόναχο π. Ιωνά Μούρτο στις αρχές του έτους 2001, όταν με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Καλύμνου κ. Νεκταρίου και τις ευχές του Γέροντος της Ι. Μονής Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους π. Γεωργίου Καψάνη, αποφάσισε να μεταβεί και να διαδώσει το μήνυμα της Ορθοδοξίας στη μακρινή αυτή χώρα της Άπω Ανατολής.

Στην Ταϊβάν την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν Ορθόδοξοι, παρά μόνο καθολικοί, προτεστάντες, βουδιστές, ταοϊστές και άλλοι θιασώτες ειδωλολατρικών θρησκειών. Ο π. Ιωνάς διέμενε αρχικά σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου, όπου και τέλεσε και την πρώτη Θεία Λειτουργία, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν υποδείξεως του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νικήτα, άρχισε να λειτουργεί σε έναν καθολικό ναό, όταν τελείωναν την λειτουργία τους οι καθολικοί. Παράλληλα γράφτηκε και σε ένα Πανεπιστήμιο για να μάθει κινέζικα αλλά και για να αποκτήσει άδεια παραμονής που το κράτος δεν του παρείχε γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υφίσταται για την κυβέρνηση της Ταϊβάν.
Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία σε Καθολικό
ναό στην Ταϊβάν
Ο ενοικιαζόμενος χώρος του νηπιαγωγείου
που μετατράπηκε σε Ιερό Ναό
Μια από τις πρώτες ενέργειες του π. Ιωνά ήταν και η αναζήτηση Ορθοδόξων μέσα από αγγελίες εφημερίδων. Ανταποκρίθηκαν μερικοί που προέρχονταν από ανατολικές χώρες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει εκεί καμία διπλωματική εκπροσώπηση και όλα τα άλλα κράτη αντί πρεσβειών διατηρούν μόνο εμπορικές αποστολές.
Οι πρώτες αυτές ενέργειες εντυπωσίασαν του λίγους Κινέζους που ενδιαφέρονταν και άρχισαν να του ζητούν να τους εξηγήσει την Θεία Λειτουργία, αλλά και να διδάξει αρχαία ελληνικά στα θεολογικά Πανεπιστήμια και σεμινάριά τους. Και έτσι, βουδιστές και ταοϊστές άρχισαν να μαθαίνουν για την νοερά προσευχή και για τον μυστικισμό της Ορθοδοξίας αλλά και τον Χριστιανισμό, που μέχρι τότε γνώριζαν επιφανειακά μόνο από τους προτεστάντες.
Η Ιεραποστολή στην Ταϊβάν δεν έχει φιλανθρωπικό αλλά πνευματικό χαρακτήρα και αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την Εκκλησία να επεκταθεί στους λαούς της Άπω Ανατολής.
Ομιλία του π. Ιωνά σε ιατρούς
νοσοκομείου της Ταϊβάν
Μεγάλη Παρασκευή στην Ταϊβάν
Από τις αρχές του 2004 ο π. Ιωνάς με την οικονομική βοήθεια του Ιεραποστολικού Συνδέσμου κάλυψε μια βασική ανάγκη, την απόκτηση ενός διαμερίσματος σε συγκρότημα πολυκατοικιών, που χρησιμοποιείται έκτοτε ως Ι. Ναός επ’ ονόματι της Αγίας Τριάδος για τις λατρευτικές ανάγκες και την κατήχηση, καθώς τα πρώτα χρόνια νοίκιαζε τον χώρο ενός μικρού νηπιαγωγείου. Επίσης, έδωσε ένα βιβλίο κατήχησης σε μεταφραστικό γραφείο για να του το μεταφράσουν από τα αγγλικά στα κινέζικα. Τα κείμενα εντυπωσίασαν τον μεταφραστή, που μέχρι και σήμερα πηγαίνει στην Εκκλησία και ενδιαφέρεται να μάθει για την Ορθοδοξία.
Η κινεζική μετάφραση του βιβλίου του π.
Α. Αλεβιζόπουλου "Η Ορθόδοξη Εκκλησία"
Σήμερα, κυκλοφορούν στα κινέζικα διάφορα φυλλάδια και βιβλία περί της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας μας και της Θείας Λειτουργίας, τα οποία αποστέλλονται σε μεγάλες βιβλιοθήκες και διανέμονται σε όλους όσους ενδιαφέρονται έξω από εστιατόρια και χώρους εργασίας. Παράλληλα εκδίδεται και ένα περιοδικό το οποίο διανέμεται μέσα σε εφημερίδες και σε 2.000 περίπου συνδρομητές. Αξιόλογη είναι και η ιστοσελίδα του Ιεραποστολικού Κλιμακίου (www.theology.cn) με μεταφρασμένες στα κινέζικα και στα αγγλικά ομιλίες Μητροπολιτών, Γερόντων του Αγ. Όρους και άλλα αξιόλογα χριστιανικά θέματα, που δέχεται καθημερινά 400 περίπου επισκέψεις.
Ομιλία του π. Ιωνά σε φοιτητές
πανεπιστημίου στην Ταϊβάν
Ο π. Ιωνάς πραγματοποιεί ομιλίες σε πανεπιστήμια, θεολογικά σεμινάρια, συνέδρια, πνευματικά κέντρα, νοσοκομεία και συμμετέχει σε εκθέσεις βιβλίων, όπου παρουσιάζει τον ελληνικό πολιτισμό και την ορθόδοξη παράδοση. Πραγματοποιεί επίσης διαλέξεις για την Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία σε έναν κύκλο μελέτης της Αγίας Γραφής και στο Παγκόσμιο Μουσείο των Θρησκειών που λειτουργεί εκεί.
Το ποίμνιο του Ιεραποστολικού Κλιμακίου της Ταϊπέι αυξάνεται σταδιακά με το αξιόλογο έργο του π. Ιωνά και ήδη τελούνται εκεί αρκετές βαπτίσεις και γάμοι πρώην προτεσταντών, καθολικών και βουδιστών, που γνωρίζουν την Ορθόδοξη Θεολογία και τα μυστήριά της.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ ΕνημέρωσηςΠροσοχή

Για ανάγνωση επιλέγεις ¨ ΠΛΗΡΗΣ ΟΘΟΝΗ¨ και το διαβάζεις τόσο άνετα, σαν να είναι σε μορφή pdf.