Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Πρόταση Παλαιστινίων: Να συνδεθεί το λιμάνι της Γάζας με ένα ελληνικό

Bookmark and Share
 
Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Πρόταση να συνδεθεί ένα ελληνικό λιμάνι με το λιμάνι της Γάζας έχει ήδη κατατεθεί στην Ε.Ε., όπως αποκάλυψε ο Παλαιστίνιος ανεξάρτητος βουλευτής Τζαμάλ Αλ-Χούνταρι, πρόεδρος της Επιτροπής Αρσης του Αποκλεισμού της Γάζας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την «Ε».

Η Γάζα, είπε, «δικαιούται να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον κόσμο και πιστεύουμε πως ένα ελληνικό λιμάνι, που θεωρείται και ευρωπαϊκό λιμάνι, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να σπάσει ο αποκλεισμός». Απαντώντας σε ερώτησή μας αν έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την πρόταση, είπε ότι «έχουμε στείλει την πρότασή μας στην Ε.Ε. και περιμένουμε την απάντησή της» και επισήμανε: «Μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία αρνητική απάντηση από κανέναν, ούτε από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ούτε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση που εδώ και μέρες έχει λάβει την πρότασή μας». Ο Αλ-Χούνταρι είπε στην «Ε» ότι η πρόταση περιλαμβάνει και τη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας και τον μηχανισμό λειτουργίας και διευκρίνισε πως «η διαδικασία περιλαμβάνει διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και της ελληνικής κυβέρνησης». Για τον μηχανισμό είπε ότι «προβλέπει να ελέγχεται όλη η διαδικασία φόρτωσης και εκφόρτωσης όλων των εμπορευμάτων από όλο τον κόσμο, που έχουν τελικό προορισμό το λιμάνι της Γάζας, από επιτροπή που θα συσταθεί από χώρες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Άρσης του Αποκλεισμού της Γάζας απέρριψε τις προτάσεις του Τόνι Μπλερ να επιλέξουν οι Παλαιστίνιοι μεταξύ του ισραηλινού λιμανιού Ασντότ και του αιγυπτιακού Αλ-Αρίς ως λιμάνι φόρτωσης και εκφόρτωσης των εμπορευμάτων που θα έχουν τελικό προορισμό τη Γάζα, γιατί «εμείς θέλουμε να ανοίξουμε το λιμάνι της Γάζας και όχι να το υποκαταστήσουμε με άλλο». Σε ερώτησή μας για το αν συμφωνεί με την πρόταση που γράφτηκε σε εφημερίδες να καθιερωθεί το λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο ως λιμάνι σύνδεσης με τη Γάζα, απάντησε: «Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό με την πρόταση αυτή».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Το αλίευσα ΕΔΩ Related Posts with Thumbnails
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης