Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Τα 5 συνταγματικά κωλύματα του ασφαλιστικού

asfalistiko3 e1277544229626 Τα 5 συνταγματικά κωλύματα του 
ασφαλιστικού

Bookmark and Share
 Πέντε συνταγματικά κωλύματα σε ισάριθμα άρθρα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εντόπισαν οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά την επεξεργασία του νομοθετήματος, που ολοκληρώθηκε σε δύο πολύωρες συνεδριάσεις.
Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο διαπίστωσε συνταγματικές παρεκκλίσεις σε μία σειρά άλλων ρυθμίσεων, για τις οποίες διατυπώνει την ελπίδα πως θα διορθωθούν. Πρόκειται για τις διατάξεις που αναφέρονται στις συντάξεις χηρείας, στον υπολογισμό της σύνταξης, στην κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων, στην ενοποίηση των Ταμείων, καθώς και στην αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης.
Υπολογισμός της σύνταξης.
Ειδικότερα το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντίθετες προς το άρθρο 80 του Συντάγματος τις ρυθμίσεις του άρθρου 3 παρ. 2 και 4 του νομοσχεδίου που αναφέρονται στον υπολογισμό της σύνταξης από το 2011 και μετά, καθώς με το επίμαχο νομοθέτημα παρέχεται στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας η εξουσιοδότηση να καθορίζουν με κοινή υπουργική απόφαση το ύψος της βασικής σύνταξης και τις προϋποθέσεις χορήγησής της. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ωστόσο, ζητήματα σχετικά με μισθούς και συντάξεις καθορίζονται μόνο με νομοθετική ρύθμιση.
Σύνταξη θανόντος γονέως. Προβλήματα εντοπίστηκαν και στο άρθρο 13 παρ. 2 του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τη χορήγηση σύνταξης θανόντος γονέως σε ανάπηρα, ανήλικα ή παιδιά που σπουδάζουν. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η διάταξη αυτή πρέπει να γίνει πληρέστερη και σύμφωνη με την περί ισότητας συνταγματική αρχή.
Ελλειμμα Ταμείων- Αναστολή σύνταξης. Οι ρυθμίσεις του άρθρου 15 παρ. 5 βάσει των οποίων από 1-1-2011 το κράτος δεν καλύπτει κανένα τρέχον ή μελλοντικό έλλειμμα των Ταμείων, προσκρούουν – σύμφωνα με τη γνωμοδότηση- στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, ενώ το άρθρο 16 του νομοσχεδίου, που αφορά την αναστολή της σύνταξης σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, συγκρούεται κατά τους δικαστές του Ελεγκτικού με τις διατάξεις της ΕΣΔΑ περί προστασίας της περιουσίας.
Ενοποίηση Ταμείων. Η επιχειρούμενη ενοποίηση των Ταμείων, τέλος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 27, βρίσκει εμπόδια στο άρθρο 101 του Συντάγματος που αναφέρεται στους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς εκφράζονται φόβοι ενδεχόμενης αύξησης των εισφορών σε περίπτωση υπαγωγής τους σε κάποιο προβληματικό Ταμείο.

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης