Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Ιερά Επισκοπή Γκάνας - Ιεραποστολικό κλιμάκιο Σιέρρρα Λεόνε

Bookmark and Share
Άποψης
 της Πρωτεύουσας Freetown
Άποψη της πρωτεύουσας Φριτάουν

Η Σιέρρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής γνωρίζει την Ορθοδοξία
«Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη...» (Ματθ. 28,19).
Διαβάζουμε για τις ανυπέρβλητες ανθρωπίνως δυσκολίες, για τούς κόπους και τις ποικίλες ταλαιπωρίες των πρώτων Ορθοδόξων Ιεραποστόλων στην Αφρική, του ευλογημένου εκείνου πρωτοπόρου γέροντα π. Χρυσοστόμου Παπασαραντόπουλου και του δραστήριου και δημιουργικού π. Κοσμά Γρηγοριάτη, οι οποίοι με πολύωρες εξαντλητικές πορείες η με στοιχειώδη και πολλές φορές με ανύπαρκτα μηχανικά μέσα προσπάθησαν, πριν από 50 περίπου χρόνια, να σπείρουν τον σπόρο της Ορθοδόξου Πίστεως στις απέραντες εκτάσεις της Αφρικής.
Σημερα, μέσα πια στον 21ο αιώνα, πως άραγε θα μπορούσε να αρχίσει μία νέα Ιεραποστολική προσπάθεια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στην αφρικανική ήπειρο; Τα τεχνικά μέσα έχουν αυξηθεί και τελειοποιηθεί, οι αποστάσεις εκμηδενίζονται με τα κινητά τηλέφωνα, τα αυτοκίνητα, τα fax, τα e-mail το internet. Με την πληθώρα των πληροφοριών που δίνουν και των δυνατοτήτων που προσφέρουν, πόσο άραγε έχουν αλλάξει τις μεθόδους και τις τεχνικές της Ιεραποστολικής δράσεως;


  Έχειενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε πως άρχισε πριν από πέντε περίπου μήνες μία νέα Ορθόδοξη Ιεραποστολική προσπάθεια στην Αφρική εκ του μηδενός στην κυριολεξία. Πρόκειται για την Σιέρρα Λεόνε, μια μικρή χώρα 5 εκατομμυρίων κατοίκων στην Δυτική Αφρική, την πιο φτωχή χώρα του κόσμου σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στατιστικά δεδομένα. Μια χώρα κατεστραμμένη και εξουθενωμένη από τον ενδεκαετή (11 ολόκληρα χρόνια!) εμφύλιο πόλεμο, που τελείωσε μόλις πριν από τρία χρόνια, αλλά άφησε σε όλη την χώρα ερείπια, φτώχεια και εξαθλίωση. Γεμισε τούς δρόμους της, και ιδίως της πρωτεύουσας Φριτάουν, με γέρους και νέους ακρωτηριασμένους από την εκδικητική μανία των αντιπάλων. Σκόρπισε παντού πλήθος ζητιάνων όλων των ηλικιών που ζητούν απεγνωσμένα κάτι το στοιχειώδες για να βάλουν στο στόμα τους, όπως δείχνουν με απελπισμένες κινήσεις των χεριών τους.
Ελληνας στην χώρα αυτή δεν υπάρχει ουσιαστικά κανείς, για να αποτελέσει την μαγιά για την ίδρυση της πρώτης Ορθοδόξου Εκκλησίας εκεί, όπως έχει γίνει σε πολλές αφρικανικές χώρες. Δυο μόνο Ελληνες -λένε οι πληροφορίες- υπάρχουν, κι αυτοί προσωρινοί κάτοικοι της χώρας, απασχολημένοι και χαμένοι στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους με την αλιευτική εταιρεία τους στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Πριν από ένα-δύο μήνες εμφανίστηκε κι ένας Ελληνοαμερικάνος μαγεμένος και αφοσιωμένος στο κυνήγι των διαμαντιών, νέος χρυσοθήρας αυτός του 21ου αιώνα. Γιατί, ναι, αυτή η πάμφτωχη χώρα έχει διαμάντια, πολλά διαμάντια, που τα αναζητούν και τα αξιοποιούν οι ξένες εταιρείες των αδαμαντορυχείων. Το αιώνιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα της ανθρώπινης ιστορίας...
Όμως ο λόγος του Κυρίου μας «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη...» (Ματθ. 28,19) είναι πάντοτε επίκαιρος και πάντοτε επιτακτικός προς όλους μας, ιδίως μάλιστα προς τις ψυχές εκείνες που είναι αφιερωμένες σ ‘Εκείνον. Κι ένας τέτοιος διάκονος του Ευαγγελίου είναι ο π. Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος, που επί δέκα περίπου χρόνια έχει αναπτύξει σπουδαίο Ιεραποστολικό, φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο στην Κενυα.
Από το διαδίκτυο πληροφορήθηκε ότι η Σιέρρα Λεόνε στην άλλη άκρη της Αφρικής δεν έχει ακούσει τίποτε για την Ορθοδοξία, δεν έχει ούτε έναν Ορθόδοξο! Τι κι αν οι συνθήκες εκεί είναι πολύ πιο δύσκολες από την Κενυα; Τι κι αν μερικοί προσπαθούσαν για δικούς τους λόγους -άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου- να τον αποτρέψουν από το δύσκολο εγχείρημα και να του μαράνουν τον πάντοτε ζωντανό Ιεραποστολικό του ζήλο; Τι κι αν θα άρχιζε στην νέα χώρα, την μακρινή και πάμφτωχη Σιέρρα Λεόνε κυριολεκτικά εκ του μηδενός, άγνωστος αυτός μεταξύ αγνώστων;
Θεία Λειτουργία από τον π.Θεμιστοκλή για τα ανάπηρα παιδιά από τον 
εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρρα Λεόνε Θεία Λειτουργία από τον
π.Θεμιστοκλή για τα ανάπηρα
παιδιά από τον εμφύλιο πολέμο
στη Σιέρρα Λεόνε
Με την αμέριστη αγάπη και την ευλογία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β' και με τρεις συνεργάτες του από την Κενυα, άρχισε πριν από πέντε περίπου μήνες το Ιεραποστολικό του έργο στην Σιέρρα Λεόνε. Με την μόρφωση -ου την τυχούσα- που διαθέτει, με την ακαδημαϊκή πανοπλία του, παλιός αυτός καθηγητής πανεπιστημίων της Αυστραλίας και της Αμερικής, με την άνεσή του στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και με την ευλογία και την άδεια του Επισκόπου Γκάνας κ. Δαμασκηνού, στον οποίο ανήκει εκκλησιαστικώς η Σιέρρα Λεόνε, κινήθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις. Επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της χώρας, είδε Υπουργούς, είδε τον Δημαρχο και τούς Δημοτικούς Συμβούλους, επισκέφθηκε σχολεία και το πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας. Μιλησε σε δασκάλους, διευθυντές, καθηγητές και μαθητές, επισκέφθηκε την φυλακή της πρωτεύουσας και μίλησε στούς φυλακισμένους. Επίσης, συναντήθηκε με τούς εκπροσώπους των άλλων χριστιανικών δογμάτων και των Μουσουλμάνων, καθώς το 50% των κατοίκων της Σιέρρα Λεόνε είναι Μουσουλμάνοι, μεταξύ των οποίων και αρκετοί Υπουργοί και άλλοι επίσημοι του κράτους. Προς όλους μίλησε απλά, ειλικρινά και ανθρώπινα: «Είμαστε Ορθόδοξοι και θέλουμε να ιδρύσουμε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα σας». Τόσο απλά.
Και δεν έμεινε στα λόγια. Ο Ιεραποστολικός του ζήλος από τις πρώτες κιόλας ημέρες μεταφράστηκε σε συγκεκριμένα έργα αγάπης και χριστιανικής προσφοράς. Οργάνωσε συσσίτιο για 100 και πλέον ζητιάνους και αναπήρους της πόλεως, οι οποίοι δυο ημέρες την εβδομάδα βρίσκουν μαγειρεμένο μεσημεριανό φαγητό με προοπτική αυτό το πρόγραμμα να γίνει ημερήσιο, όταν εξευρεθούν τα επιπλέον χρήματα. Και ο κόσμος, επίσημοι και απλοί άνθρωποι, ένιωσαν την ζεστασιά της αγάπης του κι ανταποδίδουν την φιλική διάθεση και προχώρησαν ήδη, μέσα σε τρεις μόλις μήνες, σε προσφορές ανταποδόσεως αυτής της αγάπης του.
Συγκεκριμένα:
1) Με απόφαση της Κυβερνήσεως της Σιέρρα Λεόνε η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίστηκε ως μία από τις επίσημες θρησκείες-δόγματα της χώρας με κεφαλή και αναφορά στο Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.
2) Ο Δημαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας Φριτάουν (= Ελευθερούπολη) δώρισαν στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κλιμάκιό μας δεκατέσσερα στρέμματα σε κεντρικό οικόπεδο της πόλεως, μέσα στο οποίο θα ανεγερθεί μεγάλος Ορθόδοξος Ι. Ναός, ο πρώτος στην Σιέρρα Λεόνε, και Ορθόδοξο Βιβλιοπωλείο με ορθόδοξα βιβλία στην Αγγλική -την επίσημη γλώσσα της χώρας-, με εικόνες και άλλα αντικείμενα της ορθόδοξης ευσέβειας για την προβολή της ορθόδοξης λατρευτικής και γενικότερα της ορθόδοξης πνευματικής ζωής στον κεντρικό αυτό δρόμο της πρωτεύουσας με την μεγάλη καθημερινή κυκλοφορία. Ο Ορθόδοξος αυτός Ι. Ναός και το Βιβλιοπωλείο θα ανεγερθούν με δαπάνη της Αδελφότητας « Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή» Θεσσαλονίκης και από δωρεές ευσεβών πιστών.
3) Το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Σιέρρα Λεόνε προσέφερε στην εκεί νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία μας άλλο οικόπεδο τεσσεράμισι περίπου στρεμμάτων σε κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται το κτήριο της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η Εθνική Βιβλιοθήκη της χώρας, το Βρετανικό Συμβούλιο και άλλα επίσημα κτήρια. Η όλη περιοχή είναι πολύ κατάλληλη ακαδημαϊκώς για την λειτουργία μιας Ορθοδόξου Παιδαγωγικής Σχολής με τον Ορθόδοξο Ι. Ναο της, την Βιβλιοθήκη της, μελλοντικά ίσως το Οικοτροφείο των φοιτητών της, όπου θα σπουδάζουν οι νέοι και οι νέες την Παιδαγωγική Επιστήμη και θα μαθαίνουν την Ορθόδοξη πίστη και λατρεία και όπου θα μετεκπαιδεύονται επίσης οι υπηρετούντες ήδη δάσκαλοι και καθηγητές. Την ανέγερση του πρώτου τμήματος της Παιδαγωγικής αυτής Σχολής και του Ορθοδόξου Ναού της ανέλαβε με δαπάνες των ευσεβών δωρητών του ο Ιεραποστολικός Συνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Έτσι, με την χάρη του Θεού και την ευλογία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας θα λειτουργήσει προσεχώς η πρώτη Ορθόδοξη Παιδαγωγική Σχολή πανεπιστημιακού επιπέδου στην Δυτική Αφρική για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση Ορθοδόξων δασκάλων και καθηγητών που θα στελεχώσουν τα Ορθόδοξα σχολεία της Σιέρρα Λεόνε και ενδεχομένως και των άλλων χωρών της Δυτικής Αφρικής.
Το 
Βρετανικό Συμβούλιο δίπλα στο οποίο θα ανεγερθεί η Παιδαγωγική Σχολή Το Βρετανικό Συμβούλιο δίπλα
στο οποίο θα ανεγερθεί
η Παιδαγωγική Σχολή

Διότι η Κυβέρνηση της Σιέρρα Λεόνε παραχώρησε στην εκεί Ορθόδοξη Εκκλησία μας 4 Σχολεία (2 Δημοτικά και 2 Γυμνάσια) με 2.000 μαθητές και μαθήτριες συνολικά, για να διοικούνται και να συντηρούνται -εκτός των μισθών των εκπαιδευτικών που θα πληρώνει η Κυβέρνηση της χώρας- από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεδομένου ότι τα δυο απ’ αυτά τα Σχολεία ευρίσκονται στον χώρο όπου θα ανεγερθεί ο μεγάλος Ορθόδοξος Ι. Ναός, είναι ευνόητη η μεγάλη σπουδαιότητα και οι εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται για την Ιεραποστολική δράση της εκεί Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.
Ο π. Θεμιστοκλής και οι συνεργάτες του έχουν ήδη τούς χώρους όπου ελεύθερα και νόμιμα θα μπορούν να μιλούν για την Ορθόδοξη Πίστη μας και να δείχνουν έμπρακτα την Ορθόδοξη Λατρεία μας στον Ορθόδοξο Ι. Ναο του χώρου τους. Οι ρωμαιοκαθολικοί έχουν από χρόνια επωφεληθεί απ’ αυτή την δυνατότητα και κατέχουν ήδη το 43% των Σχολείων της Σιέρρα Λεόνε.
εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα ανεγερθεί η 
Παιδαγωγική Σχολή Οι εργασίες για τη διαμόρφωση
του χώρου όπου θα ανεγερθεί
η Παιδαγωγική Σχολή άρχισαν

Είναι πραγματικά θαύμα ότι επιτεύχθηκαν τόσα πολλά μέσα σε μόλις πέντε μήνες! Όμως δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε, διότι ο Κύριος μας προειδοποίησε: «Έαν έχητε πίστιν ως κόκκον σινάπεως, ερείτε τω όρει τούτω, μετάβηθι εντεύθεν εκεί, και μεταβήσεται, και ουδέν αδυνατήσει υμίν» (Ματθ. 17,20-21). Αυτή την πίστη μπορώ να μαρτυρήσω ότι έχει ο π. Θεμιστοκλής, αλλά συγχρόνως έχει στο νου του, όπως φαίνεται από την συμπεριφορά του, την υπενθύμιση του Αποστόλου Παύλου: «Ου του θέλοντος, ουδέ του τρέχοντος, αλλά του ελεούντος Θεού» (Ρωμ. 9,16).
Η νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε ήδη αισθητή την παρουσία της στην Σιέρρα Λεόνε. Όμως αυτή η νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται τις προσευχές αλλά και την βοήθειά μας, ηθική και οικονομική. Τελος, χρειάζεται και κάτι άλλο. Χρειάζεται συνεργάτες έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, κι επομένως «ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω» (Ματθ. 19,12).

K.X.

Σημείωση του Ι. Συνδέσμου

Πατέρες και αδελφοί, κάνουμε γνωστό στην αγάπη σας ότι το πρώτο στάδιο της ανεγέρσεως της Παιδαγωγικής Σχολής θα κοστίσει περίπου 100.000 ευρώ. Ακόμη για την ανέγερση και την ολοκλήρωση των εργασιών για τον Ι. Ναο της Σχολής προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, η δαπάνη υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 60.000 ευρώ. Ήδη εστάλησαν 50.000 ευρώ, δωρεά του μακαριστού ευεργέτου Ιωάννου Τ. Εντός του μηνός θα χρειαστεί να αποστείλουμε άλλες 50.000 ευρώ για την συνέχιση των εργασιών της Παιδαγωγικής Σχολής. Όσον αφορά στην ανέγερση του Ι. Ναού στον προαύλιο χώρο της Σχολής, την ανέλαβαν τέσσερα αδέρφια. Ο Θεός να δώσει να βρεθούν σύντομα δωρητές για την ολοκλήρωση των εργασιών της Παιδαγωγικής Σχολής.
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης