Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ορατός ο τερματισμός της επιχείρησης του ΝΑΤΟ για τη Λιβύη

Με… δίψα απειλεί ο Καντάφι

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Υποστράτηγος ε.α., Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, αναλυτής θεμάτων αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής
 Οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών του NATO καθώς και των Εταίρων που συμμετέχουν στην Επιχείρηση «Unified Protector» στη Λιβύη, συνήλθαν στις 6 Οκτωβρίου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική να τεθεί τέλος στην αποστολή στη Λιβύη. Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη άρχισε στις 24 Μαρτίου 2011, ύστερα από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στις 16 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε την απόφαση 2009 (2011), με την οποία ο ΟΗΕ εγκαθιστά στη Λιβύη αποστολή υποστήριξης (UNSMIL), για μια αρχική περίοδο τριών μηνών. Ωστόσο οι αποφάσεις 1970 (2011) και 1973 (2011), οι οποίες αφορούσαν την εντολή για διεθνή δράση για την προστασία των πολιτών στη Λιβύη, παραμένουν σε ισχύ, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι απειλές κατά του αμάχου πληθυσμού.  Πέντε ημέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ αποφάσισε την παράταση της Επιχείρησης «Unified Protector» για άλλο ένα τρίμηνο, σημειώνοντας την πρόθεσή του να εξετάζει σε τακτικά διαστήματα την αναγκαιότητα συνέχισης των επιχειρήσεων.
Στη σύνοδο της 6ης Οκτωβρίου οι Υπουργοί Άμυνας διαπίστωσαν ότι είναι ώρα για τον τερματισμό της Επιχείρησης «Unified Protector»  αλλά επίσης ότι η αποστολή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, «είναι σαφές ότι το τέλος είναι ορατό. Οι δυνάμεις του Καντάφι μάχονται χωρίς λόγο. Η απειλή για τους πολίτες εκλείπει σταδιακά. Η παρούσες θετικές συνθήκες στη Λιβύη είναι αμετάκλητες».
Οι Υπουργοί έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι η θετική πορεία των πραγμάτων στη Λιβύη είναι αμετάκλητη αλλά και στο ότι δεν είναι όλος ο πληθυσμός της Λιβύης ασφαλής από τις επιθέσεις των δυνάμεων του Καντάφι. Για το λόγο ααυτό επανεπιβεβαίωσαν τη συνεισφορά τους στη συνέχιση της αποστολή σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών για όσο καιρό ακόμη είναι αναγκαίο αλλά και την απόφασή τους να φθάσει το συντομότερο δυνατό σε ένα τέλος. Τέλος διαβεβαίωσαν για την σταθερή συνεισφορά τους στη συνέχιση της πλήρως υποστήριξης της επιχείρησης με τους αναγκαίους πόρους μέχρι ολοκλήρωσής της, αλλά και για τη βούλησή τους για υποστήριξη των νέων λιβυκών αρχών στους απαιτούμενους μετασχηματισμούς στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.  Αυτοί οι μετασχηματισμοί αναφέρονται στην υποβοήθηση της αναδιοργάνωσης, εκπαίδευσης και εξοπλισμου των ενόπλων δυνάμεων και των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας, με τη διάθεση ειδικών συμβούλων και εμπειρογνωμών καθώς και υλικού.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε επίσης τους αρμόδιους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου (NTC) της Λιβύης να προχωρήσουν ταχέως στις πολιτικές μετατροπές, επισημαίνοντες: «Μπορεί να δούμε εξτρεμιστικές ομάδες να επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση στη Λιβύη. Το πλέον σημαντικό είναι, η μετάβαση σε μια σταθερή και βιώσιμη δημοκρατία να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.» Ωστόσο, από διάφορες πλευρές τίθεται το ερώτημα: πόσο έτοιμοι είναι οι νέοι ηγέτες της Λιβύης να αναλάβουν την εξουσία;
Εντωμεταξύ, ο «κυνηγημένος» Καντάφι διαθέτει ένα τελευταίο όπλο: Βαθειά στην έρημο, οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις διακόπτουν τη λειτουργία των αντλιών που παρέχουν νερό στο ένα τρίτο του πληθυσμού. Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις του προγράμματος “Great Man-Made River” το οποίο ο Καντάφι παρουσίασε ως το όγδοο θαύμα του κόσμου, και το οποίο εκμεταλλεύεται μεγάλες ποσότητες νερού που αντλούνται από την έρημο, για την ύδρευση των μεγάλων πόλεων αλλά και την άρδευση των παραλιακών περιοχών της Λιβύης.
Το αλίευσα ΕΔΩ parisis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης