Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 ΟΚΤ 2011 ΟΜΙΛΙΑ Γ. ΓΕΡΟΥΛΗ Δρα ΕΜΠ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ 
ΤΟΥ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ΑΠΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΡΟΥΛΗ ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟ (ΕΑ) ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΕ.

Γ. ΓΕΡΟΥΛΗΣ
Κυρίες & κύριοι, Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Θα σας περιγράψω το εκπονηθέν από μέλη της πρωτοβουλίας σχέδιο καταστατικού του υπό ίδρυση κόμματος.

Μέσα από τη συνοπτική ατή παρουσίαση, επιδιώκεται η κατανόηση δύο απλών θεμάτων, του ύφους και του ήθους επί των οποίων στηρίζουμε την προσπάθεια της πρωτοβουλίας για να αλλάξουμε την σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας.  
Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός κόμματος με διαφορετικό πρόσωπο και δομή.
Ενός πολιτικού κόμματος που θα αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες. Με ιδεολογία επικεντρωμένη στη προστασία των πάσης φύσεως Εθνικών συμφερόντων, στη κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, στη δικαιοσύνη, στη προστασία του πολίτη, της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, των ατομικών και δημοκρατικών ελευθεριών και στη πρόοδο και την ευημερία των πολιτών.
 



 Ένα κόμμα των ίσων ευκαιριών,
που τα στελέχη του θα υπηρετούν μόνο  την Ελλάδα και τους Έλληνες, χωρίς ατομικά οφέλη με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα έχουν απόλυτα διακριτούς ρόλους, θα επιλέγονται με αξιοκρατία και θα αξιολογούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Θα ελέγχονται και θα επιβραβεύονται ή θα τιμωρούνται για το έργο ή τα λάθη τους, μέσα από αυστηρές ξεκάθαρες δημοκρατικές διαδικασίες.


 Ένα κόμμα που θα τιμά τον τόπο και την ιστορία του και θα διαφυλάσσει τα ήθη, τα έθιμα και την θρησκεία του έθνους που το ανέδειξαν και το διατήρησαν για χιλιετίες.
Κυρίες και κύριοι
Με αυτά τα λίγα γύρω από την ιδεολογία και τις βασικές αρχές μας που θα περιέχονται  στο προοίμιο του καταστατικού, θα ήθελα, πριν προχωρήσω στην ανάλυσή του, να διευκρινίσω το εξής:
Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, όχι για να πλουτίσουμε ως πολιτικοί, ούτε για να ασκήσουμε εξουσία. Έχουμε ήδη δουλέψει 35 χρόνια χωρίς ωράριο και υπερωριακές αμοιβές. Αναρριχηθήκαμε στην εξουσία διοικούμενοι και διοικούντες, με κανόνες, με κριτήρια, με πειθαρχία στο σύνταγμα και τους νόμους. Τερματίσαμε ήδη την επαγγελματική μας σταδιοδρομία και ολοκληρώσαμε τις φιλοδοξίες μας,  αποκομίζοντας τιμή για ότι προσφέραμε, εμπιστοσύνη και εκτίμηση από το σύνολο του Ελληνικού λαού, αλλά και μία μέση σύνταξη που μας καθιστούσε αυτάρκεις για το υπόλοιπο του βίου μας. Συνταξιούχους (σε εφεδρεία), που προσφέρονται όμως οικειοθελώς και αφιλοκερδώς να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν στο τόπο που τους σπούδασε και τους ανέδειξε. Να διαχειριστούν  χρηστά το δημόσιο χρήμα και να ασκήσουν εξουσία με εμπειρία, γνώση και αποτελεσματικότητα. Γνώση και εμπειρία από την πολύχρονη εργασία και τις παράλληλες σπουδές και επιμορφώσεις, προσόντα σπάνια για την πλειοψηφία των σημερινών πολιτικών μας.
Αγαπητοί φίλοι,
Πήραμε την πρωτοβουλία γιατί είμαστε όχι μόνο απλοί αγανακτισμένοι πολίτες σαν όλους σας, αλλά επιπλέον επειδή έχουμε ορκιστεί πίστη στη πατρίδα, το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Στο σύνταγμα όπου αναγράφει ρητά ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Γι΄ αυτό το λόγο, από αυτό τον όρκο που δώσαμε,   αποφασίσαμε σήμερα να συνδεθούμε με τους υπόλοιπους Έλληνες και όλοι μαζί να γίνουμε μέλη ενός νέου πολιτικού φορέα. Φορέα που θα πρεσβεύει την αναγέννηση και μέσα από την πιστή εφαρμογή του συντάγματος και των νόμων θα εγγυάται την ανασυγκρότηση του κράτους, την επαναφορά των θεσμών και των χρηστών ηθών, την αποφυγή των λαθών του παρελθόντος.
Δείγμα αυτής της φιλοδοξίας και κατά συνέπεια της δυνατότητας να παρουσιάσουμε κάτι ανάλογο των όσων πρεσβεύουμε και υποσχόμεθα, είναι και το σχέδιο του παρουσιαζόμενου καταστατικού.
Επιγραμματικά χαρακτηρίζοντας αυτό το καταστατικό του υπό δημιουργία πολιτικού κόμματος, μπορούμε να πούμε τα εξής:
Πρόκειται περί ενός πρωτόγνωρου για τα Ελληνικά δεδομένα πολιτικού μοντέλου που με την μορφή τριαδικού σχήματος, αποτελεί ένα απλό, λειτουργικό σπονδυλωτής διάρθρωσης  οργανόγραμμα, με οριζόντια και κάθετη ανάπτυξη κεντρικού και περιφερειακού χαρακτήρα.
Εμφανίζει δύο μεγάλες καινοτομίες, το ισχυρότατο Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο και τη διαχρονική Κεντρική Επιτροπή.
Με τις διευρυμένες εξουσίες του ΑΠΣ αποκλείεται η δημιουργία προσωποπαγούς κόμματος, ή ηγεμονικής και αλαζονικής συμπεριφοράς του προέδρου του, με όλα τα επακόλουθα που δυστυχώς γνώρισε πολύ καλά ο Ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα η ισοβιότητα της πλειοψηφίας των μελών της Κεντρικής επιτροπής, δίκην γερουσίας, εξασφαλίζει την διαχρονική ιδεολογική σταθερότητα και την ύπαρξη συσσωρευμένης σοφίας και εμπειρίας στο διευρυμένο αυτό όργανο του κόμματος, στοιχεία που περιορίζουν σημαντικά τα ενδεχόμενα πολιτικά λάθη.
Άλλα σημαντικά στοιχεία του παρουσιαζόμενου σχεδίου είναι η απλή οργανωτική του δομή. Αποτελείται στην ουσία από τρεις ανεξάρτητους τομείς, τον Ηγετικό, τον Σχεδιαστικό και τον Εκτελεστικό. Το ασυμβίβαστο της κοινοβουλευτικής ομάδας με το κυβερνητικό σχήμα, οι προβλεπόμενες διαδικασίες αξιοκρατικής προεπιλογής υποψηφίων στελεχών και ο εν συνεχεία τρόπος αξιολόγησής των με γνώμονα τον κοινωνικό και επαγγελματικό τους βίο, τις γνώσεις και τις δεξιότητες και φυσικά την λαϊκή ετυμηγορία, αποτελούν επίσης καινοτόμα για τα καταστατικά κομμάτων άρθρα. Σημαντική επίσης είναι και η θεσμοθετούμενη ισχύς της ΚΕ και της επιτροπής δεοντολογίας, που αποσκοπούν στον ποιοτικό έλεγχο του έργου, της απόδοσης και της συμπεριφοράς όλων ανεξαιρέτως των μελών και των οργάνων του κόμματος, σε επίπεδο τομέως η πρώτη και οργάνου η δεύτερη.
Με λίγα λόγια επειδή πιστεύουμε ότι οι πεφωτισμένοι ηγέτες είναι σπάνιο φαινόμενο, επειδή πιστεύουμε ότι και οι ικανοί θέλουν βοήθεια, και οι καλοί θέλουν έλεγχο, οι δε κακοί, οι τεμπέληδες, οι αναποτελεσματικοί και οι ιδιοτελείς απαιτείται να αποπέμπονται και να τιμωρούνται παραδειγματικά, χωρίς δυνατότητα παρέμβασης από τρίτους, οργανώνουμε ανάλογα την λειτουργία του κόμματος. Έτσι ώστε μέσα από ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο καταστατικό και ένα λεπτομερέστατο κανονισμό λειτουργίας, να παράγεται ουσιαστικό έργο με το λιγότερο δυνατό κόστος σε ανθρώπους και χρήμα.
Ειδικότερα τώρα στο τριαδικό μοντέλο λειτουργίας, οι ρόλοι και των τριών είναι απόλυτα διακριτοί. Με επικεφαλείς τον Πρόεδρο του κόμματος στον Ηγετικό τομέα, τον Α΄ αντιπρόεδρο στο σχεδιαστικό και τον Β΄ αντιπρόεδρο στο εκτελεστικό, τον δε Γενικό γραμματέα στο ρόλο του γενικού συντονιστή και την επιτροπή δεοντολογίας να ελέγχει την συμπεριφορά και το έργο όλων των οργάνων, την δε Κ.Ε. να εποπτεύει την εν γένει πορεία του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων και των κυβερνητικών οργάνων και να παρεμβαίνει όπου απαιτείται, σε επίπεδο Ηγεσίας, εξασφαλίζουμε λιτό σχήμα, απλότητα στην οργάνωση, λειτουργικότητα, ευελιξία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Αναλυτικότερα τα Ηγετικά όργανα του κόμματος είναι τα ακόλουθα όπως προβάλλονται στη διαφάνεια:
α. Συνέδριο του Κόμματος (Συγκρότησης, Τακτικό, έκτακτο)
β. Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο (ΑΠΣ) Αποτελούμενο από δώδεκα (12) μέλη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, τα οποία εκλέγονται από το Συνέδριο με διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας.
γ. Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) Αποτελούμενη το μέγιστο από 300 μέλη εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/3 και μέγιστο τα 2/3 είναι ισόβια (ιδρυτικά). Τα υπόλοιπα είναι εκλεγμένα επί θητεία μέλη.
δ. Πρόεδρος του κόμματος ο οποίος εκλέγεται από το συνέδριο σε ειδική μυστική ψηφοφορία με απόλυτη πλειοψηφία.
ε.  Α’ Αντιπρόεδρος ο οποίος είναι μέλος της Κ.Ε., ορίζεται από τον πρόεδρο και προΐσταται του τομέα Ιδεολογίας & πολιτικού σχεδιασμού.
στ. Β΄ Αντιπρόεδρος ο οποίος είναι μέλος του ΑΠΣ, εκλέγεται από αυτό, προϊσταται του εκτελεστικού τομέα και αναπληρεί τον πρόεδρο του κόμματος σε περίπτωση ασθένειας ή μακράς απουσίας.
ζ.   Κοινοβουλευτική Ομάδα (μέλη του κόμματος)
η. Επιτροπή Δεοντολογίας τριμελής της οποίας τα δύο μέλη ανήκουν στην κεντρική επιτροπή, με προϊστάμενο μέλος του ΑΠΣ,
θ.   Γενικός Γραμματέας ο οποίος είναι μέλος του ΑΠΣ έχει δε ως κύριο έργο πέραν της γραμματείας του ΑΠΣ, τον συντονισμό των δύο τομέων,
η.  Ταμίας ο οποίος είναι μέλος του ΑΠΣ
θ. Τομέας Σχεδιασμού με ανάλογα τμήματα & γραφεία στο κέντρο και την περιφέρεια.

Ο Τομέας  Ιδεολογίας και πολιτικού σχεδιασμού με προϊστάμενο τον Α’ Αντιπρόεδρο έχει τα παρακάτω προβαλλόμενα τμήματα
α. Γραμματείας Σχεδιασμού της οποίας ο προϊστάμενος είναι μέλος της ΚΕ και εκτελεί πέραν των άλλων και χρέη αναπληρωτή διευθυντή του τομέα.
β.  Ιδεολογικών αρχών & πολιτικού σχεδιασμού
γ.  Αναλύσεων & μελετών – ερευνών
δ.  Εκλογών - Αξιολόγησης στελεχών & υποψηφίων βουλευτών
ε.  Ευρωπαϊκών υποθέσεων – Διακρατικών & Διεθνών συνεργασιών
στ.  Άμυνας & Εξωτερικής πολιτικής – Διεθνούς δικαίου
ζ.  Εσωτερικών – Ασφάλειας – κοινωνικής πρόνοιας – Υγείας
η.  Οικονομικών – Βιομηχανικής & Ενεργειακής πολιτικής
θ.  Εθνικού προϊόντος  (ναυτιλίας, τουρισμού, αλιείας, κτηνοτροφίας, γεωργίας) επικοινωνιών και συγκοινωνιακών υποδομών
ι.  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Δικαιοσύνης

Τέλος ο τομέας εκτελεστικού έχει τα παρακάτω προβαλλόμενα τμήματα αναπτυσσόμενα σε κέντρο και περιφέρεια:
α.  Γραμματείας Εκτελεστικού
β.  Περιφερειακά συμβούλια
γ.  Διοικητικής οργάνωσης & εύρυθμης λειτουργίας - Μηχανοργάνωσης
δ. Οικονομικού
ε.  Δημοσίων σχέσεων & τύπου
στ. Εσωτερικών θεμάτων του κόμματος
ζ.  Εξωτερικών θεμάτων
η. Εκδηλώσεων, μετακινήσεων, απόδημου Ελληνισμού, ετεροδημοτών, συνεργασιών, επιμόρφωσης στελεχών.
θ.  Ειδικών θεμάτων & εκτάκτων αναγκών    
ι.  Πειθαρχικού με λειτουργία πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου οργάνου

κυρίες και κύριοι αγαπητοί φίλοι,
Αυτό είναι εν ολίγοις το υπό έγκριση καταστατικό. Η Έλλειψη τομέων που άλλα κόμματα δείχνουν μεγάλη ευαισθησία, όπως αυτών της νεολαίας και του συνδικαλισμού, δεν αποτελούν για μας παράλειψη, αλλά διατρανώνουν τις θέσεις μας για απεμπλοκή του κομματισμού από  τους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Ο νέος με την ενηλικίωσή του αντιμετωπίζεται ως ισότιμος ψηφοφόρος που αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες των πολιτικών του επιλογών και των πράξεών του. Δεν χρειάζεται κομματική χειραγώγηση και πολιτική καθοδήγηση για να αντιμετωπίσει τα εκπαιδευτικά του προβλήματα. Άλλωστε για μας η παιδεία δεν αποτελεί αγαθό μόνο της νεολαίας. Οι σύγχρονες ανάγκες απαιτούν δια βίου μάθηση. Η εκβιομηχάνιση απαιτεί προσαρμογή σε νέες τεχνολογίες και επιμόρφωση νέων, μεσόκοπων και  ηλικιωμένων, άρα διευρυμένη παιδεία και ίσες ευκαιρίες για όλους.
Επίσης και ο εργαζόμενος στο χώρο της εργασίας του οφείλει να υπερασπίζεται καθαρά τα εργασιακά του δικαιώματα και συμφέροντα, έχοντας σύμμαχο και συνήγορο όχι το κόμμα, αλλά το νόμο και την δικαιοσύνη. Αυτά που  τα κόμματα οφείλουν να βελτιώνουν και να εφαρμόζουν αντίστοιχα για το κοινό όφελος των πολιτών και όχι να χειραγωγούν τους πολίτες για ιδία οφέλη, εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος, γινόμενα αργότερα δέσμια των ευκαιριακών ψηφοθηρικών και πελατειακών επιλογών τους.    
Αγαπητοί φίλοι ανήκουμε σε αυτούς που έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να επαναφέρουμε αυτό τον τόπο εκεί που του αξίζει. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά θέλει τρόπο και όχι κόπο.
  Άν συμφωνείται Ελάτε μαζί μας,  έχουμε όραμα, Θέληση, στελέχη και πίστη στην αποστολή μας.
Σας ευχαριστώ


















Το αλίευσα ΕΔΩ apostratoi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης