Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

«Ο Καντάφι δεν ήταν μουσουλμάνος»


http://nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/93ED67BE715970F5744793FB49BB8B92.jpg


Η «υπηρεσία φετφάδων της Λιβύης» απεφάνθη πως ο δικτάτορας είχε απαρνηθεί τη διδασκαλία του Προφήτη

Τέσσερα εικοσιτετράωρα αφότου ο Μουαμάρ Καντάφι έπεσε στα χέρια των επαναστατικών δυνάμεων, η σορός του παρέμενε χθες άταφη, σε ένα ψυγείο κρεάτων στη Μισράτα.


Εκπρόσωπος των μαχητών δήλωνε «90% βέβαιος» πως θα ενταφιαστεί σήμερα, σε ανώνυμο τάφο και σε μυστική τοποθεσία.



Τουλάχιστον μπήκε τέλος σε αυτή τη μακάβρια παρωδία λαϊκού προσκυνήματος που εκτυλισσόταν τις τελευταίες ημέρες: με τις σορούς του Καντάφι, του γιου του Μουτασίμ και του πρώην επικεφαλής του στρατού του να βρίσκονται πια σε κατάσταση σήψης και τη δυσωδία να έχει γίνει ανυπόφορη, οι φρουροί έκλεισαν χθες τις πόρτες στη συνεχή πομπή των ανθρώπων που ήθελαν να δουν ή και να φωτογραφηθούν με τον νεκρό συνταγματάρχη.


«Φτάνει», δήλωσε ένας από αυτούς. «Και νεκρός που είναι, μας προκαλεί όσους μπελάδες μας προκαλούσε ζωντανός». Λίγο αργότερα, πάντως, η φρουρά άλλαξε και επετράπη σε καμιά εκατοστή ανθρώπους να μπουν.


Σύμφωνα με το επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, η «υπηρεσία φετφάδων της Λιβύης» αποφάνθηκε πως ο Καντάφι δεν ήταν μουσουλμάνος καθώς απαρνήθηκε τις διδασκαλίες του Προφήτη Μωάμεθ – εύσχημος τρόπος να αιτιολογηθεί η παραβίαση του ισλαμικού νόμου, που επιτάσσει ταφή του νεκρού εντός 24ώρου.


Ωστόσο, οι φυλές των ανταρτών που έβαλαν τέλος στη 42χρονη διακυβέρνηση του Καντάφι εξακολουθούσαν χθες να ερίζουν για το τι θα απογίνει η σορός, εν μέσω ευρύτερων διαπραγματεύσεων για την κατανομή της εξουσίας.


Οπως δήλωσε μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, «κάποιοι θέλουν να ταφεί στο κοιμητήριο των εισβολέων στη Μισράτα», έξω από την πόλη, κοντά στη θάλασσα, όπου έχουν ενταφιαστεί εκατοντάδες μαχητές του συνταγματάρχη.


«Αλλοι θέλουν να παραδοθούν οι σοροί στη φυλή του στη Σύρτη, έχουμε όμως κάποια αιτήματα. Πολλοί άνθρωποι έχουν απαχθεί και δολοφονηθεί στη Σύρτη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Ζητήσαμε να μας επιστραφούν αυτές οι σοροί».


Η Δύση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην «απελεύθερη» πια Λιβύη με ανησυχία, παρότι αυτή δεν αποτυπώνεται στις επίσημες δηλώσεις.


Εισακούοντας τις διεθνείς συστάσεις, ο προσωρινός ηγέτης της Λιβύης Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ ανακοίνωσε χθες πως συγκροτήθηκε επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του Καντάφι• δεν διευκρίνισε αν θα διερευνηθούν, όπως ζήτησε το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι συνθήκες θανάτου και των 53 μαχητών του που βρέθηκαν εκτελεσμένοι, κάποιοι από αυτούς έχοντας δεμένα τα χέρια, στη Σύρτη.


«Εχουμε εμπιστοσύνη στον λαό της Λιβύης πως θα οικοδομήσει ένα ευνομούμενο κράτος, σύμφωνα με τις αρχές και τις οικουμενικές αξίες που ενστερνίζεται η διεθνής κοινότητα…


Θα επαγρυπνούμε όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα αφότου ο Τζαλίλ διακήρυξε πως η νέα Λιβύη θα στηριχτεί στον ισλαμικό νόμο – κάτι που σημαίνει, μεταξύ των άλλων, πως «δεν θα απαγορεύει την πολυγαμία».

www.tanea.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης