Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Καταγγελία για θαλάσσια ρύπανση στον οικισμό Πρίνου

Μετά από πολλά έτη αγώνων των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Πρίνου στη Κρήτη (με καταγγελίες, επισημάνσεις, υποδείξεις, κινητοποιήσεις) προς τις αρχές του τόπου για τη θαλάσσια ρύπανση, την ανυπόφορη δυσοσμία και τον κίνδυνο μόλυνσης και ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής μας αυτό που συναντήσαμε ήταν η εγκληματική αδιαφορία σχεδόν όλων των αρμοδίων.
Μέχρι και σήμερα τα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής μας, δεν έχουν βρει τη λύση τους σαν αποτέλεσμα της παραπάνω απαράδεκτης και συνάμα ύποπτης συμπεριφοράς των αρμοδίων.

1. Η έλλειψη ουσιαστικών και πραγματικών ελέγχων.
2. Τα αστεία πρόστιμα που αντί να αποθαρρύνουν τους παραβάτες του προτρέπουν να ρυπαίνουν.
3. Η έλλειψη διαφάνειας στις διαδικασίες περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
4. Η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας επειδή δεν θάβουμε το πρόβλημα αλλά το αναδεικνύουμε.
5. Η μη εφαρμογή των νόμων (μεταφράζουν τους νόμους κατά το δοκούν) και των συνταγματικών μας δικαιωμάτων.
6. Η συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης μεγάλων περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών.
7. Και γενικότερα η κακοδιοίκηση και η χείριστη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών, που σκοπό έχουν την προκλητική για το κοινό αίσθημα, εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και όχι τον ίδιο τον πολίτη αδιαφορώντας μάλιστα για την ίδια τη δημόσια υγεία.
Έχουν κάνει μέχρι σήμερα τον τόπο μας να θεωρείται ο πλέον αφιλόξενος στην Κρήτη, απέναντι στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.
Κατόπιν τούτων αναγκασθήκαμε να καλέσουμε για βοήθεια οικολογικές οργανώσεις και να προβούμε σε λεπτομερείς ελέγχους ώστε με τον πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο να αποδείξουμε το αυτονόητο.
Δηλαδή ότι ζούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για το ανθρωπογενές περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, που δραστηριοποιείται από το 1998 σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών (Ιόνιο Πέλαγος, Σποράδες, Κεντρικό Αιγαίο, Λυβικό Πέλαγος, Ανατολικό Αιγαίο, κα).
Από το 2000, το Αρχιπέλαγος διατηρεί κύριες ερευνητικές βάσεις στην Ικαρία και τη Σάμο, ενώ το πεδίο δράσης της Οργάνωσης καλύπτει το σύνολο των ελληνικών θαλασσών και σταδιακά επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Μεσογείου.
Παραθέτουμε αποσπάσματα του δελτίου τύπου της παραπάνω περιβαλλοντικής οργάνωσης:
«Εικόνες καταστροφής και τεράστιας περιβαλλοντικής υποβάθμισης, αντίκρισε η θαλάσσια ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους, στην παράκτια περιοχή Λατζιμά Ρεθύμνου…».
«Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν από το Εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, σε υπόγεια νερά (γεωτρήσεις) στην περιοχή, κατέδειξαν εκτεταμένη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα ως αποτέλεσμα διοχέτευσης λυμάτων του χοιροτροφείου σε έδαφος με φυσικά ρήγματα».
«Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας έρευνας, η έντονη δυσοσμία αποτέλεσε απλώς το αιτιατό της υπόθεσης, ενώ τα αποτελέσματα των αναλύσεων στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους στη Σάμο για την ποιότητα των νερών επιβεβαίωσαν τις αρχικές ενδείξεις για την πηγή της μόλυνσης.  Η περιεκτικότητα σε ολικά κολοβακτηρίδια και Ε.coli που εντοπίστηκε στα δείγματα θαλασσινού νερού, καθιστά την κολύμβηση εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και επιβαρύνει σημαντικά το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία σημειώνεται πως απέχει λιγότερο από μισό χιλιόμετρο από την πλησιέστερη ξενοδοχειακή μονάδα».
«Η κατάσταση αυτή θίγει κάθε έννοια πολιτισμού και σεβασμού στο φυσικό περιβάλλον και διογκώνει καθημερινά τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την υγεία των οικοσυστημάτων».
Απέναντι στην ντροπιαστική και εγκληματική πραγματικότητα που έχουν οικοδομήσει ορισμένοι επιχειρηματίες και ετοιμάζουν να αφήσουν μόνιμη παρακαταθήκη για τον νομό και το νησί, καλούμε τις Διευθύνσεις υγιεινής της Νομαρχίας, την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και όποιες άλλες υπηρεσίες ορίζονται αρμόδιες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν άμεσα.
Να συμπληρώσουμε ότι:
1. Η  περιοχή έχει μοναδικά  υπέροχα θαλάσσια σπήλαια, μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος.
2. Είναι περιοχή NATURA 2000 για τη χελώνα caretta-caretta και τη φώκια monachus-monachus.
3. Στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός του Πρίνου με περισσότερους από 500 κατοίκους
Κατόπιν τούτων καλέσαμε έκτακτη γενική συνέλευση στις 7/1/2010 με θέμα την ενημέρωση των κατοίκων και τη λήψη αποφάσεων.
Με ομόφωνη απόφαση ζητούμε τα κάτωθι:
1. Να γίνει  γεωλογικός έλεγχος εντός και εκτός της χοιροτροφικής επιχείρησης.
2.  Να σταματήσουν να εισρέουν εντός της χοιροτροφικής μονάδας μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων από αυτές που προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μονάδας καθώς επίσης και να αλλάξει η φωτογραφική διάταξη της Περιφέρειας Κρήτης που προβλέπει γεώτρηση στην περιοχή μας με σκοπό την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ζώων
3. Να σταματήσει άμεσα η δυσοσμία της μονάδας η οποία μας δηλητηριάζει καθημερινά και προσβάλει την προσωπικότητα όλων μας ενώ παράλληλα δυσφημίζει τη χώρα μας στο εξωτερικό και ταλαιπωρεί χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς.
4. Αν δεν βρεθεί άμεση λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να γίνει πλέον γνωστή η εγκληματική αδιαφορία των φορέων και να κατονομαστούν οι υπεύθυνοι
Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου

Αναδημοσίευση από econews.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης