Aνοιχτή επιστολή αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων: “Έχουμε κι εμείς δικαιώματα”!
Χωρίς δικαίωμα εκπροσώπησης και δημόσιου λόγου, αντιμέτωποι με μια λαίλαπα μέτρων που θα τους “στραγγίξει” και τα χαμηλά – για τις υπηρεσίες που παρέχουν – εισοδήματα, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκφράζουν τις θέσεις τους με τον μόνον ίσως τρόπο που τους επιτρέπεται.
Με μια ανοικτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι αξιωματικοί προσπαθούν να θέσουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος τους, η οποία έχει επιμελώς αποκρυβεί ή και παραποιηθεί από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και φίλια ΜΜΕ.
Στην επιστολή αντικρούονται, μεταξύ άλλων, θέσεις που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί σχετικά με τις αποδοχές και τα χρόνια υπηρεσίας των ένστολων. Όπως αναφέρεται:
1. Στα χρόνια υπηρεσίας των στρατιωτικών υπολογίζεται και η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές, αφού οι σπουδαστές υπάγονται στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και έχουν όλες τις υποχρεώσεις των εν ενεργεία στρατιωτικών. Επίσης, όλα τα ατομικά είδη που χρησιμοποιούν τα χρεώνονται και σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς τα αντικαθιστούν. Αυτό το χρονικό διάστημα οι σπουδαστές αμείβονται με το 15% του μισθού ανθυπολοχαγού ή του λοχία ανάλογα με τη σχολή (Αξκών ή Υπξκών) και πληρώνουν τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές, αρχίζοντας έτσι τη συντάξιμη υπηρεσία τους από την ηλικία των 18 ετών.
2. Από την ημέρα της ονομασίας τους σε αξιωματικούς τίθενται υπό την προστασία του Νόμου «Περί καταστάσεως Αξιωματικών» Ν.Δ. 1400/ 73, όπου με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνει ο Έλληνας αξιωματικός.
3. Όσοι εξέρχονται από το στράτευμα λόγω παραίτησης ή απόταξης ή λόγω υποβολής ειδικής έκθεσης αποστρατείας υποχρεούνται να καταβάλουν υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση ίση με το γινόμενο του βασικού μισθού του κατεχόμενου βαθμού επί τους υπολειπόμενους μήνες υποχρέωσης παραμονής στο στράτευμα. Όσοι αποχωρήσουν με αίτησή τους πριν από την εκπλήρωση των ανειλημμένων υποχρεώσεών τους και έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό υποχρεούνται να καταβάλουν εκτός από την ανωτέρω αποζημίωση και τη δαπάνη της εκπαίδευσής τους. «Σε ποια άλλη κατηγορία εργαζομένων», διερωτώνται, «υπάρχει υποχρέωση ελάχιστου χρόνου παραμονής».
4. Η αίτηση αποστρατείας ή παραιτήσεως αποτελεί νομικό δικαίωμα των ένστολων πολιτών και «δεν δύναται να ανακληθεί», πράγμα που σημαίνει ότι η υποβολή αίτησης αποστρατείας πρέπει να είναι προϊόν ώριμης και κατασταλαγμένης σκέψης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα να τους ανακαλέσει στην ενέργεια όποτε αυτό απαιτηθεί.
5. Αν κάποιος αξιωματικός παραιτηθεί ύστερα από 26 χρόνια, θα πάρει σύνταξη περίπου 1.800 ευρώ μεικτά ή 1.600 ευρώ καθαρά. Εάν ο ίδιος στρατιωτικός εξαντλήσει το μέγιστο χρόνο παραμονής (35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας), η σύνταξή του θα είναι 2.400 ευρώ μεικτά ή 2.000 ευρώ καθαρά. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, θα πάρει κατά μέσο όρο από 10 έως 15 μεταθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική και οικονομική και οικογενειακή του ζωή. Επίσης κατά μέσο όρο, τουλάχιστον μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, θα κάνει 3 με 4 υπηρεσίες τον μήνα, που στα 26 χρόνια υπηρεσίας αντιστοιχούν σε 936 έως 1.248 ημέρες 24ωρης παραμονής εντός του χώρου υπηρεσίας και, φυσικά,, χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση (με εξαίρεση τα τελευταία χρόνια τις Κυριακές, που καταβάλλεται σε ορισμένες περιπτώσεις αποζημίωση υπό μορφή ημερών εκτός έδρας 26 ευρώ). «Αυτή είναι άλλη μια πτυχή των υψηλά αμειβόμενων στρατιωτικών», επισημαίνεται στην επιστολή, με την οποία υποστηρίζεται πως ενδεχόμενες περικοπές θα οδηγήσουν σε «τσουνάμι παραιτήσεων».