Εκτοξεύτηκε στις 18:26 ο πυραυλικός φορέας Ariadne-5 που θα θέσει στο διάστημα τον δορυφόρο Helios-2B. Μέσω αυτού του δορυφόρου έχει προγραμματιστεί η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία την Ισπανία το Βέλγιο και την Ιταλία να μπορούν να λαμβάνουν υψηλής ανάλυσης απεικονίσεις. Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα Hellios-2Β αφορά την απεριόριστη λήψη εικόνων από το διάστημα υψηλής ευκρίνειας μέσω time-sharing,
με τους υπόλοιπους χρήστες του δορυφορικού συμπλέγματος και μετά από εισαγωγή απόρρητου κωδικού όπου ο κάθε χρήστης επιλέγει την περιοχή κατόπτευσης χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα αξιοποίησης και επεξεργασίας των εικόνων μεταξύ αυτών και στο ελληνικό στην Τανάγρα.
Οι απεικονίσεις Hellios-2Β είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παραγωγή αξιόπιστων ψηφιακών χαρτών στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία εδαφικών μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των υψομετρικών γεωδαιτικών στοιχείων, μέσω των οποίων αξιοποιείται το σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας των βλημάτων SCALP-EG που διαθέτει η Π.Α.
Ο υπολογιστής ναυτιλίας του SCALP-EG συγκρίνει τα δεδομένα του ραντάρ που φέρει με τα αντίστοιχα υψομετρικά δεδομένα των ψηφιακών χαρτών που δημιουργηθεί από την αξιοποίηση των εικόνων των Hellios-2B επαληθεύοντας την πορεία του και προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις πορείας έως την τελική προσβολή αναλάβει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATA).
Χωρίς την παροχή των δεδομένων αυτών η αξιοποίηση των βλημάτων SCALP-EG καθίσταται προβληματική και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Greece - Οικονομία & Στατιστικές, Αεροδιαστημική & Άμυνα, Επιστήμη
E-mail Εκτύπωση Αποθήκευση Text
Γαλλία: Λανσάρει κατασκοπευτικό δορυφόρο συνεργαζόμενη με Ελλάδα, άλλες χώρες ΕΕ
Η Γαλλία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία ένα στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο στις 9 Δεκεμβρίου, όπως είπε το Υπουργείο Άμυνας, καθώς το Παρίσι ενισχύει τις δαπάνες για την ανεξάρτητη επιτήρηση από το διάστημα παρά τη στενή στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το πρόγραμμα Helios σχεδιάστηκε αρχικά ως πανευρωπαϊκή σειρά δορυφόρων για την αντιμετώπιση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στη διαστημική συλλογή πληροφοριών κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι συνεργάτες της Γαλλίας είναι λιγότερο πρόθυμοι να συμμετάσχουν οικονομικά στη δεύτερη φάση της.
Το Παρίσι έχει χρηματοδοτήσει το 90% της σειράς Helios 2 αξίας 2 δισ. ευρώ με την Ελλάδα, την Ιταλία το Βέλγιο και την Ισπανία να συνεισφέρουν το 10%.
Θα είναι το πρώτο λανσάρισμα του είδους υπό τον Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί που έφερε τη Γαλλία πίσω μέσα στη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ νωρίτερα φέτος, μετά την 40 ετών μερική διαμάχη με τη στρατιωτική συμμαχία.
Ενώ συνεργάζεται πιο στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω στο στρατιωτικό σχεδιασμό, η Γαλλία θεωρεί την ανεξάρτητη πρόσβαση στη διαστημική συλλογή πληροφοριών ως στρατηγική προτεραιότητα.
Πηγή: Balkans.com