Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Δόγμα «Στεγανή Ελλάς»



Σε «στεγανοποίηση» των συνόρων στοχεύει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εισόδου μη μόνιμων μεταναστών στην Ελλάδα και της μετακίνησής τους στις χώρες της ΕΕ. Στη συνάντησή του με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex κ. Ιλκα Λαϊτίνεν παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την παράνομη μετανάστευση που περιλαμβάνει:

«Αναδιάταξη και αναθεώρηση της επιχειρησιακής δράσης στα εξωτερικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα για την αποτροπή της εισόδου στη χώρα, τη συστηματοποίηση των αστυνομικών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με τα κράτη-μέλη της ένωσης των χωρών Σένγκεν για τη σφράγιση της παράνομης εξόδου και την ανάπτυξη του μηχανισμού επιστροφών και την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής».ΒΗΜΑ

Ανάπτυξη μηχανισμού επιστροφών
Το ζήτημα των απελάσεων είναι ένα από τα σημεία του σχεδίου Χρυσοχοΐδη για λαθρομετανάστες

Της Μαριας Δεληθαναση



Η στενότερη συνεργασία μεταξύ υπ. Προστασίας του Πολίτη και Frontex στην ανάσχεση μεταναστευτικών, προσφυγικών ρευμάτων και τις απελάσεις ήταν το θέμα συνεχών συσκέψεων χθες στο υπουργείο. Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο δ/ντης του Frontex κ. Ιλακ Λαϊτίνεν αναμένεται να ανακοινώσουν το γενικό πλαίσιο συνεργασίας. Αυτή, μεταξύ άλλων, θα αφορά την εκπαίδευση από εμπειρογνώμονες του Frontex των αστυνομικών που θα επανδρώσουν την Επιτροπή Ασύλου. Το εθνικό σχέδιο δράσης του κ. Χρυσοχοΐδη αφορά την ανάπτυξη «μηχανισμού επιστροφών» (απελάσεων), την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας στους αυστηρότερους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα για την αποτροπή εισόδου και στα εσωτερικά σύνορα Σέγκεν για τον αποκλεισμό εξόδου από τη χώρα.

Η συνεργασία των δύο πλευρών εγκαινιάσθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σάμο, όταν το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ύστερα από σύσταση του Frontex, διέταξε την άμεση μεταγωγή 85 ατόμων από το Κέντρο Κράτησης. Τα συγκεκριμένα άτομα επιλέχθηκαν από τον ειδικευμένο διερμηνέα του Frontex, που διαμένει στο νησί, σε συνεργασία με δύο αστυνομικούς του Οργανισμού. Ο λιβανικής καταγωγής και σουηδικής υπηκοότητας διερμηνέας έκρινε ότι οι κατά δήλωση Παλαιστίνιοι και Αφγανοί πρόσφυγες είναι στην πραγματικότητα Ινδοί, Αιγύπτιοι και Αλγερινοί μετανάστες. Με κινητοποίηση των αστυνομικών και των λιμενικών δυνάμεων του νησιού, οι 85 μεταφέρθηκαν από το Πυθαγόρειο με πτήση στην Αθήνα. Κρατούνται στο τμήμα Αλλοδαπών της Π. Ράλλη μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησής τους και να απελαθούν.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος κ. Δ. Βούρος που έχει αναλάβει εκ μέρους της νομαρχίας Σάμου την παροχή νομικής βοήθειας στους κρατουμένους, λέει στην «Κ». «Κανένας δεν αρνείται τις απελάσεις. Πρέπει, όμως, να τηρούνται οι διαδικασίες. Αυτές ορίζουν ότι πρέπει όλοι να ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους και στη συνέχεια να γίνεται ένα πρώτο ξεκαθάρισμα όσων χρήζουν προστασίας. Αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω έλλειψης διερμηνέα. Την προηγούμενη εβδομάδα έτυχε να βρω κάποιον που μιλούσε αγγλικά και φαρσί και διαπίστωσα ότι έξι Ιρανοί μόλις είχαν βγει από τις φυλακές του Ιράν. Ομως οι άνθρωποι της Frontex αρνούνται να συνεργασθούν μαζί μας. Η νομοθεσία παραβιάζεται, αφού εδώ και 20 ημέρες τα τηλέφωνα του Κέντρου δεν λειτουργούν και όσοι μιλούν αγγλικά δεν μπορούν να ζητήσουν βοήθεια».

Αναβάθμιση
Πάντως η Ε.Ε. αναβαθμίζει συνεχώς τον ρόλο του Frontex. Το Συμβούλιο Υπουργών του Οκτωβρίου εξουσιοδότησε τον Frontex να συνεργάζεται με τα κράτη προέλευσης/διέλευσης για τις απελάσεις. Αυτός επίσης θα χρηματοδοτεί και θα πραγματοποιεί τις κοινές πτήσεις επιστροφών. Επιπλέον ένα από τα κύρια σημεία του Προγράμματος της Στοκχόλμης είναι η ενίσχυση των Europol, Eurojust, Frontex στην αστυνομική, τελωνειακή συνεργασία και στον έλεγχο των συνόρων.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



Αναδημοσίευση από Ινφογνώμων Πολιτικά
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης