Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Εκδήλωση - μήνυμα για τα παιδιά της Τανζανίας

Εκδήλωση - μήνυμα για τα παιδιά της Τανζανίας Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Romfea.gr - 22:08   
08.12.09
ImageΣτην Τανζανία, μία χώρα της Ανατολικής Αφρικής, με σαράντα εκατομμύρια κατοίκους, 2 στα 10 παιδιά πεθαίνουν
από τη μάστιγα του AIDS.

Κύριες αιτίες θανάτου αποτελούν η ασιτία, η αβιταμίνωση. Ασθένειες, που έχουν ξεχαστεί στον πολιτισμένο κόσμο, όπως ο τύφος, αλλά και η ελονοσία και άλλες τροπικές ασθένειες "θερίζουν", ενώ το καθαρό πόσιμο νερό αποτελεί πολυτέλεια.

Στους δρόμους του Νταρ Ελ Σαλάμ (που σημαίνει πόλη της ειρήνης), συνηθισμένη εικόνα είναι τα παιδιά με πολιομυελίτιδα, που σέρνονται κυριολεκτικά στους δρόμους. Οι γυναίκες, κατά μέσo όρο, ζουν περίπου 45 χρόνια.

Στην ανακούφιση αυτών των αναγκών, με πολύτιμο σύμμαχο την αγάπη των Eλλήνων απ΄ όλο τον κόσμο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να συμβάλλει η Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως και Σεϋχέλλων Νήσων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της οποίας τα τελευταία πέντε χρόνια ηγείται ο Μητροπολίτης Δημήτριος, ένας από τους λίγους ιερωμένους της εκκλησία μας, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο ιεραποστολικό έργο.

Μετά την Ινδία, όπου σε νεαρή ηλικία κινδύνευσε σοβαρά η υγεία του, πήγε στην Αφρική. Σήμερα, όλοι μιλούν για τα «μικρά επίγεια θαύματα» που έχουν γίνει στα πέντε χρόνια της διακονίας του στην Τανζανία.

Όχι τυχαία, η Νομαρχία της Ιρίγκα, στην ενδοχώρα της Τανζανίας, βράβευσε την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, στο πρόσωπο του Δημήτριου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της χώρας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι.

Ο απολογισμός του έργου της Ιεραποστολής μιλά από μόνος του: πάνω από 50 γεωτρήσεις και πηγάδια σε 14 χωριά, τρεις κλινικές, ένα νηπιαγωγείο κι ένα ορφανοτροφείο- ενώ κτίζονται άλλα δύο- τρία δημοτικά σχολεία κι ένα γυμνάσιο, οικίες για πολυτέκνους, είναι μερικά μόνο από τα θεάρεστα έργα. Οικοδομήθηκαν και 14 ιεροί ναοί, από προσφορές πιστών, καθώς αυξήθηκαν οι ανάγκες για εκκλησιασμό.

Από τους 300 ορθοδόξους που βρήκε πριν από 5 χρόνια ο κ. Δημήτριος, το ποίμνιό του μετρά σήμερα χιλιάδες ιθαγενείς ορθοδόξους σ' όλη την Τανζανία. Καθημερινά οργανώνονται συσσίτια, ενώ εξασφαλίζονται γάλα και βιταμινούχα μπισκότα για εκατοντάδες παιδιά.

Ο Μητροπολίτης και ορθόδοξοι ιεραπόστολοι επισκέπτονται το "Ocean Cancer Hospital", το μοναδικό αντικαρκινικό (...μόνο κατ΄ όνομα) νοσοκομείο στη χώρα και καλύπτουν δαπάνες για χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και φάρμακα.

Φυσικά, η βοήθεια παρέχεται σ' όλους, ανεξαρτήτου θρησκεύματος, φυλής και εθνικότητας. Σ' αυτά να προσθέσουμε κι ένα πρόγραμμα σε σχολείο με 400 παιδιά, εκ των οποίων τα 70 είναι φορείς του AIDS, αλλά και την κυκλοφορία ενός φυλλαδίου, στα σουαχίλι, με πληροφορίες για προληπτική ιατρική και κανόνες υγιεινής.

"Και το έργο συνεχίζεται". Αυτή την υπόσχεση έδωσε, χθες βράδυ, ο Μητροπολίτης Δημήτριος στους 600 και πλέον Θεσσαλονικείς και Βορειοελλαδίτες, οι οποίοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, που για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργάνωσε ο Δήμος Πυλαίας.

Μία εκδήλωση-μήνυμα προς τους μεγάλους αυτής της γης που κωφεύουν στις ασύλληπτες ανάγκες των κατοίκων της Αφρικής, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, Βασίλης Καρτάλης.

"Στην Τανζανία, τα παιδιά δεν έχουν απλώς την ανάγκη μας, πεθαίνουν γι΄ αυτή", υπογράμμισε ο καταγόμενος από το Σοχό Θεσσαλονίκης, Μητροπολίτης Τανζανίας, ο οποίος μετέφερε της ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου Β'.

"Κάθε ευρώ είναι πολύτιμο", τόνισε, επισημαίνοντας ότι μόλις 3 ευρώ στοιχίζει ένα εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, 10 ευρώ ο ορός για την ελονοσία, 50 ευρώ η φαρμακευτική κάλυψη μιας οικογένειας, 100 ευρώ μια χημειοθεραπεία, 500 ευρώ η κατασκευή μιας κατοικίας για πολυτέκνους, ενώ 1.500 ευρώ είναι αρκετά για τη διάνοιξη ενός πηγαδιού, που μπορεί να αποβεί σωτήριο για 3.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Συγκινητικές είναι οι μαρτυρίες των εθελοντών και φίλων της Ιεραποστολής, που έχουν επισκεφτεί και έχουν προσφέρει στο έργο της Μητρόπολης, όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι στις μέρες μας- ακόμη- η αγάπη σώζει ζωές.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται ο καθηγητής του ΑΠΘ, Βασίλης Καραμπατάκης, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του έργου της Μητρόπολης, ο καρδιοχειρουργός Βασίλης Χαλβατζούλης, η Έπαρχος Λαγκαδά, Πόπη Καλαϊτζή, ο Δήμαρχος Σοχού, Θεοφάνης Παπάς, ο δημοσιογράφος της ΕΤ-3 Νίκος Ασλανίδης, όπως και ιερείς από διάφορες Μητροπόλεις της Β. Ελλάδας. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η δημοσιογράφος της ΕΤ-3, Χρύσα Σάμου.

Για όσους επιθυμούν να συμβάλουν στο έργο της Ιεραποστολής της Τανζανίας οι λογαριασμοί τραπέζης είναι: ALPHA BANK 714-00-23 10010 680 και EUROBANK : 0026-0124-37-0100969481. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης