Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

Δραματικές οι ελλείψεις στον αριθμό των μελισσών για τις Ευρωπαϊκές Καλλιέργειες – Οι καλλιέργειες παραγωγής βιοκαυσίμων η βασική αιτία

δραματικές-οι-ελλείψεις-στον-αριθμό-των-μελισσών-για-την-επικονίαση-των-καλλιεργειών
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης, ο αριθμός των μελισσών δεν επαρκεί για την επικονίαση των καλλιεργειών.Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η δραστική αύξηση στην ποσότητα των καλλιεργειών που προορίζονται για την παραγωγή βιοκαυσίμων οδήγησε σε μία μαζική αύξηση της ανάγκης για επικονίαση. Η συγκεκριμένη έλλειψη είναι ιδιαίτερη έντονη στη
Βρετανία, όπου πλέον διαθέτει μόλις το ένα τέταρτο του απαιτούμενου αριθμού μελισσών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αγριομέλισσες και hoverflies (σ.σ. pentapostagma.gr– είδος άγριου επικονιαστή μεταξύ μέλισσας και μύγας) αναπληρώνουν εν μέρει το μεγάλο κενό.
Ο αριθμός των μελισσών στο Ηνωμένο Βασίλειο βαίνει συνεχώς μειούμενος, με την χρήση των εντομοκτόνων και τις ασθένειες των μελισσών να ευθύνονται για τις μεγάλες απώλειες. Στο σύνολο της Ευρώπης όμως, ο συνολικός αριθμός των αποικιών αυξήθηκε κατά 7% σε 41 χώρες στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2005 και 2010.
Κατά την ίδια περίοδο όμως, οι καλλιέργειες που προορίζονταν για την παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως η ελαιοκράμβη, η σόγια και ο αραβόσιτος αυξήθηκαν κατά περίπου 30 τοις εκατό.
“Σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις χώρες που καλλιεργούν ελαιοκράμβη”, δήλωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. TomBreezeαπό το Πανεπιστήμιο του Reading. “Στην Ελλάδα καλλιεργούνταν το 2005 μόνο μερικές εκατοντάδες εκτάρια {ένα εκτάριο=10 στρέμματα}, αλλά έκτοτε ο αριθμός των καλλιεργειών έχει εκτοξευτεί εξαιτίας των επιδοτήσεων παραγωγής βιοκαυσίμων”
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το έλλειμμα στον αριθμό των μελισσών σε ολόκληρη την Ευρώπη υπολογίζεται σε περίπου 13,4 εκατομμύρια αποικίες μελισσών ή περίπου 7 δισεκατομμύρια μέλισσες.
Ενώ έχουν ληφθεί μέτρα σε επίπεδο Ε.Ε. για την προστασία του πληθυσμού των μελισσών μέσω της εισαγωγής moratoriumστα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα , οι ερευνητές αναφέρουν ότι έτερη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία λαμβάνει προβάδισμα έναντι των ελλείψεων σε επικονιαστές.
Υπό την Οδηγία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές καυσίμων , το 10% των καυσίμων για τις μεταφορές θα πρέπει να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020..
Το αλίευσα ΕΔΩ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης