Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Στο ΝΑΤΟ μεταφέρθηκαν οι διαφωνίες για τη Λιβύη

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο με αντικείμενο τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη της λεγόμενης Ομάδας Επαφής στην Ντόχα. Προχθές η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η μοναδική λύση για τον τερματισμό της κρίσης είναι πολιτική και έκανε έκκληση για την άμεση αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία. Στη διάσκεψη συμμετείχαν περίπου 20 χώρες, καθώς και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν. Μιλώντας στη Ντόχα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Συμμαχία αντιμετωπίζει με επιτυχία τα στρατεύματα του Καντάφι, αλλά συμφώνησε ότι η κρίση δεν μπορεί να τερματιστεί μόνο με στρατιωτικά μέσα. «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε μία πολιτική διαδικασία», είπε ο Ράσμουσεν.

Εκτός από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βερολίνου παρέστησαν εκπρόσωποι από ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση στη Λιβύη. Οι σημερινές συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης και στη ΝΑΤΟϊκή αποστολή ISAF στο Αφγανιστάν, όπου έχει ξεκινήσει η μεταβίβαση του τομέα της ασφάλειας στις τοπικές δυνάμεις.

Η σύνοδος ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες των 28 με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με αντικείμενο την κοινή πυραυλική άμυνα.

Μόνο έξι από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη, με τη Γαλλία και τη Βρετανία να πραγματοποιούν τις μισές από αυτές, σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ δήλωσε σήμερα ότι το Παρίσι επί του παρόντος δεν στηρίζει τον εφοδιασμό με όπλα των Λίβυων αντικαθεστωτικών.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγνόησαν τις εκκλήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας για ενεργότερη συμμετοχή στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κάλεσε το ΝΑΤΟ να διατηρήσει την ενότητά του μπροστά σ’ αυτό που αποκάλεσε απόπειρα του Καντάφι να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της συμμαχίας. Ωστόσο δεν άφησε καμία υπόνοια ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ενισχύσουν τη συμβολή τους στην εκστρατεία.

«Καθώς η αποστολή μας συνεχίζεται, η διατήρηση της αποφασιστικότητας και της ενότητάς μας καθίσταται σημαντικότερη», ανέφερε η Κλίντον στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις κόπωσης στους κόλπους της συμμαχίας. «Ο Καντάφι δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας», πρόσθεσε.Η Κλίντον υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. «Νέες φωνές στη Λιβύη όπως και στο εξωτερικό ενώθηκαν με τις εκκλήσεις για να φύγει ο Καντάφι», αναφέρει η Κλίντον στην ομιλία της. «Σε ό,τι μας αφορά, οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην κοινή επιχείρησή μας» στη Λιβύη και «υποστηρίζουμε σθεναρά το συνασπισμό μέχρι να τελειώσει η δουλειά», τόνισε.

Προχθές, ο Βέλγος ΥΠΕΞ Βανάκερε και ο Βρετανός ομόλογός του Χαιγκ που έλαβαν προχχθές μέρος στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που έλαβε χώρα στο Κατάρ διαφώνησαν. Ο Βανάκερε, εναντιώθηκε στα σχέδια εξοπλισμού των ανταρτών, ενώ και στο θέμα της αύξησης του αριθμού των αεροπορικών επιθέσεων καταγράφηκαν, για μια ακόμη φορά, αποκλίνουσες απόψεις

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών στην πολιορκούμενη από τις δυνάμεις του Καντάφι, Μιζουράτα προειδοποιούσε για «σφαγή» σε περίπτωση ποτ ο ΝΑΤΟ δεν επέμβει με περισσότερη αποφασιστικότητα. Οι εξεγερμένοι υποστήριξαν ότι 23 άμαχοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε επίθεση με ρουκέτα σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο λιμάνι της Μιζουράτα.

Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους δήλωσαν στο Reuters ότι «όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχουμε τις δυνάμεις που χρειαζόμαστε, αν οι διοικητές νομίζουν ότι χρειάζονται περισσότερες δυνάμεις, θα ζητήσουν περισσότερες δυνάμεις… δεν υπάρχει αίτημα από τους διοικητές».

Διστακτικές για την εντατικοποίηση των επιδρομών εμφανίστηκαν επίσης η Ισπανία και η Ιταλία. Η Βρετανία και η Γαλλία επανέλαβαν χθες την έκκλησή τους προς το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική πίεση προς τις δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης