Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Επτά χρόνια από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν

Κείμενο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος (http://www.tassospapadopoulos.eu/)
Με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004
Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Ο Κυπριακός λαός – για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος – εξέφρασε την άποψή του για ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο είχε υποβληθεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συντριπτική πλειοψηφία του 76% των Ελληνοκυπρίων, υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη τους Τάσσου Παπαδόπουλου, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν.
Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε ένα διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιλέγοντας να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.
Στο Δημοψήφισμα του 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.
Η πολιτική που εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία βδομάδα μετά από το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.
Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και το Κυπριακό», στις 20 Οκτωβρίου 2008, ενάμιση περίπου μήνα πριν από το θάνατο του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Υπό το φως των εμπειριών των τελευταίων ετών, δεν διστάζω να πω ότι, είτε υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού εφέτος είτε όχι, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με την επαναφορά λύσης βασισμένης στη «φιλοσοφία» του Σχεδίου Ανάν και εφόσον η «διευθέτηση» του θα αφήνει την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και στην Βρετανία. Ο αγώνας του Κυπριακού λαού ήταν και παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Λευκωσία, 20 Απριλίου 2011
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης