Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Στην κλίνη του Προκρούστη


  • Του Δημήτρη Μυ
Ο θεσμοθετημένος (μνημόνιο – δανειακές συμβάσεις) Διεθνής Ελεγχος κάτω από τον οποίο βρίσκεται η οικονομική, πολική (και) κοινωνική ζωή της χώρας, μας εμποδίζει να παρακολουθήσουμε, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, την κοσμογονία στις Διεθνείς Σχέσεις η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο κόσμος μετασχηματίζεται, δυστυχώς, ερήμην μας...

Παραδομένη στον έλεγχο και τις διαθέσεις των πιστωτών, η χώρα θα αντιμετωπίσει την τρικυμία του μετασχηματισμού του Διεθνούς Περιβάλλοντος χωρίς «πηδάλιο». Η πορεία της και η θέση της στο μελλοντικό σκηνικό δεν είναι πια (αν υπήρξε ποτέ) ελληνική υπόθεση ...
Σύμφωνα με τις τάσεις για το δεύτερο τρίμηνο του 2011 που δημοσιεύει το stratfor αυτό που ζούμε αυτήν την περίοδο, είναι ο «μετασχηματισμός» δύο ψυχροπολεμικών «ιδρυμάτων»: Του ΝΑΤΟ και της ΕΕ!
Η κρίση στη Λιβύη αποτελεί την αφορμή για την εξέλιξη αυτού του μετασχηματισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται – σύμφωνα με την ανάλυση του stratfor-- από διαιρέσεις:
  • Η Γαλλία με την επιθετική της στάση στο ζήτημα της Λιβύης έδειξε στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη ότι παραμένει ηγέτιδα δύναμη σε ότι αφορά στις στρατιωτικές και διπλωματικές υποθέσεις. Υπό αυτήν την έννοια το Παρίσι κατάφερε να συντάξει την ΕΕ πίσω του (και κάτω από την αμερικανοβρετανική ομπρέλα) στον πόλεμο κατά της Λιβύης.
  • Η Γερμανία από την πλευρά της βρήκε ευκαιρία να «στρίψει» από τις ευρωατλαντικές δομές και να υπενθυμίσει το πάγιο (και αιώνιο) ενδιαφέρον της προς ανατολάς (ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και ακόμη ανατολικότερα, στην Κίνα)
  • Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρχίζουν να αισθάνονται άβολα, καθώς βλέπουν ότι το ΝΑΤΟ (οι Αμερικανοί) δεν έχει (ίσως) τη δυνατότητα να προσφέρει την προστασία που είχε υποσχεθεί έναντι των φιλοδοξιών της Μόσχας να ανακτήσει την επιρροή της στην περιοχή.
Που βρίσκεται η Ελλάδα σ αυτό το παιχνίδι; Στρατιωτικό εξάρτημα του ΝΑΤΟ (ΗΠΑ) από τη μια και δορυφόρος της Γερμανικής οικονομικής ισχύος από την άλλη η χώρα βρίσκεται την κλίνη του Προκρούστη.
υ.γ. Απ όσο γνωρίζουμε, μόνο ο Θησέας...απέδρασε αρτημελής από την εν λόγω κλίνη...
Το αλίευσα ΕΔΩ http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_4481.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης