Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Στα μουλωχτά και το καινούργιο πρόστιμο

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Όταν χρωστάς τα μαλλιά της κεφαλής σου, σκασίλα σου αν χρειαστεί να πληρώσεις και μερικά ακόμη. Είναι προφανές ότι αυτή η λογική επικρατεί στη χώρα. Και επομένως τα κατά καιρούς πρόστιμα που επιβάλλει η ΕΕ για διάφορες παρατυπίες και μη συμμόρφωση προς τις κοινοτικές οδηγίες δεν φαίνεται να αγγίζουν κανέναν.

Άπειρες εξεταστικές επιτροπές έχουν στηθεί – χωρίς, βέβαια, κανένα αποτέλεσμα. Μια εξεταστική επιτροπή για τα «κερατιάτικα» που κατά καιρούς έχουμε πληρώσει εξαιτίας της ανικανότητας, της αδιαφορίας και της πελατειακής συμπεριφοράς διαφόρων, ουδείς θέλησε να στήσει.

Φυσικά. Διότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Στην πράξη και όχι θεωρητικά, όπως συμβαίνει με τα διάφορα γκάλοπ.

Έτσι, λοιπόν, σχεδόν απαρατήρητο πέρασε το μπουγιουρντί της περασμένης εβδομάδας: Η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει άλλα 260 εκ ευρώ για παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στις αγροτικές δαπάνες την περίοδο 2004-2009. Έκανε εκκαθάριση λογαριασμών το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο και διαπίστωσε πως είμαστε και πάλι υπότροποι.

Προσέξτε τώρα. Δεν θα πληρώσει μόνο η Ελλάδα. Θα πληρώσουν και άλλες χώρες. Μόνο που το συνολικό ποσό των επιστροφών είναι 530 εκ ευρώ και τα δικά μας είναι 260. Όλες μαζί δηλαδή οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επιστρέψουν όσα εμείς καλούμεθα να επιστρέψουμε μόνοι μας. Τέτοιοι μάγκες! Και γιατί παρακαλώ; Λόγω πλημμελών ελέγχων των γεωργικών δαπανών.

Η Κομισιόν δηλαδή υποστηρίζει πως δώσαμε χρήματα χωρίς να ελέγξουμε πού πάνε και αν σωστά πάνε εκεί που πάνε. Κάποιοι, βέβαια, τα πήραν. Αλλά δεν θα τα επιστρέψουν οι «κάποιοι». Θα τα επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες.

Τον Νοέμβριο του 2010 είχαμε ξανακαταδικαστεί. Σε πρόστιμο 347 εκ ευρώ για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις το διάστημα 2004-2008. Το μόνο που καταφέραμε είναι να πληρώσουμε το ποσό σε τρεις δόσεις, ξεκινώντας από φέτος.

Μόλις πρόσφατα, η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπίστωσε πως όλα τα κράτη-μέλη αρνούνται να υποβάλουν «εθνική δήλωση αναφοράς» για την χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, υπογεγραμμένη από τον υπουργό των Οικονομικών.

Και μπορεί τις περισσότερες οφειλές λόγω παρατυπιών να τις έχει η Ισπανία, η Ελλάδα όμως είναι πρώτη στο κατά κεφαλήν χρέος, που υπολογίζεται στις 56.000 ευρώ. Έγινε αντιληπτό; Ο κάθε Έλληνας, ακόμη και τα νεογέννητα, χρωστά στην ΕΕ 56.000 ευρώ! Λόγω παρατυπιών! Που, βέβαια, δεν τις έκαναν τα… νεογέννητα!
Παράλληλα, ένα σωρό υποθέσεις βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παραπομπές επί παραπομπών, οι οποίες θα καταλήξουν και αυτές στις γνωστές καμπάνες. Που δεν αγγίζουν κανένα παχύδερμο. Για την οδηγία περί υδάτων, για τα αστικά λύματα, για την Κορώνεια, για την φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας μόνο σε Έλληνες υπηκόους, για τις συμβάσεις των νοσοκομείων, για τις απευθείας αναθέσεις από τους δήμους, για, για, για...

Ενδιαμέσως, μας έρχονται και κάτι «ψιλά». Όπως τα τρία εκ ευρώ που καταδικαστήκαμε να πληρώσουμε τον περασμένο Μάρτιο για εκπρόθεσμη μεταφορά στην εθνική μας νομοθεσία κοινοτικής οδηγίας που αφορά στην αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, για τις χωματερές.

Μάλιστα, στην δικαστική απόφαση επισημαίνεται ότι οι εσωτερικές δυσχέρειες που επικαλέστηκε η Ελλάδα (λόγω πρόωρων εκλογών κλπ), δεν μπορούν να γίνουν δεκτές ως δικαιολογητικοί λόγοι. Από δικαιολογίες πρώτοι. Εικοσιεννιά μήνες είχαμε καθυστερήσει, τις πρόωρες εκλογές επικαλεστήκαμε! Και το καταπληκτικότερο όλων: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας έκρινε ικανούς να πληρώσουμε τα τρία εκατομμυριάκια «με βάση τα οικονομικά στοιχεία που περιήλθαν εις γνώσιν του»! (Μήπως ξέρουν κάτι που δεν ξέρουμε; Μήπως τελικά υπάρχουν λεφτά;)

Κι’ αν στη χώρα μας δεν τιμωρείται κανείς για όλα αυτά, αλλά ούτε και για την αναπηρία μας να απορροφούμε το κοινοτικό χρήμα, μας τιμωρούν οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα παραπέμφθηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για… ασυγχώρητη ανικανότητα της Πολιτείας να εκταμιεύσει κοινοτικά κονδύλια!

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ελληνικές αρχές έχουν επιδείξει ανικανότητα να εκταμιεύσουν κοινοτικά κονδύλια (20 εκ ευρώ από το Ταμείο Συνοχής) που έχουν εγκριθεί εδώ και χρόνια!

Και βέβαια, ούτε ίδρωσε το αυτί κανενός όταν, τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ελλάδα κλήθηκε να επιστρέψει επιδοτήσεις 15 εκ ευρώ επειδή η τιμή πώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός» το 2003, ήταν κατώτερη της πραγματικής αγοραίας αξίας τους – και επομένως παρανόμως έλαβε κρατικές ενισχύσεις η εταιρία.

Και τον Νοέμβριο του 2010 πληροφορηθήκαμε μέσω ανακοίνωσης της Κομισιόν ότι το πρόστιμο που τρέχει κάθε μέρα για μη συμμόρφωση της Ελλάδας με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στα νοσοκομεία, είχε φτάσει συνολικά στο ποσό των 4,3 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για υπόθεση του 2003, όταν καταγγέλθηκε στην Επιτροπή ότι πολλά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα απορρίπτουν προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού, που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE.

Τον Οκτώβριο του 2010 είχαμε φάει και άλλη καμπάνα, ύψους 327 εκ ευρώ, για παρατυπίες στις αγροτικές δαπάνες περιόδου 2003-2007. Και σ’ αυτήν την περίπτωση, όλοι μαζί οι άλλοι κλήθηκαν να πληρώσουν όσα εμείς μόνοι μας!

Έχουμε φθάσει να πληρώσουμε πρόστιμο 13 εκ ευρώ επειδή… ξεχάσαμε να τοποθετήσουμε πινακίδες για την κοινοτική συγχρηματοδότηση στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»!

Να τα ξαναλέμε; Δεκαπέντε φορές έχουμε καταδικαστεί για την ανυπαρξία κατάλληλων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης αποβλήτων. 320(!) φορές έχουμε καταδικαστεί για καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης.

Από το 1999 μέχρι το 2004, σε 17 περιπτώσεις καταλογίστηκαν σε βάρος της χώρας μας πρόστιμα άνω των 200 δις δραχμών για κακή εφαρμογή κανονισμών, ανεπαρκείς ελέγχους, υπερβάσεις και παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας. 

Για την περίοδο 1994-2004 πληρώσαμε πρόστιμα ύψους 235,64 εκ ευρώ επί συνολικού ποσού προστίμων (για όλη την ΕΕ) 263,5 εκ ευρώ. Δηλαδη όλα σχεδόν τα πρόστιμα ήταν δικά μας!

Εξαιτίας βεβαιωμένων παρατυπιών κατά την δεκαετία 1999-2008 χάσαμε αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 1,1 δις ευρώ. Έχουμε χάσει και άλλα 240 εκ ευρώ για παρακράτηση από την κοινοτική χρηματοδότηση γεωργικών δαπανών, που αφορούσαν την περίοδο 1999-2004.

Έχουμε χάσει άλλα 518 εκ ευρώ λόγω της αδυναμίας μας να απορροφήσουμε χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Το 1996 η Ελλάδα κλήθηκε να επιστρέψει τεράστια ποσά λόγω εσφαλμένης εφαρμογής των κανόνων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Έχουμε επιστρέψει άλλα 130 εκ ε για ανεπαρκείς τους ελέγχους στις αροτραίες καλλιέργειες και την παραγωγή φρούτων κατά την περίοδο 2005-2006.  Έχουμε επιστρέψει άλλα 60 εκ ε λόγω παρατυπιών σε αγροτικές επιδοτήσεις της περιόδου 2001-2003. Το 2005, για παρατυπίες στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων παρελθόντων ετών στους τομείς της κτηνοτροφίας, των οπωροκηπευτικών και του καπνού, κληθήκαμε να επιστρέψουμε άλλα 73 εκ ε. Το συνολικό ποσό για επτά χώρες-μέλη ήταν 113,7 εκ ευρώ. Και η μερίδα του λέοντος, όπως βλέπουμε, ανήκε και πάλι στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, έχουν περάσει εντελώς στα μουλωχτά. Διότι αν για τις μίζες κινδυνεύουν να πάνε φυλακή μερικές δεκάδες, για τα παραπάνω θα κλείνονταν στη φυλακή όλοι! Γι’ αυτό και οι συνήθως λαλίστατοι, κάτι τέτοια κάνουν ότι δεν τα ακούνε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης