Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η Βοσνία τριχοτομείται !

Του Κώστα Τζεβελέκου


Το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική .


Όμως στη γειτονιά μας –δηλαδή στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη- εξελίσσονται μεγάλες πολιτικές αλλαγές.


Το χορό για ανεξαρτησία τον έσυραν πρώτοι οι Σέρβοι της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας , τώρα ακολούθησαν και οι Κροάτες της Βοσνίας. Ζητούν και αυτοί με τη σειρά τους ίσα δικαιώματα.


Κάλεσαν για την αναθεώρηση του Συντάγματος που αυτό σημαίνει ότι ανοίγει διάπλατα η πόρτα της τριχοτόμησης της Βοσνίας σε τρεις εθνότητες. Δηλαδή σε Σέρβους , Κροάτες και Μουσουλμάνους.



Ζητούν κροατική οντότητα


Η ειρηνευτική συνθήκη του Ντειτον που τερμάτισε τον τριετή εμφύλιο πόλεμο (1992-1995) στη Βοσνία μετά από 11 χρόνια έχει χρεοκοπήσει.


Οι Κροάτες σήμερα ισχυρίζονται ότι έχουν αδικηθεί γιατί μπαίνουν στο περιθώριο και ζητούν τη δική τους αυτονομία.


Μέσα σε αυτή την εβδομάδα συναντήθηκαν οι πολιτικοί ηγέτες όλων των κροατικών κομμάτων της Βοσνίας στο Μόσταρτ και υιοθέτησαν ψήφισμα για την νέα τους κρατική οντότητα.


«Μόνο με εκτενή αναθεώρηση του συντάγματος, που θα εξασφαλίζει πλήρη συνταγματική ισότητα και μια νέα διοικητική-εδαφική διευθέτηση της χώρας βάσει αριθμού ομόσπονδων τμημάτων, ένα τουλάχιστον από τα οποία θα είναι για την κροατική κοινότητα, μπορεί να εγγυηθεί πραγματική ισότητα για τους Κροάτες της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης» αναφέρει το ψήφισμα .


Αποφάσισαν ότι η έδρα του νέου αυτόνομου κράτους τους θα είναι το Μόσταρτ.


Κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα την οποία θεωρούν υπεύθυνη για τις διακρίσεις που γίνονται εις Βάρος τους.


Οι Κροάτες δεν αναγνωρίζουν τη σχηματισθείσα κυβέρνηση ομοσπονδίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και είναι έτοιμοι να υπερασπισθούν την εδαφική τους ακεραιότητα.


Ακριβώς τα ίδια αιτήματα έχουν και οι Σέρβοι της Βοσνίας. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ εκρηκτική , γιατί οι διεθνείς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Σέρβοι και οι Κροάτες διαθέτουν πολλά όπλα ,οι ίδιοι είναι ετοιμοπόλεμοι και μια σπίθα είναι ικανή να δώσει την ώθηση ώστε να ξεκινήσει μια νέα ένοπλη σύρραξη.


Οι Μουσουλμάνοι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση γιατί δεν μπορεί να τους βοηθήσει οικονομικά και στρατιωτικά ούτε ο Καντάφι , ούτε οι Σαουδάραβες.


Το γεγονός αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι άλλες δύο οντότητες οπότε τώρα είναι η χρήση τους ευκαιρία να διεκδικήσουν την αυτονομία τους , παραχωρώντας στους μουσουλμάνους ένα μικρό κομμάτι.


Τους επόμενους μήνες τα γεγονότα στα Βαλκάνια θα είναι καταιγιστικά .


newscode.gr

Το αλίευσα ΕΔΩ http://nationalpride.wordpress.com/2011/0....E%B9/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Οι αναρτήσεις στο ¨Παζλ Ενημέρωσης¨

Παζλ Ενημέρωσης