Του Χρήστου Καπούτση
Σε δυσθεώρητα ύψη ανέρχεται το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ και της «συμμαχίας των προθύμων κρατών» εναντίον της Λιβύης. Και επειδή το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει αυτοτελώς οικονομικούς πόρους, ούτε καν προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει το κόστος των επιχειρήσεων, τα κράτη που συμμετέχουν καταβάλουν το αντίτιμο της συμμετοχής τους, από τους Εθνικούς Προϋπολογισμούς.
Παραθέτουμε κάποια οικονομικά στοιχεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων που γίνονται στη Λιβύη.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών Εκτιμήσεων , η «συμβολική» συμμετοχή των αμερικανικών στρατιωτικών μέσων στις επιχειρήσεις στις Λιβύη είναι περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια τη βδομάδα, ενώ το ημερήσιο κόστος συνολικά των στρατιωτικών δραστηριοτήτων είναι γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια.
Η κάθε ώρα πτήσης για τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ελέγχου , καθώς και τα ιπτάμενα ραντάρ είναι 8- 10 χιλιάδες δολάρια.
Σύμφωνα με πηγές του ΝΑΤΟ, το κόστος για μία ώρα πτήσης μαχητικού αεροσκάφους αμερικανικής κατασκευής κυμαίνεται από 15 έως 27 χιλιάδες δολάρια. Εξαρτάται από τον τύπο του αεροσκάφους και από την αποστολή. Το πρώτο 20ήμερο υλοποιήθηκαν περίπου 1.000 αποστολές νατοϊκών αεροσκαφών, εναντίον επίγειων στόχων στη Λιβύη.
Κάθε βόμβα ή πύραυλος αέρος-εδάφους που εκτοξεύεται από τα μαχητικά αεροσκάφη κοστίζει από 87 χιλιάδες δολάρια μέχρι και 170 χιλιάδες ευρώ η κάθε μία!
Οι πύραυλοι ΤΟΜΑΧΟΚ που εκτοξεύονται από αμερικανικά υποβρύχια, κοστίζει ο καθένας 1 εκατομμύριο 400 χιλιάδες δολάρια στην προηγμένη έκδοση. Έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 350 πύραυλοι ΤΟΜΑΧΟΚ, τις 25 πρώτες μέρες των επιχειρήσεων.
Στην Αγγλία, που είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς Λιβύη, ήδη είναι εμφανείς οι αρνητικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι βρετανοί πολίτες διαμαρτύρονται για το κόστος της βρετανικής συμμετοχής. Ο αναλυτής του ΒΒC Φράνσις Τιούζα αποκάλυψε ότι τα δέκα βρετανικά μαχητικά Τyphoon και πέντε Τορνέιντο, που περιπολούν στους ουρανούς της Λιβύης ή βομβαρδίζουν στόχους, κοστίζουν 2,3 εκατ. στερλίνες (2,8 εκατ. ευρώ) την ημέρα!
Το συνολικό κόστος σε καθημερινή βάση για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν τα 4 βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tornado GR4, τα 3 Eurofighter Typhoons, συν τα συνοδευτικά αεροπλάνα, είναι 3,2 εκατομμύρια δολάρια. Μόνο το Tornado κοστίζει 30 χιλιάδες ευρώ την ώρα, και το Typhoon περίπου στις 35 χιλιάδες ευρώ!! Στους παραπάνω υπολογισμούς συμπεριλαμβάνεται και ο νέος οικονομικός δείκτης που ονομάζεται «ποσοστό ρίσκου».
Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow κοστίζουν 1,1 εκατομμύριο δολάρια ο καθένας και υπολογίζεται ότι έχουν εκτοξευτεί περισσότεροι από 200 πύραυλοι.
Με αφορμή την απόφαση του αμερικανικού Πενταγώνου να αντικαταστήσει το αμερικανικό μαχητικό F-15, κόστους 50 εκατ. δολαρίων, που έπεσε στη λιβυκή έρημο με το νεότερης τεχνολογίας F-35, που κοστίζει δύο φορές περισσότερο, ο γαλλικός «Μonde» συμπεραίνει ότι αντίστοιχα, το κόστος της γαλλικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις της Λιβύης θα είναι πολλές φορές μεγαλύτερο από εκείνο που αρχικά προβλέφθηκε (1,8 δισ. ευρώ). Ο γάλλος ειδικός και γνωστός φιλοσαρκοζικός Ζαν-Ντομινίκ Μερσέ , παραδέχεται ότι κάθε ώρα πτήσης των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafaele φθάνει τις 33.000 ευρώ! Οι Γάλλοι για διαφημιστικούς λόγους, χρησιμοποιούν τα πανάκριβα και δαπανηρά Rafaele, ώστε να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Το γερμανικό «Spiegel», με έκδηλη ικανοποίηση επειδή η Γερμανία δεν μετέχει στις επιχειρήσεις, δίνει μερικά στοιχεία για το πώς διαμορφώνεται το κόστος των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, κοστολογώντας τα αμερικανικά μέσα. Κατά το γερμανικό περιοδικό, οι μεσαίου βεληνεκούς πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύει το αμερικανικό ναυτικό κοστίζουν 1,5 εκατ. δολάρια έκαστος. Την πρώτη εβδομάδα των επιχειρήσεων οι αμερικανοί εκτόξευσαν 188 πυραύλους Tomahawk.
Η ώρα πτήσης των αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-2 και των μαχητικών F-15 και F-16 κοστίζει 11.000 δολάρια, αλλά αν προσθέσουμε το κόστος συντήρησης και το λεγόμενο «ποσοστό ρίσκου» το κόστος εκτοξεύεται στις 33-35.000 δολάρια, για κάθε ώρα πτήσης.
Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη διάσταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, που θα πρέπει να επισημανθεί.
Τα στρατιωτικά μέσα του ΝΑΤΟ και των άλλων κρατών, δεν προκαλούν μόνο υλικές ζημίες στη Λιβύη, που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά κυρίως, αφαιρούν ανθρώπινες ζωές. Συνεπώς το κόστος των ζημιών είναι ανυπολόγιστο. Άραγε πόσο αποτιμάται η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής;
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη: Αν τελικά δεν ανατραπεί ο Δικτάτορας της Λιβύης Συνταγματάρχης Καντάφι, ποιος θα απολογηθεί για το κόστος , ηθικό και υλικό, της αποτυχημένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη;
350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα το κόστος ελληνικής συμμετοχής!
Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά («υποστηριχτικά» κατά τον ΥΠΕΘΑ Β. Βενιζέλο) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη.
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διαθέσει συγκεκριμένα: ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα επιτηρεί τον εναέριο χώρο της Λιβύης αλλά και ευρύτερα τη κεντρική Μεσόγειο, ένα ελικόπτερο Superpuma για έρευνα και διάσωση, μια φρεγάτα με το ελικόπτερο της, η οποία κάνει ήδη περιπολίες νοτιοδυτικά της Κρήτης και πλέει μέχρι στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, συμμετέχοντας στον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης.
Το ελληνικό αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ, ένα ιπτάμενο ραντάρ στοιχίζει 8 χιλιάδες ευρώ την ώρα. Το διαθέτουμε 5 ώρες τη μέρα στο ΝΑΤΟ για να επιτηρεί τον ουρανό της Λιβύης. Συνεπώς, κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο 40 χιλιάδες ευρώ τη μέρα.
Το κόστος της Ελληνικής συμμετοχής σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ είναι 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 230 χιλιάδες ευρώ τη μέρα. Η εκτίμηση αυτή θεωρείται από αρμόδιους παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως ιδιαίτερα μετριοπαθής, καθώς θεωρείται ότι είναι πιο ρεαλιστικό να υπολογιστεί το κόστος σε περίπου 10,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα. Δηλαδή 350 χιλιάδες ευρώ τη μέρα κοστίζει η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη και μάλιστα, υπό ομαλές συνθήκες! Αν οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη διαρκέσουν ένα 6μηνο, τότε , ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 50-60 εκατομμύρια ευρώ.
Όμως πέρα από το οικονομικό κόστος, υπάρχει και το ηθικό.
Συμμετέχουμε ως Ελλάδα, έστω «υποστηριχτικά», στη σφαγή των αμάχων κατοίκων της Λιβύης, θύματα των λανθασμένων στοχεύσεων των νατοϊκών βομβαρδιστικών. Ίσως, εμείς οι πολιτισμένοι, αλλά και πολεμοχαρείς Δημοκράτες της Δύσης, τα μέλη της κραταιής Ατλαντικής Συμμαχίας, θα πρέπει κάποτε να απολογηθούμε και στις οικογένειες των θυμάτων, εκείνων που προκάλεσαν οι βόμβες των νατοϊκών μαχητικών αεροσκαφών που απογειώθηκαν και από τις βάσεις της Σούδας, του Ακτίου και του Αράξου.
Χωρίς διάθεση λαϊκισμού, η Ελλάδα που βρίσκεται στη δίνη μιας δεινής οικονομικής κρίσης, υποχρεούται να αφαιρεί πόρους από την Υγεία, την Παιδεία και την Άμυνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Με ποιο αντάλλαγμα; Μήπως το ΝΑΤΟ μας παρέχει ασφάλεια από την βασική απειλή για τον Ελληνισμό (Ελλάδα και Κύπρος) , που είναι η τουρκική επιθετικότητα; ΟΧΙ είναι η απάντηση …
Ελπίζω να έχουμε διαπραγματευτεί αρκούντως τη συμμετοχή μας στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ώστε να προκύψουν και κάποια οφέλη για τα Εθνικά μας συμφέροντα. Διαφορετικά…
30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο κοστίζει η «παρουσία» της Ελλάδας σε Αφγανιστάν και Κόσσοβο.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε δύο ακόμη πολυεθνικές στρατιωτικές αποστολές, στο Αφγανιστάν και το Κόσσοβο.
Στο Αφγανιστάν συμμετέχουμε με έναν ενισχυμένο Λόχο Μηχανικού, περίπου 140 άτομα. Επισήμως , το κόστος της παρουσίας των ελλήνων στρατιωτικών στο Αφγανιστάν (ΕΛ.Δ.ΑΦ) είναι 5 εκατομμύρια ευρώ για το 2010. Και τι κάνουν οι έλληνες στρατιωτικοί στο Αφγανιστάν; Απολύτως τίποτα!! Είναι κλεισμένοι σε ένα στρατόπεδο στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και βλέπουν δορυφορική τηλεόραση! Είναι γνωστό, ότι η ΕΛ.Δ.ΑΦ δεν μετέχει στις στρατιωτικές δραστηριότητες της πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης (ISAF), που καθημερινά δίνει σκληρές και φονικές μάχες με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Επίσης η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή στρατιωτική δύναμη (δύο Μηχανοκίνητα Τάγματα) στο Κόσσοβο. Από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ εκταμιεύτηκε το 2010 το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ανάγκες της Ελληνικής Στρατιωτικής Δύναμης Κοσσόβου (ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ). Είναι γνωστό ότι από το 2006 έχουν εκλείψει οι λόγοι διατήρησης ισχυρής στρατιωτικής δύναμης της Ελλάδας στο Κόσσοβο!
Αφγανιστάν και Κόσσοβο λοιπόν, κοστίζουν 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στην πολλαπλώς χρεοκοπημένη Ελλάδα!
δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "πολιτικά ΘΕΜΑΤΑ"