Του Χρήστου Καπούτση
Την επόμενη μέρα στη Λιβύη, μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναζήτησαν στη Διάσκεψη που έγινε χθες στο Λονδίνο, οι Υπουργοί Εξωτερικών από 35 χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος του Συνταγματάρχη Καντάφι.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το μήνυμα το οποίο έστειλε η Διάσκεψη είναι για άλλη μια φορά ισχυρό: Ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα, ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος στόχος είναι η άμεση κατάπαυση πυρός και να σταματήσει η βία εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης, υποστηρίζουν οι 35 Υπουργοί Εξωτερικών.
Και ακόμη διακηρύσσουν ότι, η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνια βιώσιμη λύση. Προέχει ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης. Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Αυτά τα «πολύ όμορφα, τα αθώα, τα αγγελικά», από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών που βομβαρδίζουν ανηλεώς τη Λιβύη, σπέρνοντας το θάνατο και τη καταστροφή.
Ενημερώνοντας της Δημοσιογράφους ο ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Διάσκεψη του Λονδίνου, επισήμανε ότι:
«τα εύλογα ερωτήματα είναι ποιά είναι η επόμενη μέρα, διότι η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να δώσει μακροχρόνια βιώσιμη λύση. Προέχει - και αυτό το τονίζω αποτελεί βασικό άξονα και της πολιτικής της Ελλάδας - ο σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον λιβυκό λαό να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του. Και ακριβώς αυτό προσπαθεί και η διεθνής κοινότητα. Να σταθεί στο πλάι του λιβυκού λαού σε αυτά τα βήματα που κάνει ή που ελπίζουμε ότι θα κάνει -και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον - προς τη δημοκρατία.»
Αναδύεται όμως και ένα ακόμη εύλογο ερώτημα: Υπάρχει άραγε σχέδιο σχετικά ανώδυνης απεμπλοκής των κρατών που εκόντες άκοντες, μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Λιβύης;